WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aalbes

Wanneer is de aalbes Ribes Rubrum rijp?

De aalbes Ribes rubrum ‘Rote Vierländer’ heeft mooie trossen met dikke bessen die een goede smaak bezitten. In augustus zijn ze rijp en hebben dan een mooie egale kleur. Deze struik is binnen kort tijd flink groot en hij is weinig ziektegevoelig.

Welke soorten aalbes zijn er?

Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die hele mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes, zwarte bes en kruisbes. En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als jam, met slagroom. Echte zomerbessen. Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten.

Welke aalbes heeft de minste last van vogels

Onder Ribes rubrum vallen niet alleen rode bessen, maar ook witte bessen. Witte aalbessen als ‘Witte parel’ en ‘Blanka’ zijn lekker zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Waar plant ik de aalbes?

Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek. Bemest ieder najaar met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede. Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten.

Moet ik de Ribes rubrum ‘Rote Vierländer snoeien?

In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte.

za05mxx8h2s6_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ribes 'Rote Vierländer'

Cult

'Rote Vierländer'

Familie

aalbes

Familie latijns

rubrum

Onderhoud

Verzorging

Een net tegen vogels is wenselijk.

Snoeien

In het vroege voorjaar snoeien.

Bemesting

In het najaar bemesten met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting kunstmest geven.

Winterhard

goed

Bodem

zand, lichte klei, humeuze/norma

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van snoei

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenig

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend