WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veranda bouwen: zo maak je in 10 stappen een houten veranda aan huis

Een veranda aan huis is een goede optie voor wie beschut buiten wil zitten. Je kunt er een door een professional laten plaatsen, maar de handige klusser kan zelf een houten veranda bouwen. Ontdek wat een veranda precies is, wat de voor- en nadelen van (het zelf bouwen van) een veranda zijn en ga aan de slag met dit stappenplan.

veranda met ronde tafel en buiten stoelen
Make-over door Frans Uyterlinde | Fotografie Barbara Kieboom

Wat is een veranda?

Een veranda is soort een terrasoverkapping in de tuin tegen het huis aan. Hij wordt met één zijde aan de buitenmuur bevestigt en steunt aan de andere zijde op pilaren. De terrasoverkapping zorgt ervoor dat je het hele jaar beschut in de tuin kunt zitten en is de perfecte plek voor een fijne loungehoek. Een veranda wordt meestal gemaakt van hout, aluminium of kunststof.

De voor- en nadelen van (het zelf bouwen van) een veranda aan huis

Een veranda plaatsen aan huis heeft verschillende voordelen:

 • Het heeft een luxueuze uitstraling.
 • Een veranda verhoogt de waarde van de woning doordat er meer woonoppervlak is.
 • Als je de veranda qua inrichting bij de woonkamer betrekt ervaar je het fijne gevoel van binnen ook buiten.
 • Het heeft een isolerende werking. Doordat er warmte onder de overkapping blijft hangen, blijft het ook in huis langer warm.
 • Zelf een houten veranda aan huis maken is een relatief gemakkelijk project voor de ervaren klusser. Hiermee bespaar je kosten, omdat je geen arbeidsloon hoeft te betalen. Houd voor het zelf bouwen van een kleine houten veranda van 7,5 vierkante meter rekening met kosten van ongeveer € 600. De prijzen voor het laten plaatsen van een kleine houten veranda beginnen bij ongeveer € 1000. Je kunt ook veranda’s van aluminium of kunststof plaatsen. Houd er rekening mee dat deze vanwege hogere materiaalkosten vaak duurder zijn dan een houten veranda.

Aandachtspunten van de veranda zijn dat je een stuk van de tuin verliest. Ook komt er door het plaatsen van de veranda minder licht binnen in de woning. Zelf een veranda bouwen mag dan een relatief eenvoudige klus zijn, het is wel arbeidsintensief. Het kan zijn dat er een fundering moet worden gelegd voor je de veranda kunt maken en ook het bouwen zelf neemt redelijk wat tijd in beslag. 

Wil je meer lezen? Ontdek alle voordelen van een overkapping aan huis

Zelf een houten veranda bouwen in 10 stappen

Als je een veranda wilt plaatsen aan het huis kan het zijn dat je een bouwvergunning van de gemeente nodig hebt. Dit hoeft niet altijd.  Je hebt sowieso een vergunning nodig als de overkapping meer dan dertig vierkante meter is of als hij meer dan de helft van de tuin in beslag neemt. Houd hier rekening mee voor je begint aan de doe-het-zelf veranda. Is de vergunning niet nodig of op orde? Volg dan deze tien stappen om zelf een houten veranda te bouwen. 

Stap 1: meten

Bepaal waar de veranda moet komen en bepaal vervolgens de juiste afmetingen. Meet de lengte en hoogte van de muur waar de veranda tegenaan wordt geplaatst en meet de diepte van de tuin. Bepaal hoe hoog de veranda moet worden en hoever hij de tuin in komt te staan.

Stap 2: een bouwtekening maken 

De volgende stap is het maken van een bouwtekening. Teken de muur waar de veranda aan wordt bevestigd, de oppervlakte van de tuin waar de veranda in komt te staan en de lengte, breedte en hoogte van de veranda in. Een bouwtekening maak je online, met behulp van tekensoftware zoals SketchUp, AutoCAD of Floorplanner  of met pen en papier. Zorg dat je tijdens het tekenen de juiste verhoudingen aanhoudt, zodat je precies weet wat het eindresultaat wordt. Ontdek hoe je zelf een goede plattegrond maakt en ga aan de slag met de bouwtekening van de veranda.

Stap 3: schaf de juist materialen aan

Als je zelf een veranda gaat bouwen heb je de volgende materialen nodig:

 • Houten planken en balken. Hier maak je de veranda van.
 • Speciale houders om de balken extra stevig te bevestigen (deze koop je bij de bouwmarkt).
 • Dakbedekking voor op het houten dak van bitumen, pvc of kunststof, EPDM.
 • Een afwateringssysteem voor op het dak.
 • Een handzaag of cirkelzaag. Hiermee zaag je planken en balken op maat.
 • Een spade om stukken grond uit te graven, bijvoorbeeld op plekken waar de fundering in de grond wordt geplaatst. 
 • Een trap, zodat je de hoogte in kunt.
 • Een waterpas. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je zeker weet dat de veranda recht staat.
 • Een boormachine.
 • Slagpluggen voor het vastzetten van de gevelbalk.
 • Een rolmaat, waarmee je de maten en verhoudingen opmeet. Werkhandschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen (rondvliegende) splinters.
 • Cement of tegels. Hiermee maak je de funderingsvloer van de veranda. Let op: je kunt alleen een fundering van tegels maken op een stabiele ondergrond. Op los zand zullen de tegels gaan schuiven. 
 • Optioneel: betonpoeren. Dit zijn betonnen sokkels waarop je de pilaren waar de veranda op rust kunt bevestigen. 

Stap 4: de fundering van de veranda maken

Maak de fundering voor de houten veranda door tegels te leggen of beton te gieten. Je kunt ervoor kiezen om betonpoeren te plaatsen voor extra stevigheid. Met dit stappenplan leer je zelf een fundering maken. Houd hierbij rekening met de plaatsing van de pilaren. 

Stap 5: de pilaren van de veranda plaatsen

Bevestig de pilaren op de gewenste afstand in de fundering door ze vast te schroeven op de betonpoeren of door ze vast te gieten in de betonnen fundering. Zorg ervoor dat de pilaren op de juiste afstand van elkaar en van de muur staan en dat ze even diep de grond in gaan. Zo voorkom je een scheef dak. De juiste afstand en diepte vind je op de bouwtekening. Een handig hulpmiddel is het spannen van een touw tussen de bovenkanten van de pilaren. Als het touw waterpas gespannen is staan de pilaren op dezelfde hoogte.   

Stap 6: de gevelbalk plaatsen

De gevelbalk is de balk die aan de woning wordt bevestigd. Zorg dat de gevelbalk dezelfde dikte heeft als de draagbalken en dat hij minimaal 40 centimeter hoger komt te hangen dan de pilaren. Doordat je een hellingshoek creëert blijft regenwater niet op de veranda liggen, maar loopt het eraf. Maak de gevelbalk vast aan de muur met slagpluggen.

Stap 7: bevestig de dwarsbalk

De volgende stap van de veranda bouwen is het bevestigen van een dwarsbalk op de pilaren. Deze balk verbindt de twee losse pilaren met elkaar en verstevigt ook de constructie van de hele veranda. Om de constructie nog steviger te maken kun je schoren plaatsen. Dit zijn schuine balken die je in een hoek van 45 graden tegen de pilaren en de dwarsbalk plaatst.

Stap 8: het dak van de veranda maken

Maak het dak door houten balken te plaatsen van de gevelbalk naar de dwarsbalk. Bij de bouwmarkt kun je speciale houders kopen waarmee je de balken extra stevig bevestigt. Plaats vervolgens dakbedekking over de houten balken. Op een (vrijwel) plat dak, zoals dat van een veranda, kies je voor bitumen, pvc of kunststof, EPDM of voor een duurzaam groen dak

Stap 9: een afwateringssysteem aan het dak bevestigen

Een goede waterafvoer is belangrijk. Als je dit niet hebt, stroomt alle regen namelijk aan de voorkant van het dak naar beneden. Bevestig een afwateringssysteem aan het dak en plaats indien gewenst ook een regenton. Water wat je hierin opvangt kun je gebruiken om de tuin water te geven.

Stap 10: richt de veranda in

Yes, de veranda staat. Nu is het tijd om hem naar eigen smaak in te richten. Trek je de inrichting van de woonkamer door op de veranda of geef je hem juist een eigen twist? Met deze vijf ideeën voor het inrichten van de veranda creëer je in een handomdraai een eigen tuinparadijs. 

Wil je een veranda bouwen aan huis, of toch liever een gesloten uitbouw? Ontdek wat een aanbouw aan huis kost en wat het oplevert.

De veranda stylen…

nog meer: Tuin