vtwonen

Roze en paars beplantingsplan

Speciaal voor Tuinieren maakte tuinontwerpster Jeanne van Rijs van Oxalis een compleet borderontwerp in roze en paars met witte accenten.

Nazomer Late-winter beplantingsplan Zomerbloeiers Openingalternatief

Bloei tot eind oktober

De bloemen in deze border bloeien in roze en paarse tinten. De kleuren van de vaste planten worden versterkt door het donkergekleurde blad van de meerstammige kleine boom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. Later in het seizoen siert de boom de border met zijn herfstkleur in spetterende oranje vlammen. Een grote hoeveelheid bloembollen zorgen voor kleur in het voorjaar. Deze worden speels tussen en onder de vaste planten gestrooid en geplant, waardoor er veel plaats overblijft voor laatbloeiende planten. Door deze aanpak is de border van januari als de sneeuwklokjes gaan bloeien en de kerstrozen bijna in knop komen – tot eind oktober kleurrijk en boeiend.

 Eigenschappen

 • Roze, blauw en paarse border met witte accenten.
 • Afmeting 2,5 bij 10,5 meter.
 • Ligging op het westen (zon vanaf 13.00 uur).
 • Planten geschikt voor zon tot halfschaduw.
 • Bij de keuze van de planten is ook zoveel mogelijk op geur gelet.
 • De border is van laag aan de voorzijde naar hoog aan de achterzijde opgebouwd. De planten zijn in grotere of kleinere zich herhalende groepen aangeplant. Enkele planten, zoals het siergras en vingerhoedskruid zijn voor een natuurlijk effect door de border gestrooid.
 • Heb je een kleinere border? Kies dan een gedeelte. Is je border groter dan kun je een deel herhalen.

Het beplantingsplan

 1. Herfstanemoon Anemone tomentosa ‘Serenade’
 2. Aster ‘Treffpunkt’
 3. Korenbloem Centaurea montana ‘Jordy’
 4. Zilverkaars Actaea simplex ‘Pink Spike’
 5. Cynanchium ascyrifolium
 6. Vingerhoedskruid (Digitalis mertonensis)
 7. Knolspirea Filipendula vulgaris ‘Plena’
 8. Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis)
 9. Daglelie Hemerocallis ‘Princess Blue Eyes’
 10. Purperklokje Heuchera micrantha ‘Palace purple
 11. Vlambloem Phlox paniculata ‘Classic cassis’
 12. Vlambloem Phlox paniculata ‘Herbstwalzer’
 13. Bossalie Salvia nemorosa ‘Amethist’
 14. Pimpernel (Sanguisorba menziesii)
 15. Stobilanthes atropurpurea
 16. Siergras (Hakenochloa macra)

Verder (met pen aangegeven op de plattegrond): bosrank Clematis ‘Hagley Hybrid’, bosrank Clematis jackmanii en judasboom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’.

Te zien in de lente

In het beplantingsplan vind je geen voorjaarsbloeiende vaste planten, wel een grote hoeveelheid bollen. Deze worden speels tussen en onder de vaste planten gestrooid:

 Zomer

De themaplanten van de zomerborder zijn Phlox paniculata ‘Classic cassis’, de onbekende Filipendula vulgaris ‘Plena’ met haar roomwitte pluimen en Salvia nemorosa ‘Amethist’ met haar zacht gekleurde aren. Digitalis mertonensis torent boven de border uit en geeft zo een verticaal accent. Dit speciale vingerhoedskruid is op een nonchalante, natuurlijke manier in de border gebruikt: her en der tussen de andere vaste planten herhaalt ze zich. Deze fraaie, oudroze – maar ook zeer giftige – schoonheid gedraagt zich min of meer als een vaste plant. Door haar uitgebloeide bloemen na de bloei weg te knippen investeert ze haar energie in groei voor het volgende jaar, in plaats van in zaadvorming. Laat bij één plant de uitgebloeide aren staan en in noodgevallen kun je de jonge zaailingen opnieuw gebruiken.

Nazomer

Vanaf begin juni bloeien de rozen al, en ze gaan hiermee door tot oktober. Zo zorgen ze de gehele zomer voor een opvallend kleuraccent. De clematissen maken gedurende dit seizoen van de Cercis canadensis een middelpunt door de boom te omhelzen met hun roze en paarse bloemen. Ook zilverkaars, herfstanemoon en vlambloem bloeien door tot in oktober. Zo zorgen ze samen voor een waanzinnige nazomerborder.

Late winter

Wie wordt er niet blij van om in de winter al de eerste tekenen van het voorjaar te zien? Een goeie reden om je tuin vol te zetten met sneeuwklokjes. Met Helleborus orientalis is het plezier in deze periode compleet.

Alle planten uit het beplantingsplan zijn te koop bij Kwekerij Marcel de Wagt. Het beplantingsplan werd gemaakt door Jeanne van Rijs van Oxalis Tuinontwerpen, die ook beplantingsplannen op maat maakt.

Bron: 1. Ontwerp Jeanne van Rijs |  Fotografie Erik Breed Tulip Pictures – 2. Oxalis tuinontwerpen – 3. vasteplant.be – 4. iStockphoto – 5. iBulb

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Chantal op 7 april 2017 om 12:03

Goedendag, de border is opgebouwd van laag naar hoog. Betekent dit dat de nummers 16-10-5 de hoge achterkant zijn of de lage voorkant?
Bedankt voor de info,
Met vriendelijke groeten, chantal

>

vtwonen op 13 april 2017 om 13:08

Beste Chantal, volgens mij is de voorkant, waar nummer vijf in het midden staat. Sommige planten in deze border hebben een wat ijle groeiwijze zoals nummer 6 de vingerhoedskruidsoort (Digitalis mertonensis) die daarom wat meer vooraan kan staan. In de schrijfwijze van nummer 15 trompetkruid staat een typefout dit moet Stroblilanthes atropurpureus zijn.

>

Moniek op 31 maart 2016 om 11:58

Deze border lijkt ons erg leuk. Nu hebben we alleen een smalle border van 0,85m * 9m. als ik het goed begrijp is deze beplantingsplan getekend voor een border van 2,5m * 10,5m dus we moeten een aantal planten gaan schrappen. We hebben twee jonge kindjes rondlopen en vroeg me af of er planten bij zijn die minder kindvriendelijk zijn? Ik zag dat er rozen struiken bij zitten, die vinden we wel heel mooi, maar klopt het dat daar doorns aan zitten?

>

vtwonen op 11 april 2016 om 09:29

Hallo Moniek, je hebt een mooie border op het oog, er staan wel giftige planten in. Vingerhoedskruid bijvoorbeeld. Lukt het om de border breder te maken? De 0,85 cm is aan de krappe kant. Dat merk je niet in het eerste jaar. Net als de border een beetje body krijgt, komt hij ruimte te kort. De rozen hebben doorns, er bestaan ook rozensoorten met weinig doorns, dan wordt de kleur anders. Als de rozen in het midden staan, lopen je kinderen er niet snel tegenaan. Succes met planten! ~Marie

>

Kristel (tuinieren.nl) op 26 juni 2015 om 12:27

Beste Dorine. Leuk om te horen dat je deze border aan gaat leggen. In principe kun je vaste plantenborders het hele jaar door aanleggen, mits het niet vriest natuurlijk. De ideale tijd om een border aan te leggen is echter in het voor- of najaar, aangezien het in de zomer warm is en de planten dagelijks bewaterd moeten worden bij droogte. Er is op dit moment een hittegolf op komt dus ik zou zeggen: wacht deze nog even af en ga daarna aan de slag: mooi weer duurt in Nederland meestal geen wekenlang – helaas.

>

Dorine op 20 juni 2015 om 17:18

Goedendag, ik overweeg deze border ook aan te leggen in onze tuin. We willen daar binnenkort mee beginnen. Is de tijd nu goed? Of is dit niet de juiste tijd?

>

Kristel (tuinieren.nl) op 16 april 2015 om 15:37

Dag Bea. De nummers die voor de plantnamen staan, corresponderen met de nummers in het beplantingsplan. Als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld dat nummer 6. vingerhoedskruid vier keer voorkomt op de plattegrond. Hiervan schaf je dus vier stuks aan. Succes.

>

Kristel (tuinieren.nl) op 16 april 2015 om 15:37

Dag Sylvia. Ik denk dat je de situatie van je gazon benoemt omdat je wilt aangeven dat er mos in het gazon zat dóór de schaduw? Maar was dat wel zo? Gazon op schaduwplekken zal namelijk inderdaad sneller met mos te kampen hebben, maar er zijn nog zoveel meer redenen, zoals te weinig of te veel kalk, niet verticuteren, onder- of overbemesting, et cetera. De zachtroze border kan aangeplant worden op een zonnige plek. Vanaf 12 uur zon in je tuin is in principe prima, als de zon daarna maar een poosje in je tuin blijft? Met minimaal zes uur per dag zon op een border kun je al spreken van volle zon!

>

bea florissen op 13 april 2015 om 17:02

Het is mij ook niet duidelijk hoeveel ik van elk nodig heb. Mijn border is ong 5,5 bij 5,5 meter.

alvast hartelijk dank.

>

sylvia hommel op 13 april 2015 om 13:32

Hallo wij hebben een tuin met border waar nu in april de zon pas vanaf 12 uur schijnt. We hebben het gras dat er lag weg gedaan omdat er veel mos in zat. De zacht rose border vind ik geweldig, is deze geschikt voor mijn tuin? alvast heel erg bedankt voor jullie reactie. Groetjes Sylvia

>

Marie (tuinieren.nl) op 2 april 2015 om 14:07

Beste Ellemieke, fijn dat je ons gevonden hebt. De hoeveelheid zon is genoeg voor een volle zon border. Ze hebben de ochtendzon tot over de middag. Dat keuren wij goed als zonnig! Als je nu begint met voorbereiden en planten, geniet jij in de zomer al van de eerste bloemen.

>

ellemieke den Oudsten op 25 maart 2015 om 15:47

Goedemiddag,
Wat een geweldige site!!
Ik vind het blauw/ paarse border en de zacht roze border echt super mooi.
Nu is mijn tuin niet op het zuiden. Hoog zomer hebben de borders tot 13.00/14.00 zon. Ik denk dus dat ze dit halfschaduw noemen. Kunnen deze borders of raad u mij toch aan om iets anders te zoeken?
Hartelijke groet Ellemieke den Oudsten

Shop suggesties

Inspiratie suggesties