WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roze en paars beplantingsplan

Speciaal voor Tuinieren maakte tuinontwerpster Jeanne van Rijs van Oxalis een compleet borderontwerp in roze en paars met witte accenten.

Tuin ideeën bloemen planten
Roze en paarse bloemen (links) en siergras (rechts)
tuin ideeën bloemen
Oosterse kerstroos en sneeuwklokje
beplantingsplan tuin
beplantingsplan
bloemen tuin
Vingerhoedskruid en bossalie
planten tuin
Sierui, Cynanchium ascyrifolium, Korenbloem Centaurea montana ‘Jordy’, Herfstanemoon Anemone tomentosa ‘Serenade’

Bloei tot eind oktober

De bloemen in deze border bloeien in roze en paarse tinten. De kleuren van de vaste planten worden versterkt door het donkergekleurde blad van de meerstammige kleine boom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. Later in het seizoen siert de boom de border met zijn herfstkleur in spetterende oranje vlammen. Een grote hoeveelheid bloembollen zorgen voor kleur in het voorjaar. Deze worden speels tussen en onder de vaste planten gestrooid en geplant, waardoor er veel plaats overblijft voor laatbloeiende planten. Door deze aanpak is de border van januari als de sneeuwklokjes gaan bloeien en de kerstrozen bijna in knop komen – tot eind oktober kleurrijk en boeiend.

 Eigenschappen

 • Roze, blauw en paarse border met witte accenten.
 • Afmeting 2,5 bij 10,5 meter.
 • Ligging op het westen (zon vanaf 13.00 uur).
 • Planten geschikt voor zon tot halfschaduw.
 • Bij de keuze van de planten is ook zoveel mogelijk op geur gelet.
 • De border is van laag aan de voorzijde naar hoog aan de achterzijde opgebouwd. De planten zijn in grotere of kleinere zich herhalende groepen aangeplant. Enkele planten, zoals het siergras en vingerhoedskruid zijn voor een natuurlijk effect door de border gestrooid.
 • Heb je een kleinere border? Kies dan een gedeelte. Is je border groter dan kun je een deel herhalen.

Het beplantingsplan

 1. Herfstanemoon Anemone tomentosa ‘Serenade’
 2. Aster ‘Treffpunkt’
 3. Korenbloem Centaurea montana ‘Jordy’
 4. Zilverkaars Actaea simplex ‘Pink Spike’
 5. Cynanchium ascyrifolium
 6. Vingerhoedskruid (Digitalis mertonensis)
 7. Knolspirea Filipendula vulgaris ‘Plena’
 8. Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis)
 9. Daglelie Hemerocallis ‘Princess Blue Eyes’
 10. Purperklokje Heuchera micrantha ‘Palace purple
 11. Vlambloem Phlox paniculata ‘Classic cassis’
 12. Vlambloem Phlox paniculata ‘Herbstwalzer’
 13. Bossalie Salvia nemorosa ‘Amethist’
 14. Pimpernel (Sanguisorba menziesii)
 15. Stobilanthes atropurpurea
 16. Siergras (Hakenochloa macra)

Verder (met pen aangegeven op de plattegrond): bosrank Clematis ‘Hagley Hybrid’, bosrank Clematis jackmanii en judasboom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’.

Te zien in de lente

In het beplantingsplan vind je geen voorjaarsbloeiende vaste planten, wel een grote hoeveelheid bollen. Deze worden speels tussen en onder de vaste planten gestrooid:

 Zomer

De themaplanten van de zomerborder zijn Phlox paniculata ‘Classic cassis’, de onbekende Filipendula vulgaris ‘Plena’ met haar roomwitte pluimen en Salvia nemorosa ‘Amethist’ met haar zacht gekleurde aren. Digitalis mertonensis torent boven de border uit en geeft zo een verticaal accent. Dit speciale vingerhoedskruid is op een nonchalante, natuurlijke manier in de border gebruikt: her en der tussen de andere vaste planten herhaalt ze zich. Deze fraaie, oudroze – maar ook zeer giftige – schoonheid gedraagt zich min of meer als een vaste plant. Door haar uitgebloeide bloemen na de bloei weg te knippen investeert ze haar energie in groei voor het volgende jaar, in plaats van in zaadvorming. Laat bij één plant de uitgebloeide aren staan en in noodgevallen kun je de jonge zaailingen opnieuw gebruiken.

Nazomer

Vanaf begin juni bloeien de rozen al, en ze gaan hiermee door tot oktober. Zo zorgen ze de gehele zomer voor een opvallend kleuraccent. De clematissen maken gedurende dit seizoen van de Cercis canadensis een middelpunt door de boom te omhelzen met hun roze en paarse bloemen. Ook zilverkaars, herfstanemoon en vlambloem bloeien door tot in oktober. Zo zorgen ze samen voor een waanzinnige nazomerborder.

Late winter

Wie wordt er niet blij van om in de winter al de eerste tekenen van het voorjaar te zien? Een goeie reden om je tuin vol te zetten met sneeuwklokjes. Met Helleborus orientalis is het plezier in deze periode compleet.

nog meer: tuinieren