Dit is wanneer & hoe je een hortensia het best kunt snoeien

beeld vtwonen Beeld

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie, kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhoud, maar met het snoeien van de hortensia kun je de vorm en de grootte van de plant bepalen. Daarnaast kun je door de hortensia te snoeien de bloei bevorderen. Bekijk onze stappenplannen voor het snoeien van verschillende soorten hortensia’s.

Lees verder onder de advertentie

Sterk én mooi: hortensia’s

De hortensia is een struik met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en helemaal niet ziektegevoelig. Het is een lange bloeier, want de hortensia kan maar liefst een half jaar aan één stuk door bloeien. Daarnaast is hij heel makkelijk in de onderhoud. Eigenlijk is zorgen voor voldoende water het belangrijkst bij deze plant, bijvoorbeeld met een leuke vintage gieter. Lees er meer over bij hortensia verzorging.

Verschillende soorten hortensia’s snoeien

Voor het snoeien is het van belang om te weten welke hortensia’s er in de tuin groeien. Er zijn namelijk hortensia’s die bloeien op oude knoppen en op overjarig hout. Die moeten op een andere manier gesnoeid worden dan de hortensia’s die bloeien op nieuwe knoppen en eenjarig hout. Bekijk alle verschillende soorten hortensia’s in ons artikel over hortensia soorten. Alvast een belangijke tip: snoei hortensia’s in ieder geval niet in de winter. De verwelkte bloemen die je aan de struik laat zitten, beschermen de plant in de winter tegen de kou.

Wanneer hortensia op meerjarig hout snoeien?

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata zijn bloeiers op oude knoppen, ook wel overjarig hout genoemd. Snoeien is bij deze soorten niet echt nodig. Deze soorten bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd. De uitgebloeide bloemen van deze soorten moeten vanaf het voorjaar tot in het najaar weggeknipt worden om nieuwe bloei te bevorderen. Als je een andere vorm van de hortensia wilt, dan kun je deze tot net boven de knoppen snoeien zodat er nog een periode bloei zal volgen. Het snoeien doe je dan in het voorjaar, bijvoorbeeld in de maanden februari, maart of april.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer hortensia op eenjarig hout snoeien?

Bij de Hydrangea arborescens en pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is er een andere manier van snoeien nodig. Deze hortensiasoorten bloeien op de takken die in het voorjaar gevormd worden, eenjarig hout dus, en bloeien dus ook door na het snoeien. De hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden. Je kunt deze hortensia’s in het vroege voorjaar snoeien tot zo’n 10 tot 15 centimeter boven de grond voor een compacte plant. Snoeien kan dus soms al vanaf januari, maar zeker in de maanden februari, maart en april.

Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien. Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle‘ kan altijd wat rigoreuzer zodat je mooie, grote bloemen krijgt. Deze hortensiasoorten hoeven niet in het voorjaar gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Hortensia snoeien Beeld
Lees verder onder de advertentie

Handig snoeigereedschap...

Bron: Beeld: Unsplash