Inpakken maar! Zo bescherm je planten in de winter
We beleven dit jaar een vrij zachte winter en dat is in de tuin goed te zien: sommige planten en bomen wanen zich in het voorjaar en maken al nieuwe knoppen aan. Mocht de temperatuur toch nog ineens flink onder het nulpunt zakken, dan hebben de buitenplanten het extra zwaar te verduren. Door het inpakken van de meest gevoelige planten, help je ze deze tijd door.
Vorstgevoelige planten
In tegenstelling tot winterharde planten, kunnen vorstgevoelige planten niet goed tegen winterse temperaturen. Vaak zijn dit tropische en mediterrane soorten, zoals palmen, pampasgrassen en fuchsia. Een vorstgevoelige plant sterft niet zozeer door koude temperaturen, want vaak kunnen ze wel tegen wat vorst, maar meestal door ‘natte voeten’: de combinatie van een lage temperatuur en een vochtige grond doet ze dan de das om.
Bij lichte vorst kun je deze vorstgevoelige planten in potten buiten laten staan, op een waterdoorlatende plek en het liefst een beetje beschut. Maar als echt flink gaat vriezen, dan wordt het tijd om de planten in te pakken of te verhuizen naar de schuur, garage of een andere onverwarmde binnenplek.
Groenblijvende planten
Veel planten die groen blijven in de winter, zijn ook gevoelig voor vorst. Groenblijvende planten zijn namelijk niet in rust in de winterperiode. Via hun bladeren verdampt het vocht en wanneer de grond bevroren is, kunnen de planten dit niet aanvullen. Daardoor wordt het blad droog en valt het alsnog af. Ook is de combinatie van lagere temperaturen in de nacht en zon overdag vaak fataal voor groenblijvende planten, omdat de droge bladeren dan verbranden. Voorbeelden van groenblijvers die het zwaar hebben in de winter zijn Alpenplanten en het stekelnootje (Acaena).
Wanneer het ’s nachts en overdag vriest, moeten groenblijvende planten worden beschermd. Je doet dit door een stuk vliesdoek, oude kleding, lakens of een handdoek over de bladeren heen te leggen om de bladeren tegen het winterse zonlicht te beschermen. Lage, groenblijvende planten kun je bij strenge vorst (rond -10°C) bedekken met een laag compost of stro.
Zo bescherm je planten tegen vorst
Om vorstgevoelige planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten bescherm je met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. In deze video zie je hoe je dit aanpakt.
Wil je graag meer lezen over het inpakken van verschillende soorten planten, zoals de palmboos, rozen en leibomen? Hier vind je uitgebreide informatie over het beschermen van planten tegen vorst.
Tip: in de Plantenindex vind je meer dan 1500 plantensoorten en al hun wetenswaardigheden.
Shoppen in stijl…
Bron: beeld: vtwonen 08-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar