vtwonen

Zilverpaarse border

Zelf een beplantingsplan maken kan een hele uitdaging zijn. Tuinieren.nl biedt de mogelijkheid om kant-en-klare beplantingsplannen inclusief de benodigde planten te bestellen. Dit keer een zilver met paarse border.


m1myd00qnrj5

Artemisia blijft groen in de winter. Zorg voor goed afwaterende grond, de planten hebben een hekel aan natte voeten. De felrode dahlia plant je elk jaar opnieuw, overwinter ze droog, vorstvrij en donker.

1 Tijm

Thymus ‘Doone Valley’, zon, hoogte 15 cm /bloei 6-8, kruiper

2 Ezelsoor

Stachys byzantina, zon, hoogte 20 cm, bloei 7-8, bloeit nauwelijks, groot grijs blad.

3 Artemisia

Artemisia ‘Powis Castle’, zon halfschaduw, hoogte 50 cm /bloei -, terugsnoeien in het voorjaar.

4 Klokjesbloem

Campanula ‘Sarastro’, zon halfschaduw, hoogte 50 cm, bloei 6-7, terugknippen voor tweede bloei.

5 Roos

Rosa ‘Winchester Cathedral’, zon halfschaduw, hoogte 80 cm, bloei 6-10, Engelse roos, geurend.

6 Kattenkruid

Nepeta ‘Walkers Low’, zon, hoogte 70 cm, bloei 6-9, terugknippen voor tweede bloei

7 Dahlia

Dahlia pompon ‘Rocco’, zon halfschaduw, hoogte 80 cm, bloei 7-10, Dahlia’s zijn alleen leverbaar van januari – mei.

8 Veronicastrum

Veronicastrum virginicum ‘Fascination’, zon , hoogte 160 cm, bloei 6-7, ideale vlinderplant.

9 Alsem

Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen,’ zon, hoogte 50 cm, bloei 7-9, grijs geurend blad.

  • 2x Ezelsoor Stachys byzantina
  • 3x Tijm Thymus ‘Doone Valley’
  • 2x Artemisia ‘Powis Castle’
  • 1x Klokjesbloem Campanula ‘Sarastro’
  • 1x Rosa ‘Winchester Cathedral’
  • 2+1 Kattenkruid Nepeta ‘Walkers Low’
  • 1+1 Dahlia pompon ‘Rocco’
  • 1x Veronicastrum virginicum ‘Fascination’
  • 1+1 Alsem Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’

De planten worden geleverd in zogenaamde P9 potten van 9×9 cm groot. Verdeel de potten gelijkmatig in je border volgens het plattegrond en gun ze de tijd om uit te groeien! In de winter zullen de meeste vaste planten in de grond verdwijnen. Wil je onthouden wat je waar hebt geplant, zet er dan plantenlabels bij. De getoonde afbeelding laat de zilverpaarse border op zijn hoogtepunt zien. Wil je ook vroeger in het jaar van kleur genieten, denk dan ook eens aan het planten van voorjaarsbollen.

m1myd00qnsj4

Kies je ervoor om het plantenpakket thuis te laten bezorgen, dan wordt deze tot in de tuin bezorgd door een groenspecialist. Je kunt het pakket ook ophalen op een ophaalpunt bij jou in de buurt.

Let op: op het moment dat je de border plant zijn de plantjes nog erg klein. Het duurt ongeveer twee jaar tot de border volgroeid is en eruit ziet als op de foto.

Bron: Fotografie Gap photos/ J.S. Sira

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Jolanda op 1 februari 2017 om 12:58

Leuke, kleurige border, waar kan ik de planten bestellen ?

>

Marie (tuinieren.nl) op 8 september 2015 om 07:53

Beste Anita, een dahlia is een knolgewas en niet winterhard. Je moet hem inderdaad elk jaar planten en in het najaar weer oprooien. Qua bloemgrootte en kleur kan je eens zoeken naar een trosroos. Die worden ongeveer 80 cm hoog. Kies voor een gevulde roos, zoals `Lilí Marleen´. De Engelse rozen van David Austin zijn zo wie zo gevuld en in felle kleuren te koop, er zit er al een bij het pakket. Kies als vervanger voor de dahlia een ´Benjamin Britten´ of `Fallstaff´. Rozen groeien het liefst op kleigrond, kun je ze dat bieden? ~Marie

>

Anita op 26 augustus 2015 om 17:11

Hallo, erg mooi deze border maar is er een alternatief voor de dahlia ? Een andere plant in dezelfde kleur misschien ?
met vriendelijke groet, Anita

>

Kristel (tuinieren.nl) op 16 april 2015 om 15:39

Hoi Hella, onze beplantingsplannen zijn zo opgebouwd dat de hoge soorten achterin staan en de lagere voorin, zodat alle soorten mooi in het oog springen. In jouw verhoogde bloembakken heb je twee pakketten nodig. Het handigste is om je niet aan dit beplantingsplan te houden, maar alle hoge soorten van 80cm in het midden aan te planten en de lagere soorten rondom voorin te zetten. Zet de planten eerst met potjes en al uit in de plantbakken. Zodra je tevreden bent kun je ze gaan planten op de betreffende plek. Succes!

>

Hella Velsink op 13 april 2015 om 23:05

Graag wil ik dit beplantingsplan gebruiken maar heb een bak van 30 cm hoog en 3 x 4 mtr. Je kijkt van 3 kanten op de bak. Hoe kan ik dit dan aanplanten zodat het van alle kanten interessant is?
Of is een ander pakket geschikter?

>

Kristel (Tuinieren.nl) op 2 mei 2014 om 08:59

Beste Carolien,
De border is niet opgehoogd naar achteren toe hoor. De maten die erbij staan zijn de uiteindelijke hoogtes. Het ‘gras’ is lavendel in de knop. Je kunt deze er zelf bijplanten, hij zit niet in het pakket. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de Dahlia (een knolgewas) aan het einde van één seizoen zijn 80cm hoogte bereikt heeft, maar de roos (een struik) er meerdere jaren over doet. Er zijn inderdaad meerdere soorten ezelsoor. Scroll maar eens naar beneden op deze pagina: http://www.tuinieren.nl/plant/ezelsoor-stachys-byzantina.

>

carolien op 23 april 2014 om 22:36

Hallo,

Wat een prachtige border! Ik wil deze graag ook maar ik weet niet of hij in mijn tuin net zo mooi gaat uitkomen. Deze border lijkt me van achteren opgehoogd? klopt dat? omdat de Dhalia's hoger staan dan de Roos , en deze zijn toch even hoog in de beschrijving.... Verder ben ik benieuwd of er nog een soort van gras tussen de dhalia's staat? zo lijkt het in mijn ogen wel :-0 ik vind het heel mooi maar ik zie het niet in de lijst terug. Als laatste wil ik vragen; die Ezelsoor, ik heb hem vandaag gekocht, maar op deze foto ziet hij er veel grijs/zilver uit dan de mijne. Die zijn echt meer groen met een beetje witte waas van de donshaartjes. Heb ik nu een andere ezelsoor miss.? ook zitten er aan de mijne maar een paar bladeren terwijl het hier echt pollen zijn. Maar wellicht moeten ze nog verder uitgroeien. Ik heb ook al wat Tijm neergezet. Mijn border ziet er al veel meer aangekleed uit! Mijn dank voor deze inspiratie!

Hartelijke groet
Carolien

>

Marie (tuinieren.nl) op 23 april 2014 om 09:06

Beste Renata, elk jaar is weer anders, nu we geen winter hebben gehad, en het nu al goed groeizaam weer is, kun je heel goed nu de borders planten. Succes!

>

Renata op 15 april 2014 om 13:12

Kan ik het pakket nu planten of is het beter dat toch echt in het najaar te doen?

>

Clarissa (tuinieren.nl) op 28 maart 2014 om 13:14

Hoi Hummmigbird, dank je wel leuk om te horen! Je kunt het best twee pakketten bestellen en dan elke rij twee maal zo diep maken. De grote planten moeten achter staan en de kleinere voor.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties