Alles over hoe en wanneer rhododendron snoeien

beeld vtwonen Beeld

De rhododendron is een prachtige bloeiende tuinplant en daarom erg populair in de tuin. Echt snoeien is voor de Rhododendron vaak niet nodig, maar word de Rhododendron te groot of kleuren de bladeren geel? Koop niet meteen een nieuwe, maar knap hem op met Rhododendron snoeien.

Wel of niet Rhododendron snoeien?

Over het algemeen is het niet nodig de rododendron (Rhododendron) te snoeien. Een Rhododendron snoeien is alleen nodig alleen als je hem te groot geworden vindt of als de bladeren geel verkleuren. Als je wilt dat de plant zich gaat herstellen, dan moet de rhododendron flink terugsnoeien. Op alle takken waar de rhododendron gesnoeid wordt, gaat hij weer uitlopen. De bloemen zullen het jaar erop weer verschijnen.

Wanneer rhododendron snoeien?

Snoei de Rhododendron bij voorkeur eind maart of begin april op een bewolkte dag. Na het snoeien ziet de rhododendron er niet mooi uit, maar de takken gaan snel weer groeien en het jaar erna zullen ook de bloemknoppen weer komen en gaat de rhododendron weer bloeien. Lees meer bij wanneer snoeien. Wil je per se van de bloemen genieten? Dan is net na de bloei snoeien in mei of juni ook mogelijk. Naast het snoeien is het ook slim om de uitgebloeide bloemen van de rhododendron weg te knippen, dan kan de plant weer veel energie steken in de plant en de zaden.

Lees verder onder de advertentie

Hoe snoei ik een rhododendron?

De rhododendron kan echt fiks worden teruggesnoeid, tot zelfs laag boven de grond. Aan elk gesnoeide tak zal weer een nieuwe twijg gaan groeien. Gebruik voor de kleinere takken een gewone snoeischaar en voor de dikke twijgen van de rhododendron een scherpe snoeizaag of stevige takkenschaar. Hiermee krijg je betere zaag- of knipsnedes en dat voorkomt infecties bij de plant. Bekijk meer snoeigereedschap.

Gele bladeren bij de rhododendron

De bladeren worden geel als de Rhododendron een tekort aan voedingsstoffen of gebrek aan zure grond heeft. Het gebrek aan voedingsstoffen verhelp je door de Rhododendron meer voedingsstoffen en zure grond te geven. lees meer bij tuin bemesten.

  • Snoei de rhododendron flink terug
  • Graaf de plant uit en vul het plantgat met tuinturf of kokosvezels.
  • Meng de grond met de tuinturf of kokosvezels en zet de plant terug in het gat.
  • Geef de Rhododendron speciale meststoffen, in het najaar met extra kalium om ze de winter door te helpen en in het voorjaar universele mest, en flink veel water.
  • Een jaar later ziet hij er dan weer gezond en mooi uit.
  • Pluk vervolgens elk voorjaar de uitgebloeide bloemen uit de rododendron, dit stimuleert het vormen van nieuwe knoppen.
Lees verder onder de advertentie

Meer informatie over de soorten Rhododendron kun je vinden in de plantenindex.

Snoeigereedschap kopen

Bron: beeld: Canva

Lees verder onder de advertentie