Border met dahlia’s

beeld vtwonen Beeld

Het is alweer november. Late zomerbloeiers zoals Echinacea verkleuren langzaam naar bruin. Tijd voor winterrust. Maar hé, wat zien we daar in de verte? Kleur! Op landgoed Jorissenhoeve in het Brabantse Schijf houden de herfstbloeiers het extreem lang vol. Mede dankzij de dahlia’s.

Lees verder onder de advertentie

Volgens traditie

Deze dromerige border in de mist werd samengesteld door Ineke Lambregts. Op landgoed Jorissenhoeve waar zij woont met haar familie, legde ze in de afgelopen zeven jaar een sier- en moestuin volgens oude traditie aan. Naast een siertuin vol geurende oude rozen doen vijftiende-eeuwse fruitboomrassen en een moestuin de oude boerderijsfeer herleven. In de herfst kleurt de tuin schitterend met verschillende bessensoorten, dahlia’s, asters, anemonen, rozen en siergrassen. Vooral de collectie van bijzondere dahlia’s zorgt ervoor dat er nog lang, heel lang genoten kan worden van uitzonderlijke bloei. In deze herfstborder zijn diverse dahliasoorten gemixt met eenjarige salie, Russische salie, schijnpapaver en zachte plukken vedergras.

In deze border

  • Oranje, balvormige Dahlia ‘Sylvie’s Queen’
  • Oranje, enkelbloemige Dahlia ‘G.F. Hemerik’
  • Witte, enkelbloemige Dahlia ‘Bridesbouquet’
  • Russische salie Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’
  • Vedergras Stipa tenuissima ‘Pony Tails’
  • Eenjarige blauwe salie, Salvia ‘Mystic Spires Blue’
  • Schijnpapaver (Meconopsis cambrica)

De laatste open tuindag van dit jaar zit er alweer op, maar volgend jaar kun je weer een bezoek brengen aan Jorissenhoeve. Houd voor data de website in de gaten.

Lees verder onder de advertentie

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Else-Miek Lambregts

Lees verder onder de advertentie