Laurier snoeien: alles wat je erover moet weten

beeld vtwonen Beeld Canva (rechtenvrij)
Beeld Canva (rechtenvrij)

De laurier is een wintergroene plant die zeer snel groeit. Om een laurierhaag of -struik mooi strak te houden snoei je hem minstens twee keer per jaar. Andere soorten laurier hebben minder onderhoud nodig. Van de beste snoeitijd tot het juiste tuingereedschap: ontdek alles over verschillende soorten laurier snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer moet je de laurier snoeien?

De laurier is een plant die snel groeit. Door hem regelmatig te snoeien voorkom je wildgroei en houd je de laurierstruik, -haag of -boom mooi strak. Wanneer je de laurier moet snoeien hangt af van het soort plant dat je hebt. Voor de laurierstruik en laurierhaag geldt dat het voor- en najaar de beste snoeimomenten zijn. De Portugese laurier en de laurierboom hoef je slechts één keer per jaar te snoeien. Geniet je van de bloemen van de laurier? Snoei de plant of bloeiende haag dan niet te vaak. Eén keer per jaar, na de bloeiperiode in de zomer, is voldoende.

Naast laurierhagen bestaan er nog meer soorten hagen. Van bladverliezend tot bladhoudend en van groen tot bloeiend: dit zijn de meest voorkomende hagen.

De laurierhaag of -struik snoeien: de voorjaarssnoei

Als je een laurierstruik of -haag gaat snoeien begin je in maart of april met een onderhoudssnoei. Eerder snoeien heeft geen zin, omdat de takken van de laurier in de winter nog bevroren kunnen zijn. De takken zijn dan te hard om door te knippen, waardoor je het risico loopt je heggenschaar of ander tuingereedschap te beschadigen. Als je laurier gaat snoeien verwijder je met een snoeischaar eerst de dode takken en bruine bladeren uit de haag of struik. Dode takken zijn, net als dode bladeren, bruin van kleur en breken makkelijk. Twijfel je of de tak dood is? Krab dan met je nagel of met een mes over de tak. Als de tak begint te brokkelen en er ook vanbinnen bruin is, is hij dood. Zie je een groene kern in de tak, dan leeft hij nog.

Lees verder onder de advertentie

Geef de haag vervolgens de juiste vorm door uitstekende takken af te knippen. Gebruik hiervoor een vlijmscherpe snoeischaar en knip de takken af boven een blad of boven een jonge scheut. Maak je geen zorgen als je per ongeluk iets te ver snoeit of als er kale plekken in de haag ontstaan. Laurier groeit zeer snel, dus de kale plekken zijn zo weer opgevuld.

De laurierhaag of -struik snoeien: de najaarssnoei

Het tweede snoeimoment voor de laurierstruik of -haag valt in september. Sinds het voorjaar zijn er flink wat nieuwe scheuten en takken aan de laurier gegroeid. Knip deze eind augustus of begin september bij, zodat de laurierhaag of -struik weer strak de winter ingaat. Later in het jaar snoeien wordt afgeraden, omdat de laurier met groei op het snoeien reageert. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen, waardoor de groei stopt en de scheuten afsterven.

Tip: als je een jonge laurierhaag gaat snoeien knip je bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant zal hierdoor vertakken, waardoor de haag weer mooi dichtgroeit. De haag groeit iets langzamer in de hoogte, maar wordt uiteindelijk wel voller en dichter.

Lees verder onder de advertentie

Een verwilderde laurier snoeien

Ga je een verwaarloosde of flink verwilderde laurier snoeien? Gebruik dan een heggenschaar of kleine zaag in plaats van een snoeischaar. Zo ben je een stuk sneller klaar. Knip of zaag de takken diep terug. Diep betekent dat je vanaf de uiteinden gezien minimaal één meter weghaalt. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnt er nieuw blad.

De Portugese laurier snoeien

De Portugese laurier groeit minder hard dan andere soorten laurier. Daarom hoef je deze soort slechts één keer per jaar te snoeien. De beste tijd om de Portugese laurier te snoeien is het najaar. Snoei de haag in september en zorg ervoor dat je de bovenkant iets smaller snoeit dan de onderkant. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste takken voldoende zonlicht krijgen. Maak je geen zorgen over het verschil in breedte: dit groeit vanzelf weer gelijk.

De laurierboom of laurier op stam snoeien

De laurierboom wordt ook wel een laurier op stam genoemd. Het is een boom met een slanke stam waar een bol van bladeren op prijkt. Deze boom staat vaak als sierboom in de tuin. Om ervoor te zorgen dat het bladerdak van de laurierboom zijn kenmerkende ronde vorm behoudt moet je de laurierboom, of laurier op stam, één keer per jaar snoeien. Dit doe je in april of mei. Knip uitstekende takken af met een snoeischaar en verwijder dode takken en bruine bladeren. Laat de laurierboom snoeien door een professionele tuinman of hovenier als je het lastig vindt om de ronde vorm van het bladerdak te behouden.

Lees verder onder de advertentie

Sierbomen zijn niet alleen populair in de tuin, ook binnenshuis tref je ze steeds vaker aan. Wil je ook meer groen in huis? Deze vier sierbomen zijn perfect voor in de woonkamer.

Een laagblijvende laurierkers snoeien

De laagblijvende laurierkers geeft in het voorjaar mooie witte bloemen. Deze plant groeit niet snel en wordt nooit hoger dan één meter. Daarom hoef je hem slechts één keer per jaar te snoeien. Snoei de laagblijvende laurierkers in juni, na de bloei, met een snoeischaar. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor het volgende jaar.

Verschillende manieren om te snoeien

Laurier snoeien doe je door de takken af te knippen met een snoeischaar of heggenschaar. Andere planten vragen soms om een andere aanpak. Ontdek wat de verschillende manieren van snoeien zijn en hoe ze werken.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva