Gazon beluchten

Een gazon heeft licht en lucht nodig. Daarom is af en toe het gazon beluchten verstandig. Als het gazon meer zuurstof krijgt zal het namelijk beter groeien.

Gazon beluchten

Wanneer beluchten?

Beluchten kun je het best een keer per maand doen. Zorg in het najaar ook dat je gevallen bladeren van het gazon harkt, zodat het voldoende lucht krijgt.

Waarom beluchten?

Een grasmat kan vooral in de wintermaanden vervilten. Als het gras vervilt en er zich een laag mos vormt, krijgt het gazon minder lucht. Door de vervilte bovenlaag open te halen, kun je het gazon beluchten, zodat het meer zuurstof krijgt en beter groeit.

Gazon beluchten

Je kunt het gras het best eens per maand beluchten te beginnen na de derde maaibeurt. Dat doe je door gaatjes in de bodem te prikken. Daarvoor kun je een speciale gazonbeluchter gebruiken, zoals de Gardena Combisystem Verticuteerboy. Deze zijn ook te koop bij tuincentra. Wil je zo’n duur apparaat liever niet zelf aanschaffen, dan kun je er ook voor kiezen om een verticuteermachine te huren.

Een andere, goedkopere, manier is door zelf een systeem te maken van houten planken en spijkers. Sla de spijkers in twee houten plankjes waar je touwen aan vast maakt. Ga er vervolgens op staan en loop, terwijl je de touwen vasthoudt, over het gazon. Op die manier prik je kleine gaatjes in de viltlaag. Bij een heuvel of schuine wal kun je gaten prikken met de punten van een scherpe riek.

Gazon onderhouden

Om te zorgen dat het gazon mooi blijft, moet je het goed onderhouden. Zo moet je het bijvoorbeeld op de juiste momenten maaien, bemesten en water geven. Ook moet je het gazon verticuteren. Kijk eens in de onderhoudskalender om te zien wat je moet doen voor een perfect gazon.

Fotografie: Tuinadvies.be

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 21 juni 2013 om 18:04

Via een kennis uw adres vernomen, ben benieuwd om ons gazon te verbeteren. Veel onkruid aanwezif

Anoniem op 2 februari 2014 om 12:07

Aan het begin van Uw website staat een voet, die een gereedschap de grond in prikt om het gras te beluchten.

Waar kan ik dit gereedschap vinden ?? Tot nog toe heb ik op internet niets gevonden.

m.v.g.

op 3 februari 2014 om 13:07

Hallo, P.K. Geluk, deze gazonbeluchter is te bestellen bij tuinadvies.be via deze link. Je kunt ook een elektrische gazonbeluchter bestellen in onze eigen webshop. Succes!

Anoniem op 18 juli 2016 om 18:00

ik heb het afgelopen weekend een klein festival gehad in mijn tuin, zeker 100 man hebben flink staan dansen op het gazon, de grasmat daar is zeer stevig aangestampt. hoe krijg ik de ondergrond dat weer luchtig?

Beste Piet, dat klinkt goed. Daar is een tuin voor, feesten en genieten. Je kunt je gazon weer oppeppen door het te beluchten, dan prik je met een prikker gaten in de grond. Een beluchter kan je ook huren bij een tuincentrum. Maai het de komende weken iets hoger en geef mest vlak voor een regenbui. En dan nog een eindzomerfeest? ~Marie