WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alpenaster

Aster alpinus ‘Dunkle Schöne’ is volledige Latijnse naam van de mooi donkerviolette alpenaster. Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas.

Welke soorten asters zijn er?

Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

Wanneer bloeit de aster alpinus?

De groeihoogte varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. De alpenaster of Aster alpinus is de vroegst bloeiende soort, dus een voorjaarsaster. Van mei tot juni heeft hij violetblauwe bloemen met een geel hart.

Waar komt de alpenaster vandaan?

Oorspronkelijk komt deze plant voor in de alpenweiden van Europa tot in Siberië. Hij blijft met 25 centimeter vrij laag. Daarom zien we de alpenaster in ons land vaak terug voor in de border of in de rotstuin.

Waar kan ik asters planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Wat als mijn alpenaster niet wil bloeien?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten.vDeze aster staat het best in goed ontwaterende kalkrijke grond. Zon is voor hem een must. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 2 à 3 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit direct na de bloei.

Moet ik de alpenaster snoeien?

In het voorjaar kun je alle delen die niet meer mooi zijn verwijderen.

Bestel de plant direct

j0a5r0d8ehh8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster 'Dunkle Schöne'

Cult

'Dunkle Schöne'

Familie

alpenaster

Familie latijns

alpinus

Onderhoud

Verzorging

Om de 2-3 jaar delen

Snoeien

In het voorjaar fatsoeneren.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

kalkrijke grond

Vochtigheid

normaal, 's winters is overlast aan water funest

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20-30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerviolet

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend