Lang plezier borderplan

Modeste Herwig verlengt het seizoen door langbloeiende vaste planten met voorjaarsbollen te combineren. Speciaal voor Tuinieren geeft ze haar borderplan prijs. Wie in het najaar plant, geniet volgend voorjaar al!


m1my5flqstvp

Vaste planten in de basis

Als basis gebruik je vaste planten met een lange bloeiperiode. In de herfst zijn veel vaste planten bij tuincentra en kwekers te koop voor de helft van de prijs, terwijl ze niet van mindere kwaliteit zijn. Sterker nog, het najaar is de beste tijd om een tuin aan te leggen. Sla je slag dus! Wanneer je dit vlekkenplan naleeft, heb je van het vroege voorjaar tot ver in het najaar plezier van je border. Deze border is 2,5 x 4 meter groot, maar kun je natuurlijk vergroten en verkleinen naar eigen inzicht.

m1my5flqnqvq

 1. Monnikskap (Aconitum carmichaelii)
 2. Weidekervel Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’
 3. Akelei (Aquilegia vulgaris)
 4. Alsem Artemisia ludoviciana ‘Valerie Finnis’
 5. Diamantgras (Calamagrostis brachytricha)
 6. Perzikbladklokje (Campanula persicifolia)
 7. Crocosmia ‘Lucifer’
 8. Wolfsmelk Euphorbia palustris ‘Walenburgs Glorie’
 9. Ooievaasrsbek Geranium ‘Brookside’
 10. Damastbloem (Hesperis matronalis)
 11. Vaste lobelia Lobelia x gerardii ‘Vedrariensis’
 12. Kattenkruid Nepeta ‘Walker’s Low’
 13. Duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’
 14. Andoorn Stachys monieri ‘Hummelo’
 15. Salie Salvia nemorosa ‘Caradonna’
 16. Ruit (Thalictrum polygamum)
 17. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 18. IJzerkruid Vernonia crinita ‘Mammuth’

Sausje van bloembollen

De normaal zo prille bloei van het voorjaar wordt met voorjaarsbollen erbij opeens heel uitbundig.  Modeste poot zowel vroege als late soorten zodat de bloei zo ver mogelijk over het seizoen uitgesmeerd wordt. Op de foto staan de late soorten in bloei zoals prairielelie Camassia cusickii ‘Zwanenburg’ en ‘Alba’, en verschillende soorten sieruien waaronder Allium ‘Mount Everest’, ‘Ambassador’ en ‘Globemaster’. Plant van de prairielelie 5 stuks tussen de vaste planten, van de grote sieruien 3-5 per vierkante meter.

Planttips van Modeste

 • “Let bij het selecteren van bloembollen voor de border op de bloeitijd en de bloemkleur. Ook is het prettig als een bloembol niet al te veel blad maakt, of blad heeft dat mooi rechtop groeit.”
 • “Zet de bloembollen op enige afstand van een vaste plant, minimaal 20 cm. De bol moet in het voorjaar namelijk wel de ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen. Ook mag het blad van bloembollen niet helemaal over een net opkomende vaste plant heen hangen.”
 • “In het voorjaar zie je pas goed waar kale plekken vallen. Vul deze in het voorjaar op met eenjarige planten. Geschikt zijn bijvoorbeeld kattensnor (Cleome), slaapbol (Papapver somniferum), salie (Salvia farinacea) en ijzerhad (Verbena rigida).”
 • “Om te voorkomen dat bepaalde planten overwoekerd raken, is het nodig om gedurende het groeiseizoen regelmatig wat stengels weg te knippen. Kijk kritisch en als je ziet dat er een plant onder een buurplant dreigt te verdwijnen, grijp je in. Knip ook uitgebloeide stengels af. Worden pollen echt te groot graaf ze dan op in het voorjaar of najaar, deel ze in stukken en plant slechts een klein deel weer terug.”
 • “Voor extra kleur in de zomer kun je het knolgewas Crocosmia ‘Lucifer’ planten, die zich als vaste plant gedraagt. De knalrode bloemen verschijnen vanaf juli. Hij neemt heel weinig ruimte in en past dus goed tussen vaste planten.”

Bron: Fotografie, Tekst, Ontwerp  Modeste Herwig

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 4 mei 2016 om 08:30

Beste, kan ik de beplanting nog via jullie website aanschaffen, zoals in het verleden? alvast dank!

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:21

Hoi Marco, je kunt de border nog inplanten, het is nog goed plantweer. Reken er wel op, dat de vaste planten nu afsterven en onder de grond verdwijnen. Je ziet weinig resultaat van je plantwerk. In het voorjaar komen de planten weer op. Nu planten geeft een voorsprong op in het voorjaar planten, je kunt dan meteen genieten. ~Marie

>

Anoniem op 1 november 2015 om 22:55

Kan ik deze border nog planten in november of is dat niet verstandig en moet ik nu geduld oefenen tot het voorjaar?

>

Anoniem op 11 september 2015 om 09:05

Jullie site is top!

Ik heb een tuin op het zuiden.
Denk na over een passende inrichting.

3329

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 12:48

Is er ook een beplantingsplan voor een rode/oranje border (met bijvoorbeeld bladplanten)?

>

Anoniem op 20 maart 2014 om 15:58

Ik heb met deze border als voorbeeld mijn eigen beplantingsschema gemaakt, ik vond niet alle planten mooi die in deze border zitten. Nu zoek ik alleen nog een adres waar ik deze planten kan bestellen. Kan de andoorn, duizendknoop etc. nergens op internet bestellen

>

Anoniem op 13 maart 2014 om 13:21

Beste Esther. Als we over droge grond spreken, hebben we het vaak over zandgrond. Hier spoelen water en de voedingsstoffen snel uit. Kleigrond houdt veel water vast, dit is dus vaak (te) natte, dichtgeslagen grond. Wanneer jij de bakken zelf vult met goede tuin- of potgrond, heb je een goede, doorlatende, voedselrijke grond. Natuurlijk droogt hij in de zon wel wat sneller uit, dat is een kwestie van wat vaker gieten bij droog weer. Maar de meeste planten vinden dit de fijnste grond!

>

Anoniem op 10 maart 2014 om 22:36

Hallo,

ik heb een vraag over onze border. We hebben een grote bak gemaakt (lengte 6 m x hoogte en diepte 1 m) We hebben een tuin op het zuidwesten waarbij de bak aan de meest zonnige kant staat. Mijn vraag is of wij moeten kijken naar borders met planten die geschikt zijn voor een droge grond of een natte grond.

Met vriendelijke groeten,

Esther.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties