WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauw-witte border

Zelf een beplantingsplan maken kan een hele uitdaging zijn. Dit keer een blauw-witte border met als basis de Afrikaanse lelie Agapanthus.

Blauw-witte borderm1myhtqquasq

Beide blauw-witte borders links en rechts op de foto zijn samengevoegd tot één border. Een border voor een zonnige plaats. Langs de rand staan stevige, makkelijk groeiende planten: kattenkruid Nepeta, salie Salvia en donkerbladige Sedum. Op de achtergrond van de donkerblauwe Agapanthus staan hoge nazomerbloeiende Anemone en hoge Verbena. Deze border trekt vlinders en bijen aan. Strooi de bollen Galtonia er als laatste tussendoor.

Tip: strooi tussen de planten grind of split, dan komt er minder onkruid op en het houdt de warmte vast. Gebruik voor het planten van de blauw-witte border altijd het juiste tuingereedschap.

1 Afrikaanse lelie

Agapanthus africanus / zon / hoogte 60 cm / bloei 6-9 / winterharde kuipplant, wel bij vorst kluit afdekken

2 Kattenkruid

Nepeta ‘Walker’s Low’ / zon / hoogte 70 cm / bloei 6-8 / vaste plant, terugsnoeien na de bloei, bijenplant

3 Sedum ‘Matrona’

Sedum / zon, halfschaduw / hoogte 70 cm / bloei 8-9 / vaste plant, grijspurper blad, scheuten toppen in mei geeft stevige planten

4 Salie

Salvia nemorosa ‘Amethyst’ zon / hoogte 80 cm / bloei 6-9 / vaste plant, terugsnoeien voor een tweede bloei

5 Anemoon

Anemone x hybrida ‘Konigin Charlotte’halfschaduw, schaduw / hoogte 80 cm / bloei 8-10 / vaste plant

6 IJzerhard

Verbena hastata ‘rosea’ / zon / hoogte 120 cm / bloei 6-8 / vaste plant, kan goed tegen droogte, zaait zich makkelijk uit

7 Kaapse hyacint

Galtonia candicans / zon, halfschaduw / hoogte 100 cm / bloei 7-8 / bolgewas, planttijd begin april, afdekken in de winter (alleen leverbaar in het voorjaar)

Deze blauw-witte border is als pakket te bestellen vanaf 1×1,5m. In het pakket zitten de volgende planten:

Heb je meer vierkante meters besteld, herhaal de plattegrond dan. De vaste planten verdwijnen in de winter onder de grond, geef ze de tijd om te groeien. Wil je al eerder in het seizoen kleur, denk dan ook eens aan het planten van bloembollen in het najaar en die al vanaf het vroege voorjaar bloeien.

Let op: op het moment dat je de border plant zijn de plantjes nog erg klein. Het duurt ongeveer twee jaar tot de border volgroeid is en eruit ziet als op de foto.

nog meer: tuinieren