10 tips voor borders als boeketten
Soms valt je oog er zomaar op; een weelderige bloemenborder waar je uren naar kunt blijven kijken. Met een overdaad aan bloemen die lustig over de randen heen kolken. Wil je ook zo’n border in je tuin? Dat kan met deze tips van tuinontwerper Arjan Boekel.
Planten selecteren
Voor je begint met het ontwerpen van een border is het handig om te bepalen wat je – naast die bloemenweelde – wilt bereiken. Wil je een zo lang mogelijk bloeiende border? Wil je meerdere borders aanleggen die elk hun eigen kleurthema hebben? Is je tuin van formaat en voel je wel wat voor een dramatische border met hoge planten? Je kunt kiezen uit duizenden soorten planten. Door een doel voor de border te stellen, kun je makkelijker een goede selectie maken.
Tips van de ontwerper
Arjan Boekel is het brein achter de uitbundige borders op de foto’s. Zijn beste ontwerptips:
- Ga op zoek naar vaste planten die écht lang bloeien. Van het Zeeuws knoopje (Astrantia major) bijvoorbeeld bloeit het ras ‘Roma’ erg lang, onder de salies is Salvia nemorosa ‘Caradonna’ een topper.
- Kies verschillende vormen van bloeiwijze. Luchtige wolken, strakke aren, margrietachtige bloemen en platte schermen vullen elkaar mooi aan.
- Verschil in hoogte zorgt voor spanning en diepte in de border. Zelfs in kleine borders is het mooi om hogere planten toe te passen, die zijn dan bij voorkeur wel luchtig.
- Gebruik het liefst zomer- en nazomerbloeiende vaste planten. In het voorjaar kun je voor extra kleur bloembollen gebruiken. Vroegbloeiende vaste planten zijn later in het jaar vaak saai of sterven zelfs vroegtijdig af.
- Gebruik niet te veel verschillende soorten, zo houd je het rustig.
- Plant de topstukken aan in wat grotere groepen.
- Een herhaling van de groepen zorgt voor een rustig beeld in de border. Maak de groepen als je ze herhaalt niet precies even groot, dat oogt natuurlijker.
- Wissel beplanting in groepen af met indrukwekkende, solitaire planten zoals grote siergrassen (Molinia, Miscanthus, Calamagrostis), planten met groot blad (Rheum, Darmera, Rodgersia) en grote bloeiende planten (Thalictrum, Sanguisorba, Actaea).
- Ook de solitaire planten kun je herhalen, daarmee creëer je een prettig ritme.
- Zorg dat herhaalde solitairen niet steeds op dezelfde afstand van elkaar staan, maar wissel de plantafstand af.
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.
Bron: Foto’s: Boekel Tuinen