WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aardappels poten in eigen tuin

Aardappelen kweken kan met een aardappelplant in de tuin. Als we het hebben over aardappels planten, dan hebben we het over aardappels poten. En aardappels poten dat kun je heel goed zelf, voor je het weet eet je aardappels uit eigen tuin.

aardappels poten

Wanneer kun je aardappelen planten?

De beste tijd voor aardappels poten is in de maand april. Koop pootaardappels bij een tuincentrum of online, bij het gebruik van echte pootaardappels kun je bodemziektes voorkomen. Bij aardappels gepoot in april oogst je de eerste krieltjes vaak al in juni.

Aardappels poten in rijen

Maak voor het poten ondiepe geulen van 5 cm diep op kleigrond of 10 cm diep op zandgrond. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan. Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels. Bovendien warmt de grond goed op, water wordt snel afgevoerd. De rug beschermt jonge planten ook tegen nachtvorst. Dek de jonge scheuten meteen af, als ze opkomen. Maak de rijen 50 cm uit elkaar voor de vroege soorten, en 60-70 cm voor de middel- en late soorten. Onderlinge poot je aardappels op ongeveer 40 cm. Een kilo pootaardappelen is genoeg voor 10 m2 grond.

aardappels poten

Hoe werkt aardappels laten voorkiemen

Aardappels kun je voorkiemen. Het geeft aardappels een snellere start na het poten en dat betekent vaak dat je ook al eerder kunt gaan oogsten. Leg de pootaardappels enkele weken, vanaf januari, op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken. Vanaf dat moment werkt het poten hetzelfde als hierboven beschreven. 

Aardappels poten in potten of emmers

Aardappels zijn ook prima te kweken in potten of plastic emmers. Zorg voor een goede afwatering, maak een gat in de bodem. Vul de emmer met een mengsel van gewone tuinaarde en compost, of tuinaarde en potgrond. Poot de aardappels, geef regelmatig water. Een emmer warmt snel op, er ontstaat een gunstig klimaat voor aardappels, het is er luchtig en vochtig, maar nooit te nat. Ook heel leuk: voor op een balkon of terras kun je aardappels ook poten in een kweekzak

Aardappels oogsten

Vroege rassen als Eersteling zijn al in juni te oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst wat je nodig hebt, niet alles tegelijk. Steek met een tuinvork diep onder de knollen om zo min mogelijk knollen te beschadigen. Middelvroege en late rassen oogst je vanaf augustus. 

Meer moestuinieren

Gek op moestuinieren? Kijk ook bij moestuin aanleggen of de vierkante meter tuin.

Alles voor jouw moestuin…

nog meer: tuinieren