WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gazon beluchten

Een gazon heeft licht en lucht nodig. Daarom is af en toe het gazon beluchten verstandig. Als het gazon meer zuurstof krijgt zal het namelijk beter groeien.

Gazon beluchten

Wanneer beluchten?

Beluchten kun je het best een keer per maand doen. Zorg in het najaar ook dat je gevallen bladeren van het gazon harkt, zodat het voldoende lucht krijgt.

Waarom beluchten?

Een grasmat kan vooral in de wintermaanden vervilten. Als het gras vervilt en er zich een laag mos vormt, krijgt het gazon minder lucht. Door de vervilte bovenlaag open te halen, kun je het gazon beluchten, zodat het meer zuurstof krijgt en beter groeit.

Gazon beluchten

Je kunt het gras het best eens per maand beluchten te beginnen na de derde maaibeurt. Dat doe je door gaatjes in de bodem te prikken. Daarvoor kun je een speciale gazonbeluchter gebruiken. Deze zijn ook te koop bij tuincentra.

Een andere, goedkopere, manier is door zelf een systeem te maken van houten planken en spijkers. Sla de spijkers in twee houten plankjes waar je touwen aan vast maakt. Ga er vervolgens op staan en loop, terwijl je de touwen vasthoudt, over het gazon. Op die manier prik je kleine gaatjes in de viltlaag. Bij een heuvel of schuine wal kun je gaten prikken met de punten van een scherpe riek.

Gazon onderhouden

Om te zorgen dat het gazon mooi blijft, moet je het goed onderhouden. Zo moet je het bijvoorbeeld op de juiste momenten maaien, bemesten en water geven. Ook moet je het gazon verticuteren.

nog meer: tuinieren