Mos verwijderen

Mosvorming in een gazon komt vaak voor en is meestal ongewenst. Mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen waardoor het gras verdroogt en het niet wortelt in het mos. Gelukkig zijn er ook oplossingen en kun je mos verwijderen.

Tip: Neem een kijkje in onze shop om de producten voor gazononderhoud te bekijken.

Kalk strooien op gazon en mos verwijderen

Mos in het gazon

Mos in het gazon kan drie verschillende oorzaken hebben:

  1. Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats.
  2. Het gras te kort maaien in het najaar kan een andere reden zijn. Hierdoor raakt het gras het vitale bovenste deel kwijt en je ziet dat mos vervolgens deze plaats inneemt.
  3. Doordat de grond te zuur is, kan het gras onvoldoende voeding tot zich nemen en verzwakt het. En het mos groeit graag op zure gronden. Vooral zandgrond verzuurt snel.

Mos verwijderen

Het groeien van mos is gelukkig goed te behandelen, afhankelijk van de redenen.

  1. Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mos verschrompelt en bruin wordt. Door de verhoogde zuurgraad nemen graswortels beter mest op. Let op: kalken is niet hetzelfde als bemesten en er moet minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en bemesten tussen zitten. Lees meer bij kalk strooien.
  2. Organische meststoffen kunnen ook een indirecte werking tegen mos hebben en ervoor zorgen dat mos op een natuurlijke manier tot in de wortel verdwijnt. Tegelijkertijd wordt door de meststof het gazon gevoed met voeding rijk aan kali waardoor het gras een hogere weerstand krijgt en zo beter bestand is tegen betreding, droogte en vorst. Lees meer bij gazon bemesten.
  3. Gebruik meststof in het voorjaar; in de maanden maart, april en mei. Je kunt de meststof ook gebruiken in oktober voordat de mosvorming tijdens de winter gaat plaatsvinden. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling. Kijk in de onderhoudskalender.
  4. Om mos te verwijderen moet je verticuteren.

Producten die je kunt gebruiken voor gazononderhoud, vind je in onze shop.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 20 januari 2014 om 10:25

Ik snap iets niet, mos groeit op zure grond, en dan ga je bij puntje 1 kalk strooien wat de zuurgraad verhoogt, nogmaals ik kan dit niet volgen.

op 22 januari 2014 om 16:55

Hoi Seb, dat is ook verwarrend. De zuurgraad wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 14. Hierbij is een zuurgraad van 7 neutraal, alles tussen 1 en 6 zuur en 8 t/m 14 is basisch. Hoe hoger de zuurgraad, hoe minder zuur de grond dus. Misschien kun je daarom beter zeggen ‘hoe hoger de ph, hoe minder zuur de grond’ om verwarring te voorkomen.

Anoniem op 29 maart 2014 om 17:47

Mos in gazon.
Mijn gazon was prachtig tot de mieren kwamen.
Altijd van Ecostyle meststoffen en kalk gestrooid maar het hielp niet meer.
Komt dat doordat de de mieren een zuur afscheiden waardoor de grond zuur wordt en het mos fantastisch gaat groeien ?
Nu ben ik druk bezig om de mieren te verdelgen in mijn gazon om de grond weer basisch te maken.

Anoniem op 1 april 2014 om 16:43

Ik kan me de reactie van Seb wel voorstellen.
Het klopt ook niet. Inderdaad is de PH waarde bij het getal 7 neutraal maar de PH waarde 1 is de hoogste zuurgraad Als die waarde naar boven oploopt dan verlaag je de zuurgraad!

op 2 april 2014 om 10:20

Dag Ton, dat klopt. Precies zoals wij zeggen in ons vorige antwoord.

op 2 april 2014 om 16:08

Beste Rombout. Ik heb nog nooit gehoord dat mieren mos veroorzaken in het gazon. Buiten het feit dat ze hoopjes zand naar boven spaaien, heb je eigenlijk weinig last van de beestjes. Mocht de overlast echt te groot zijn dan kun je de mieren bestrijden. Maar wat betreft het mos; ligt het gazon deels in de schaduw? Als je al kalk gestrooid en bemest hebt, kan het bijna niet aan de zuurgraad liggen. En heb je al geverticuteerd? Hiermee trek je het grootste deel van het mos eruit en krijgt het gras weer de ruimte om te groeien. Vergeet ook niet te beluchten. Zaai kale plekken eventueel opnieuw in, dan komt het vanzelf weer goed.

Anoniem op 13 mei 2014 om 10:49

Ik heb sinds een paar jaar zwarte plekken in mijn gazon. Wellicht ook een mossoort. Deze laat zich door kalk niet verdwijnen. Wat kan ik verder doen?

op 15 mei 2014 om 11:32

Beste Jan. Zwarte plekken, dat klinkt niet als mos hoor. Misschien een bepaald soort schimmel. Ik raad je aan om eens contact op te nemen met Tuindokter Stefaan Bingé, deze man weet hier daadwerkelijk alles over: http://www.detuindokter.be/contact.

Anoniem op 17 augustus 2014 om 01:21

Ik heb al een aantal jaren parapluutjesmos in m’n tuin op het zand (meestal nogal vochtige plekken). De laatste tijd ook tussen en op de tegels en stenen en zelfs tussen het gras! Het verwijderen op de tegels en stenen is nogal gemakkelijk: gewoon afschrapen en als het dik genoeg is kan je het er gewoon afnemen (het blijft echter terugkomen). Het verwijderen van deze mossoort van de grond kost toch nog al wat aarde die je dan ook in de kliko moet deponeren.

