WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mos verwijderen? Zo pak je het aan

Mosvorming in een gazon komt vaak voor en meestal zit je er niet echt op te wachten. Mos vormt een dikke laag en regenwater blijft in het mos hangen waardoor het gras verdroogt en niet wortelt in het mos. Gelukkig kun je mos op een aantal manieren verwijderen en wint het gras zo zijn strijd tegen het mos.

Kalk strooien op gazon en mos verwijderen

Mos in het gras

Mos in het gazon kan 3 verschillende oorzaken hebben:

  1. Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats.
  2. Het gras te kort maaien in het najaar kan een andere reden zijn. Hierdoor raakt het gras het vitale bovenste deel kwijt en je ziet dat mos vervolgens deze plaats inneemt.
  3. Doordat de grond te zuur is, kan het gras onvoldoende voeding tot zich nemen en verzwakt het. En het mos groeit graag op zure gronden. Vooral zandgrond verzuurt snel.

Mos verwijderen

Het groeien van mos is gelukkig goed te behandelen, afhankelijk van de redenen.

  1. Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mos verschrompelt en bruin wordt. Door de verhoogde zuurgraad nemen graswortels beter mest op. Let op: kalken is niet hetzelfde als bemesten en er moet minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en bemesten zitten. Lees meer bij kalk strooien.
  2. Organische meststoffen kunnen ook een indirecte werking tegen mos hebben en ervoor zorgen dat mos op een natuurlijke manier tot in de wortel verdwijnt. Tegelijkertijd wordt door de meststof het gazon gevoed met voeding rijk aan kali. Hierdoor krijgt het gras een hogere weerstand en is het beter bestand tegen betreding, droogte en vorst. Lees hier meer over bij gazon bemesten.
  3. Gebruik meststof in het voorjaar; in de maanden maart, april en mei. Je kunt de meststof ook gebruiken in oktober voordat de mosvorming tijdens de winter gaat plaatsvinden. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling.
  4. Om mos te verwijderen moet je verticuteren.
nog meer: tuinieren