Zo kom je van zwarte aanslag in het toilet af

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

Zwarte aanslag in het toilet ziet er onhygiënisch en niet fraai uit. Daarnaast is het een broedplaats voor bacteriën. Ook al is donkere aanslag heel normaal, je wilt het liever niet hebben. Gelukkig zijn er oplossingen: zo kom je van zwarte aanslag in het toilet af.

Lees verder onder de advertentie

Wat is zwarte aanslag?

De zwarte aanslag in de toiletpot is urinesteen. Dat lijkt op kalkaanslag, maar kalkaanslag bestaat uit mineralen en urinesteen uit minerale zouten zoals calcium, natrium en magnesium. Deze zouten komen voor in ons lichaam en belanden uiteindelijk in het toilet, waar ze vermengd worden met kalk uit het spoelwater. Dit zorgt voor een chemische reactie die resulteert in urinesteen. Ook geldt: hoe meer kalk in het water, hoe sneller urinesteen ontstaat.

Hoe krijg je de aanslag weg?

Er zijn verschillende schoonmaaktrucs om de donkere aanslag weg te krijgen. Er bestaan speciale urinesteenverwijderaars en ook zoutzuur verwijdert urinesteen als een speer, maar beide opties kunnen schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig zijn deze opties veilig voor jou en de natuur:

Baking soda

In bijna ieder schoonmaaklijstje komt baking soda terug. Dit wondermiddel lijkt goed te zijn voor alles. Het zal je dus niet verbazen dat het ook werkt bij het verwijderen van urinesteen. Doe de inhoud van één of twee kopjes baking soda in de toiletpot en laat dit een uur intrekken. Schrob de urinesteen daarna weg met een toiletborstel.

Lees verder onder de advertentie

Baking soda met azijn

Wil je er nog zekerder van zijn dat de urinesteen weggaat? Maak dan een mengsel van een kopje baking soda met een kopje azijn en giet dit in de toiletpot. Het mengsel zal gaan schuimen en dit zorgt ervoor dat de aanslag loslaat. Trek rubberen handschoenen aan om je handen te beschermen tegen het schuim.

Er zijn schoonmaaktrucs om de zwarte aanslag weg te krijgen

Kunstgebitreiniger

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is kunstgebitreiniger goed voor meer dan alleen kunstgebitten. Neem halfvolle emmer met lauw water en los daarin een tablet kunstgebitreiniger op. Gooi de emmer leeg in de toiletpot, laat het een uur weken en spoel daarna door. Let op je ogen in verband met mogelijke chemicaliën in de tabletten.

Lees verder onder de advertentie

Ecologische vaatwastabletten

Een simpele oplossing voor urinesteen is door twee ecologische vaatwastabletten in de toiletpot te doen, ze twee tot drie uur in te laten trekken en vervolgens het toilet door te spoelen. Normale vaatwastabletten werken ook, maar deze reinigen op basis van fosfaten, wat schadelijk kan zijn voor het milieu.

Citroenzuur

Citroenzuur is een milde optie voor het verwijderen van urinesteen, maar daardoor ook minder sterk. Deze oplossing zal daarom alleen werken bij lichte urinesteen. Doe drie eetlepels citroenzuur in de toiletpot en laat dit drie uur intrekken. Schrob het daarna goed met de toiletborstel en spoel het toilet door.

Schoonmaakazijn

Ook schoonmaakazijn is minder sterk en moet dus lang intrekken. Doe voordat je gaat slapen een flinke scheut schoonmaakazijn in de pot en laat het de hele nacht intrekken. 's Ochtends schrob je de aanslag eraf en spoel je het toilet door.

Lees verder onder de advertentie

Cola

Heb je een fles cola in huis? Mooi. Ook dat werkt prima tegen urinesteen. Giet een halve fles cola over de aanslag en poets na minimaal een uur de urinesteen weg met een toiletborstel.

Voor een fris huis...