Alle tips voor zaaien voor de moestuin

beeld vtwonen Beeld

Hoe het zaaien voor de moestuin werkt, hangt af van het gewas dat je wilt gaan kweken. Daarnaast zijn er een aantal regels voor moestuin zaaien, zodat de verschillende soorten groenten het allerbest kunnen groeien en jij goed kunt oogsten. Bekijk alle tips en trucs voor moestuin zaaien. 

Lees verder onder de advertentie

Tips voor moestuin in de tuin starten

Heb je nog geen moestuin? Lees dan eerst bij moestuin aanleggen hoe je je eigen moestuin begint. Wil je je moestuin aanleggen in bijvoorbeeld een moestuinbak? Lees dan verder bij moestuinbak zelf maken.

3 belangrijke regels voor moestuin zaaien

Bij het zaaien voor de moestuin zijn er drie belangrijke, maar gelukkig simpele regels die het zaaien makkelijker maken. Lees ook de tips voor zaaien in volle grond.

  1. Hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Tuinbonen, bijvoorbeeld, zijn vrij groot en worden zeker vijf centimeter diep gezaaid. Slazaadjes zijn klein en worden niet dieper dan een halve tot één centimeter gezaaid.
  2. Zaai vooral niet te dicht, omdat de planten dan langgerekt, niet stevig genoeg en daardoor vatbaar voor ziekten worden. Vermeng daarom fijn zaad met vochtig zand en zaai ze dan uit. Of schaf er een speciale zaadstrooier voor aan, instelbaar op de grootte van de zaden.
  3. Druk na het zaaien de grond goed aan en maak die vochtig. Gebruik daarvoor nooit een harde waterstraal, maar bijvoorbeeld een gieter met een omgedraaide broeskop. Daarmee loop je minder kans dat het zaad weggespoeld wordt.
Lees verder onder de advertentie

Geultjes maken voor in rijen zaaien

Om in rijen te zaaien worden geultjes getrokken, die na het zaaien weer worden dichtgemaakt. Trek zo’n geultje met een cultivator of door een lange steel van een stuk gereedschap met de voet in de grond te duwen.

Breedwerpig zaaien voor de moestuin

Strooi het zaad over de grond uit en hark vervolgens in. Geschikt voor snelle groeiers. Zorg dat het zaad gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld.

Wisselteelt en combinatieteelt bij de moestuin

Het jaar na jaar in hetzelfde bed telen van dezelfde soort groente zorgt voor problemen. Bij koolgewassen bevat de grond na verloop van tijd bijvoorbeeld nog maar weinig stikstof en worden de planten ziek. Daarom is het verstandig om moestuinplanten niet continu op hetzelfde stukje grond te verbouwen, maar van bed te laten wisselen. Daardoor wordt de balans tussen de behoeften van planten en het voedselaanbod van de grond hersteld. Als een bed te groot is voor één gewas, dan kun je dat combineren met gewassen die dezelfde bodemeisen stellen, dat noemen we combinatieteelt.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer moestuin zaaien?

Over het algemeen kun je vanaf februari starten met zaaien voor de moestuin, maar het verschilt enorm per gewas wanneer de beste periode is om te starten met zaaien. Weten wanneer je wat kunt zaaien? Kijk dan in de moestuin zaaikalender.