Deze mossoort verwijderen is een vraag apart, vooral als het tussen het gras zit. Weet je hier misschien een middel voor (en toch geen vergif) en is het uberhaupt definitief te verwijderen zodat het niet meer terug komt?

Groet,

Henk Scharenborg

Anoniem op 25 augustus 2014 om 10:58

ZOU HET OOK WERKEN ALS JE AZIJN OVER JE GAZON GOOIT, HET MOET MORGEN SCHOON ZIJN! IK HEB AL GEPROBEERD HET UIT TE KAMMEN.

Anoniem op 26 augustus 2014 om 11:17

In de tuin bij ons vakantiehuis hebben we veel mos. Dat hebben we weleens geprobeerd te verwijden/bestrijden maar zonder succes en nu accepteren we gewoon dat de natuur een sterkere wil heeft dan wij 🙂
Sinds een paar dagen begint het mos op sommige plaatsen spontaan omhoog te komen, los van de ondergrond, waarna het verdroogt en we het makkelijk kunnen verwijderen. Waar we de ene dag aanharken, ligt de volgende dag een nieuw bergje. Het vreemde is dat het maar op een paar plaatsen in de tuin is en lang niet overal waar mos ligt.
Wat kan de reden zijn voor deze plotselinge ‘overgave’ van het mos? We hebben ook nog bedacht dat het misschien door dieren gedaan werd die het los pulkten, maar dat is uitgesloten. Het is nu al een paar dagen aan de gang.

op 26 augustus 2014 om 14:04

Beste Henk, mos groeit op vochtige plaatsen , op zure grond en in de schaduw. Zolang je deze factoren in stand houdt, is het lastig om van je mos af te komen. Middelen tegen levermos – zo heet je parapluutjes mos – zijn wel te vinden. Houdt je wel aan de aangegeven dosering.

op 26 augustus 2014 om 14:09

Beste Henk, mos groeit op vochtige plaatsen , op zure grond en in de schaduw. Zolang je deze factoren in stand houdt, is het lastig om van je mos af te komen. Middelen tegen levermos – zo heet je parapluutjes mos – zijn wel te vinden. Houd je wel aan de aangegeven dosering.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:09

Beste Corry. Leuk om te horen dat jullie je overgeven aan de natuur. Lekker makkelijk toch, als je mos gewoon accepteert? Scheelt heel wat onrust en….wat is er eigenlijk mis met mos? Dat er bergjes mos omhoog komen, vinden wij ook een vreemd verhaal. Waar ligt je vakantiehuis precies? In Nederland heeft het namelijk zo veel geregend de afgelopen tijd, dat we ons niet voor kunnen stellen dat het mos zich overgeeft!

Anoniem op 10 september 2014 om 11:15

Beste Marieke, met azijn maak je ook je gras kapot. Je moet toch iets meer geduld hebben om van het mos af te komen. Volg de tips , succes

Anoniem op 1 februari 2015 om 10:23

Ik lees weinig over mos op paden, tussen tegels ed.
Wij “bestrijden” dit met goedkope huishoud azijn wat je voor een paar dubbeltjes per liter kan kopen bij veel supers. Onverdund in een wijde emmer, een smalle verfroller op een steel en je rolt over de naden tussen de tegels. Snel en goedkoop en goed voor je rug. Resultaat uitstekend. Meestal is 1 a 2 keer per jaar voldoende om de paden, inrit schoon te houden.

op 4 februari 2015 om 09:40

Dag Harry, bedankt voor je tip, dat lijkt me een uitstekend idee. Het kan ook met groene zeep. We hebben er een artikel op de site over tegels schoonmaken geschreven met een video.

Anoniem op 17 oktober 2015 om 08:46

We hebben veel mos in onze tuin en twee grote honden. Is er iets wat ik nu in het najaar kan uitstrooien waarmee het mos sterft zodat ik van het voorjaar het kan inzaaien. Ik kan niet de hele tuin afzetten voor de honden en als ik het verticuteer dan blijft er geen gras meer over wat resulteert in een modder vlakte. Wat is de beste oplossing? Ik wil graag een mooi gazon van de zomer.

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:26

Hoi Anoeska, door te verticuteren raak je al een groot deel van het mos kwijt. Stel dit uit tot het voorjaar, als het gras weer begint te groeien. Weet je al wat de oorzaak is van het mos? Schaduw? Zure grond? Lang nat? Probeer hier ook wat aan te doen, anders blijft het mos terugkomen. In de kalender zie je wat de beste tijd is voor het onderhoud: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-2/gazon-onderhoudskalender ~Marie

Kees Bijveld op 2 oktober 2017 om 16:36

Bij het hoofdstuk over “mos verwijderen” lees ik het volgende:
Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad wordt verhoogd, mos verschrompelt en wordt bruin.
Begrijp ik nou goed dat kalk de grond nog zuurder maakt dan de grond al was en dat daardoor mos wordt bestreden? Graag reactie en bij voorbaat dank.

Beste Kees, het is ook erg verwarrend. Een hogere zuurgraad wil zeggen een hogere PH-waarde, waardoor je op de PH-meter (1 t/m14) naar een hogere waarde gaat (7 is neutraal) en je juist naar alkalisch gaat. Dus nee, er staat eigenlijk dat kalk de grond minder zuur maakt!