Halfschaduw border

Een border maken is leuk, uitdagend en helemaal niet moeilijk. Een superhandige hulp hierbij is een kant-en-klaar borderplan. Dit keer een beplantingsplan voor in de halfschaduw.

helleborus-schaduwborder

Halfschaduw-border

Halfschaduw border planten

Halfschaduw planten

Halfschaduw border

Hieronder vind je het beplantingsplan voor een border van twee bij één meter. Dat wil zeggen één meter diep en twee meter breed.

Je hebt de volgende planten nodig:

  • 6 x Hosta
  • 1 x Helleborus orientalis x hybriden 
  • 3 x Corydalis flexuosa 
  • 5 x Aconitum 

Trucs & Tips

  • Weinig ruimte? Zet een plantenpilaar in het midden en laat hier een Clematis tegen groeien
  • Steun hoge planten al in april. Dit is even een raar gezicht, al die rekken, maar al na een paar weken is er niks meer van te zien en de planten vallen niet om
  • Een groenblijver die in een bol, piramide of vierkant is gesnoeid kan voor een rustpunt zorgen
  • Tijd tekort? Plant dan grote groepen dezelfde planten.
  • Maak ook ruimte voor voorjaarsbollen. Al vanaf januari bloemetjes!

Bron: Modeste Herwig

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Rianne op 8 maart 2019 om 09:38

Wij hebben een border met een lengte van 7 meter en een breedte van 0,6 meter. Kan het beplantingsplan hier ook op aangepast worden? Anders weet ik niet hoe ik het het beste kan indelen. Alvast bedankt!

>

vtwonen op 8 maart 2019 om 10:41

Beste Rianne,
Het beplantingsplan zoals bovenstaand beschreven is voor een border van 2 m², jouw border heeft een oppervlakte van 4,2 m². Het beste kun je uitgaan van twee keer zoveel planten als bovenstaand beschreven. De afwisseling van de planten zou je naar eigen voorkeur kunnen vormgeven.
Groet,
vtwonen

>

Anoniem op 21 september 2015 om 08:42

Beste Anita, er staat inderdaad geen link naar toe. Je kunt deze planten los bestellen. De aantallen zijn ‘op de groei’ genoemd. Plant gerust meer Helleborus. De Corydalis is een langzame groeier die het niet overal goed doet. Je kunt hem vervangen door 3 Brunnera ‘Jack Frost’, een vergeet-me-nietje. ~Marie

>

Anoniem op 10 september 2015 om 11:15

Beste,

Kan je de halfschaduw border bestellen, ik vind nergens een link naar bestellen?
groeten
Anita

>

Anoniem op 9 juli 2015 om 13:02

Hoi Karin. Leuk dat je geïnspireerd bent door dit borderplan! Hij is bedoeld voor 1 x 2 m. Succes. Stuur je ons de foto’s van het resultaat? Mag naar info@tuinieren.nl

>

Anoniem op 5 juli 2015 om 22:08

Deze border wil ik graag gaan maken. Voor hoeveel m2 is hij bedoeld met dit aantal planten? Voor 1m x 2m of voor 2m x 4m?

>

Anoniem op 4 juni 2015 om 11:47

Beste mevr. Stolp. Er zitten Hosta’s in dit borderpakket en die zijn erg gevoelig voor slakkenvraat, dus dit lijkt me niet zo’n geschikt pakket. Kijk eens in het artikel anti-slakkenplanten: http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/anti-slakkenplanten.html. Alle dikgedrukte soorten kunt u meteen in onze webshop bestellen.

>

Anoniem op 29 mei 2015 om 22:33

Goedenavond, is dit plan ook geschikt voor een tuin vol slakken?
Zo niet, is er wel zo een beplantingsplan?

Groet mevr. Stolp

>

Anoniem op 19 maart 2015 om 13:05

Dat hangt er een beetje vanaf; is de grond waarop je tuiniert licht vochtig of echt kletsnat? Daar zit natuurlijk een groot verschil tussen. De meeste planten in het blauwpaarse borderpakket kunnen wel lichtvochtige grond verdragen. Merk je dat er echt vaak plassen water op bepaalde stukken blijven staan bijvoorbeeld, dan kun je beter voor een beplantingsplan voor natte grond kiezen.

>

Anoniem op 15 maart 2015 om 20:23

Hartelijk dank voor uw antwoorden. Ik heb nog één laatste vraag. Kunnen wij, wonend 100 meter van de krommerijn, het blauwpaarse beplantingsplan bestellen of adviseert u het beplantingsplan voor natte grond?

>

Anoniem op 13 maart 2015 om 08:50

Hoi, op kleigrond kun je beter een van deze twee soorten proberen: Brunnera ‘Jack Frost’ of een http://www.tuinieren.nl/plant/longkruid-pulmonaria-1" title="Longkruid" rel="nofollow">Pulmonaria. Ze bloeien beide blauw en blijven laag. Na de bloei blijft er gespikkeld (Longkruid, pulmonaria) of blad met witte nerven (Brunnera) over. Dat licht op in de schaduw. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties