WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergthee

Op zoek naar een goede bodembedekker? Misschien is de bergthee iets voor jou? Ook geschikt voor bloemschikken, lees meer.

De bloemen van de Gaultheria shallon

De bergthee Gaultheria shallon is een harde groeier die ook veel in het openbaar groen wordt geplant. De takken zijn echter erg populair bij het bloemschikken vanwege hun matte donkergroene kleur. Voor de bloemen hoef je deze plant niet in de tuin te zetten. Ze zijn wit en erg klein, maar van dichtbij is de urnvorm wel mooi. Dit is alleen te bewonderen als u op de knieën voor de Gaultheria shallon gaat zitten.

Is de Gaultheria shallon een bodembedekker?

De belangrijkste reden om de Gaultheria shallon in de tuin te planten, is dat hij een fantastische bodembedekker is. Hij vormt een goede mat en zijn bladeren verkleuren schitterend van groen naar paars.

Waar kan ik de Gaultheria shallon voor gebruiken?

Als u over het blad wrijft komt er een opvallende geur vrij: het ruikt naar het middel Midalgan dat tegen spierpijn helpt. Of naar ouderwets snoepgoed omdat olie uit het blad vroeger werd gebruikt als smaakmaker. De naam bergthee duidt erop dat er van de bladeren ook thee kan worden getrokken. Dat gebeurt door inheemse volkeren in Noord-Amerika die rond de oorspronkelijk vindplaatsen van de bergthee wonen. Een laatste voordeel van deze Gaultheria shallon zijn de opvallende bessen. Het zijn de mooiste bessen van alle bodembedekkers. Ze zijn rond en meestal rood. Een lekkernij voor vogels, maar er schijnt ook wel eens jam van gemaakt te worden. De Gaultheria shallon wordt in ons land niet alleen in de tuin geplant. Hij wordt ook verkocht als kamerplant, wordt veel gebruikt in plantenarrangementen in het najaar en in pot voor winterkleur op de wintertafel.

Hoe kan ik de Gaultheria shallon verzorgen?

Gaultheria shallon is als familielid van de heide gesteld op zure grond. Daar dient al rekening mee te zijn gehouden met het planten van de bergthee. Als je bemest kun je het beste tuinturf toevoegen, maar vanwege de dichte structuur van deze bodembedekker krijg je het er niet makkelijk tussen gestrooid. Lees ook eens het artikel over potgrond kiezen. Om de twee tot drie jaar knip je in het voorjaar de Gaultheria shallon goed terug. Je krijgt dan weer fris nieuw blad terug.

 

Bestel de plant direct.

d6g55t08jt20_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Gaultheria shallon

Familie

bergthee

Familie latijns

shallon

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Om de paar jaar in voorjaar afknippen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

0,5 tot 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit/crème tot roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

groenblijvend