Winterklaar maken

Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt: de winter komt er weer aan. Je kunt je tuin winterklaar maken, zodat hij zo goed mogelijk de koude maanden doorkomt. Hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet nemen.

Tuin winterklaar maken

Planten steunen

Stevige grassen met een opgaande groeiwijze hebben steun nodig als het vriest. De stelen worden dan strogeel en kurkdroog. Komt er een laag rijp of sneeuw op, dan worden ze topzwaar en kunnen knappen. Zet er als voorzorg een plantensteun omheen. Ruim alle plantensteunen die je niet meer nodig hebt op voor het komende voorjaar.

Planten beschermen

Vorstgevoelige planten moeten beschermd worden tegen vorst. Doe je dat niet dan kunnen ze sterven, bij welke temperatuur dat is, verschilt per plant. Ga je je tuin winterklaar maken, zoek dan uit bij welke temperaturen jouw planten bescherming nodig hebben. Je kunt de meeste planten beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daartussen wat stro en droog blad. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Wintergazon

Wil je dat je gazon zo goed mogelijk de winter doorkomt, dan moet je daar het volgende voor doen. Je gazon kun je winterklaar maken met de volgende stappen.

  • Hark alle bladeren van het gazon zodat het gras licht vangt en groen blijft.
  • Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit, meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte in op 4 cm.
  • Laat bladeren liggen als u nog gaat maaien, zodat u ze tijdens het maaien versnippert. Versnipperde bladeren worden in het compostvat sneller omgezet in compost.
  • Laat sneeuw op het gazon liggen.
  • Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.

Buitenkraan

Heb je een buitenkraan en een tuinslang? Sluit de kraan dan af en haal de slang weg. Tap de kraan met een vorstventiel af en blaas daarmee de tuinslang leeg. Vorstschade aan (zinken) gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.

Bollen planten

Tot de eerste week van december is het nog mogelijk om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Lees meer bij bloembollen planten.

Vijver winterklaar maken

De meeste vijverplanten sterven in de late herfst af. Door het rottingsproces ontstaan er giftige gassen. Zet een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Door zo’n wak kunnen de gassen ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen en andere vijverbewoners komen.

Vogels

Maak drinkbakken voor vogels leeg of leg er gaas overheen. De vogels mogen er wel uit drinken, maar er niet in badderen, omdat hun vleugels als ze nat worden dan kunnen bevriezen. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek, vogels brengen er graag koude nachten door.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 23 december 2012 om 12:16

Deze site komt zomaar bij mij in beeld. Mooie site lijkt me.
Is het gratis of zit er een abonnement aan vast?

op 29 december 2012 om 16:51

Beste Marjan,
Bedankt, leuk om te horen! Het bezoeken van Tuinieren.nl en ontvangst van onze e-mail nieuwsbrief zijn volledig gratis. Wil je ook graag het tijdschrift Tuin&Co thuis ontvangen, dan kun je daar een abonnement op nemen.
Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 7 oktober 2013 om 21:54

bedankt voor de goede tips,

Als vogel kenner kan ik jullie echter wel verzekeren dat vogels slim genoeg zijn om niet te badderen in de winter, dus gaas over drinkbakken is zonde van de tijd

Anoniem op 11 november 2013 om 10:36

Lekker, om in november te lezen (net nu de herfst op haar hoogte punt is) dat ik mijn roos pas eind maart mag snoeien. Ik was van plan om bij het winterklaar maken van mijn tuin de roos goed in te snoeien. Maar ja nu maar wachten tot Maart en hopen dat ik het dan ook echt doe !

Anoniem op 9 november 2015 om 09:18

Handige blog! Ik heb zelf een balkon. Ik heb totaal geen groene vingers. Dus dan kan ik wel een geheugensteuntje gebruiken. Wij hebben veel potten op ons balkon en ook een vijvertje. In de winter mis ik de kleur ook altijd zo. Wij hebben laatst tegels gelegd op ons balkon. Ik moet zeggen. Echt ideaal! Deze worden dus ook niet glad met de vorst. En dat is super want een balkon kan spekglad worden in de winter.