vtwonen

Blauwpaars beplantingsplan

Een kant-en-klaar beplantingsplan voor 1 m² met blauwe, paarse en violette planten. Ideaal als je niet zelf een border wilt ontwerpen. Ook handig: de planten in dit blauwe beplantingsplan kun je als borderpakket online bestellen en thuis laten bezorgen!


Blauw paarse border

Border bestellenVeel mensen houden van blauw in de tuin. Helaas bestaan er weinig echt blauwe bloemen. Daarom worden paarse en violette planten ook wel blauw genoemd. Wil je het blauw eruit laten springen, combineer de planten dan met violet en paars. Een mooie combinatie vormen ossentong, ridderspoor, lupine, pimpernel, sierui en cistusroos. De border bloeit van mei tot september, met het hoogtepunt in juni. De blauwe en paarse border is geschikt voor een zonnige tuin.

1 Ossentong

Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’ zon / bloei 6-9 / hoogte 75-100 cm / vaste plant, kalkhoudende grond zorgt voor de intens blauwe bloemen

2 Ridderspoor

Delphinium ‘Clifford Sky’ zon / bloei 6-8 / hoogte 130 cm / vaste plant, kies voor ridderspoor als het echt blauw moet zijn

3 Lupine

Lupine russell ‘The Governor’ zon / bloei  5-6 / hoogte 75-100 cm / vaste plant, snoei de uitgebloeide bloemen diep weg

4 Pimpernel

Sanguisorba officinalis ‘Pink Tanna’ zon / bloei  6-8 / hoogte 100 cm / vaste plant, de dansende bloemen op dunne steeltjes vlechten zich tussen andere planten omhoog

5 Sierui

Allium giganteum zon / bloei  6-8 / hoogte 100 cm / bolgewas, uitgebloeide uien zijn mooi, laat ze staan> Allium is alleen in het najaar (planttijd) leverbaar. Deze wordt in de niet-leverbare seizoenen vervangen voor Echinops.

6 Cistusroos

Cistus pulverulentus zon / bloei  6-8 / hoogte 80 cm / heester, kruidig geurend blad, dagelijks nieuwe bloemen

Cistus en Anchusa zijn kortlevende planten. De eindeloze bloei maakt ze zo mooi. Bij strenge vorst kun je de planten het beste afdekken. De Allium bollen strooi en plant je tussen de vaste planten door.

Blauwe border bestellen

Het blauwe borderpakket kun je in zijn geheel bestellen en bestaat uit 9 planten per m²:

  • 2x Anchusa azura ‘Loddon Royalist’
  • 2x Delphinium ‘Clifford Sky’
  • 1x Lupine ‘The Governor’
  • 3x Sanguisorba officinalis ‘Pink Tanna’
  • 3x Allium giganteum > Allium is pas aleen in het najaar (planttijd) leverbaar. In andere seizoenen vervangen voor Echinops.
  • 1x Cistus pulverulentus

Deze blauwe en paarse border kost €31,50 per m² (1×1 meter) en kun je direct bestellen op via directplant.nl!

Het borderpakket wordt door een plantenkenner tot in de tuin bezorgd! Lees meer over de bezorging

Let op: op het moment dat je de border plant zijn de plantjes nog erg klein. Het duurt ongeveer twee jaar tot de border volgroeid is en eruit ziet als op de foto.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Danielle op 15 juli 2016 om 12:45

Hallo Sonia,

ik geef uit eigen ervaring advies, zorg dat je veel soorten hebt. Het artikel vertelt al veel informatie, maar zoek eens wat verder op de vtwonen.nl site. Andere soorten "paarse" planten zijn er genoeg. Ook vaste planten. Zelf ben ik fan van de paarse hortensia, zie bijvoorbeeld de afbeelding hier: http://www.onlinetuinhulp.nl/tuinplanten/vaste-planten/hortensia/. Maar goed, dat is en blijft persoonlijk. Bij ons is het in ieder geval niet eentonig geworden (ging om een border van 60m2).

>

Sonia de Keyzer op 5 april 2016 om 20:34

Hallo,
Ik ben echt verliefd op jullie blauwe paarse border, echter de border die ik wil beplanten is zo'n 90 m² groot, is dit te doen, gaat het dan niet eentonig worden, in de border staan ook nog vergeet-me-nietjes en herstannemoon, een krenten boompje, weigelia, vlinderstruik en een toverhazelaar.

>

vtwonen op 11 april 2016 om 09:31

Hoi Sonia, deze combinatie is ook als een tapijtje uit te rollen. Maak de groepen groter en herhaal ze om de zoveel meter. Zeker als het een lange border is, geeft dit een mooi effect. De heesters in je border geven veel variatie in bloeitiijd, dat wordt zeker niet saai! ~Marie

>

g.j.l. van der Kolk op 9 maart 2016 om 14:28

MOOI..

>

Marie (tuinieren.nl) op 31 augustus 2015 om 09:39

Beste Dineke, je hebt een mooi pakket uitgekozen. De planten staan in potten, ze kunnen dus nu ook geleverd en geplant worden. Stel de vraag over de Allium aan de leverancier, Directplant.nl. Zij weten precies wat ze wanneer kunnen leveren. ~Marie

>

Dineke op 20 augustus 2015 om 12:37

Graag wil ik weten tot wanneer ik het uiterlijk het pakket kan planten en vanaf welke maand de Allium (i.p.v. Echinops) weer wordt meegeleverd.

>

Kristel (tuinieren.nl) op 18 augustus 2015 om 08:01

Hoi Janneke. Een heel goed plan om dit najaar al actie te ondernemen want als je in de herfst plant, heb je volgende zomer al veel grotere planten dan wanneer je pas in april of mei zou gaan planten! In het blauwpaarse borderplan zitten inderdaad lentebloeiers (bollen, Alliums) én nazomerbloeiers die in augustus en september bloeien, maar wil je een echte nazomerborder die zo lang mogelijk doorgaat dan kun je beter voor deze gaan: http://www.tuinieren.nl/a/beplantingsplannen/nazomerborder-2. Voor een uitbundige voorjaarsbloei raad ik altijd aan om in oktober nog wat lentebolletjes zoals krokussen, blauwdruifjes, tulpen en Alliums in de grond te stoppen, zo ben je het hele seizoen verzekerd van bloei. Het voordeel van bolletjes is ook dat ze amper ruimte in beslag nemen. Succes!

>

Kristel (tuinieren.nl) op 18 augustus 2015 om 07:58

Hoi Ilona. Kleine maagdenpalm (Vinca minor) wordt vaak aangeplant als bodembedekker, juist om het onkruid in de border binnen de perken te houden. Het overwoekert andere borderplanten in niet omdat het echt alleen over de bodem kruipt. Een zeer goed idee dus om te laten staan!

>

Ilona op 11 augustus 2015 om 16:51

Ik heb op de plaats waar de border zou moeten komen reeds maagdenpalm staan. Kan ik deze plant laten staan, zodat er ook in de winter iets groens in de border staat, of overwoekert deze plant te veel, waardoor de andere planten niet meer op zouden komen?

>

Janneke op 5 augustus 2015 om 18:51

Hallo,
Ik heb bij mijn nieuwe huis een vol beplantte border. Ik vind de planten die er nu in staan vrij saai. Veel groen (varens) en bloemen die nu (begin augustus) al zijn uitgebloeid. Ik zou de border graag willen aanvullen met jullie blauw/ paarse border. De border heeft de hele dag zon. Kan ik jullie border pakket komende herfst (september) in de grond zetten. Heb ik dan volgend voorjaar en zomer een meer gevarieerde border?
Vriendelijke groeten Janneke

>

Nicole op 27 juli 2015 om 21:35

Beste,

We vinden bovenstaand beplantingsplan erg mooi. De kleuren spreken ons erg aan, net als de opbouw in hoogtes. Nu hebben we een baby, en we vernamen dat de lupinen en delphinium giftig zijn, heeft u hiervoor een niet giftig alternatief, zodat de stijl van de beplanting behouden blijft.
Daarnaast zouden we het geheel graag uitbreiden met groen blijvende struiken, welke zou u hierbij dan adviseren?

Alvast bedankt
Nicole

Shop suggesties

Inspiratie suggesties