Lavendel snoeien: zo werkt het

beeld vtwonen Beeld Canva
Beeld Canva

Lavendel is een van de bekendste (en lekkerste) geuren ooit. Geen wonder dat de paarse plant in veel Nederlandse tuinen te vinden is. De plant is ook nog eens makkelijk, mits ie goed wordt onderhouden en je lavendel op het juiste moment snoeit.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten lavendel

Er bestaan ongeveer 25 soorten lavendel en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over verschillende soorten lavendel.

Naast lavendel kun je meer heerlijke kruiden kweken. Bekijk daarom eens deze kruidensoorten.

Meer over lavendel snoeien

Het onderhoud van de lavendel bestaat vooral uit snoeien. Dat kan met behulp van deze video bijna niet mis gaan. Lees hieronder rustig meer over lavendel snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Er zijn verschillende periodes waarin je het best lavendel kunt snoeien. Zo gebeurt de hoofdsnoei in het vroege voorjaar en kan er in het late voorjaar en de zomer getopt worden. Moet de lavendelstruik een ander vorm krijgen? Dat kan aan het eind van de zomer of in het najaar.

Lavendel snoeien in het eerste jaar

Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien. Begin met snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal één of twee keer extra. Daarmee kun je de groei en bloei van de lavendel stimuleren.

Lees verder onder de advertentie

De hoofdsnoei van lavendel in het voorjaar

Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, anders loopt de plant niet meer uit.

Bloemen van de lavendel toppen

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen, daarmee stimuleer je de plant om in de breedte te groeien en krijg je een volle plant. Bij jonge planten kun je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij vanbinnen vochtig en sterven er juist scheuten af. Daardoor wordt de plant vanbinnen kaal en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.

Vormsnoei bij lavendel

Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit wordt de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar. Zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar valt.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld Canva
Beeld Canva

Problemen met lavendel snoeien

De lavendel kan bij te weinig snoeien doorgroeien op het houtige deel van de plant. Als er te veel kaal hout inde plant zit met bloeiende lavendel eromheen, kan het een goed idee lijken om de lavendel helemaal terug te snoeien. Maar als de lavendel tot in het hout wordt gesnoeid, groeit de plant soms niet meer terug. Let er daarom op dat er altijd nog blaadjes aan de takken zitten en snoei net daarboven.

Naast snoeien komt er meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over in dit artikel over kruiden kweken.

Lees verder onder de advertentie

Handig snoeigereedschap...

Bron beeld: Canva