Klein toilet? Inspiratie voor de inrichting van het kleinste kamertje

Verf muren Urban Taupe Flexa. Fontein en onderkast voor fontein iCon Geberit. Douchewc AquaClean Mera Comfort Geberit. Bedieningsplaat Sigma21 Geberit Planchet iCon Geberit. Wandbox iCon Geberit. Gouden spiegel van Zuiver vtwonen. Gouden toiletrolhouder Tiger Tune vtwonen. Overig privébezit Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Je hebt een prachtige ambiance gecreëerd in de woonkamer en de slaapkamer is oogstrelend mooi. Alle kamers heb je met volle aandacht ingericht en daar ben je terecht trots op. Maar wacht eens even, de wc dan? Ook voor een klein toilet is inspiratie en aandacht the way to go om de ruimte sfeervol en gezellig te maken. vtwonen-stylist Kelly van Gendt deelt haar tips.

Lees verder onder de advertentie

Kleine wc? Verf het plafond mee

Wil je een kleine wc opknappen? Bekijk dan eerst de muren. Een witte muur heeft een schone en frisse uitstraling, maar voelt soms wat kil aan. Met een lik verf op de muren geef je de ruimte meteen een ander gevoel. In een kleine ruimte ben je misschien geneigd het licht te houden om het ruimtelijke gevoel te behouden. Maar niets is minder waar. Ga juist voor een donkere kleur die doorloopt op het plafond. Kelly vertelt: ‘Een contrasterend wit plafond benadrukt de vorm van de kamer en kan de ruimte kleiner doen lijken. Zeker wanneer het toilet klein is, verf je juist plafond mee met de kleur op de wand. Hierdoor vervagen de grenzen tussen de wand en het plafond en voelt de ruimte groter.’ Vul dit aan met een glanzende lambrisering in dezelfde kleur. Dit maakt de ruimte spannend en reflecteert gelijk extra licht voor een ruimtelijker gevoel. Wijnrood zorgt voor een luxe gevoel, of ga voor diep donkerblauw waardoor het bijna voelt alsof je het heelal induikt.

Een tegelpatroon in een smal toilet

Grote tegels in een kleine wc laten de ruimte groter lijken. Een tip van Kelly: ‘Heb je een toilet dat aan de smalle kant is? Kies er dan voor om de vloer te tegelen in een patroon en de tegels door te laten lopen op de achterwand van het toilet. Helemaal tot aan het plafond. Hierdoor benadruk je de hoogte van de ruimte, die optisch al snel extra hoog lijkt doordat de baan smal is.’ Een visgraatpatroon is klassiek en stijlvol. Of ga bijvoorbeeld voor gouden tegels voor een luxe uitstraling. Wil je een kleine toiletruimte met tegels sfeervol maken? Deze wc-tegel ideeën zullen je verrassen.

Klein toilet inspiratie: kies warme verlichting

Overal in huis is verlichting een echte sfeermaker, dus ook in het toilet. Vooral als je kiest voor een donkere kleur op de wanden is licht een must. ‘Kies voor verlichting die zorgt voor schaduwspel op de wanden, zoals een gevlochten plafondlamp. Of ga voor een paar mooie wandlampen met een gouden binnenkant. Het licht weerkaatst de gouden kleur op de muur en dit geeft een warm en sfeervol effect.’ Door een spetterende wandlamp aan de muur te plaatsen, trek je daar de aandacht naartoe. Hierdoor lijkt het toilet ineens minder klein. Kaarsen zijn ook een slimme truc om sfeer in de wc te creëren. Zeker als je een klein toilet hebt, geven twee of drie kaarsjes al voldoende licht. Gezelligheid ten top, toch?

Lees verder onder de advertentie

Leg de aandacht ergens anders: bijvoorbeeld op een unieke wanddecoratie

Toilet, badkamermeubel en spiegelkast Gerberit .Kunstwerk Japandi abstractie van Mad Dog Art Werk aan de Muur. Tissuehouder van Aquanova vtwonen. Kandelaar van pt vtwonen. Tandenborstelhouder van Marc O’Polo vtwonen. Handdoek van Södahl vtwonen. Overig Hema Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Klein toilet, grote muurdecoratie

Denk voor de inrichting groots, juist in een klein toilet. Eigenlijk wil je het toilet zo inrichten dat het niet opvalt dat hij klein is. Dit doe je door de aandacht ergens anders op te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een grote spiegel. Kelly: ‘Spiegels aan de wand maken de ruimte optisch groter. Een spiegel weerkaatst namelijk het licht in de ruimte en hierdoor komen de muren minder op je af. Met een asymmetrisch exemplaar creëer je een speels effect.’ Je kunt de muur ook opfleuren met lijsten. ‘Ga voor een grote lijst in A3-formaat, in plaats van twee kleinere fotolijsten. Kunst in het toilet is sowieso een goed idee. Want hoe lekker is het als je jezelf op het toilet kunt verliezen in een fijn kunstwerk in plaats van je telefoon?’ Kies bijvoorbeeld een stoere poster met een drukke print en plaats deze in een houten lijst. Zeker weten dat je niet uitgekeken raakt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Toilet verbouwen? Ontdek onze tips en inspiratie

Kleine wc-ruimte inrichten: opbergen maar

Rust is fijn in het toilet, want een kleine ruimte voelt al snel rommelig aan. Berg daarom zoveel mogelijk spullen op. Kies bakjes en manden die bij je woonstijl passen waar je je toiletspullen in kwijt kunt. Stapel wc-rollen op of leg ze in een leuke wc-rolhouder. Heb je de wc-rollen liever uit het zicht? Ga dan voor een afgesloten houder voor extra rust in de ruimte. Je kunt de wc-rollen ook speels in een rieten mand naast de wc plaatsen. Gastendoekjes en schoonmaakspullen? Die berg je op in een smalle medicijnkast op wielen. Een meubel op wielen is sowieso handig in een klein toilet, want je rolt hem zo de wc uit als je gaat schoonmaken. Het kan namelijk best een klus zijn om in zo’n kleine ruimte overal bij te kunnen. Wil je het kleine toilet écht een grondige poetsbeurt geven? Met deze tips voor het schoonmaken van het toilet glimt de porseleinen troon je weer tegemoet.

Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm(bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte 5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart, 40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraan Grip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze,Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegelMediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cmper m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cmper m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).M.m.v. tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.nl (fotolijsten). Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Om de fontein goed te kunnen gebruiken heb je ongeveer 50 centimeter nodig

Een wastafel in een klein toilet

Na een toiletbezoek is het fijn als je ook je handen kunt wassen. Kelly: ‘Ja, ook een wastafel past in een klein toilet! Inspiratie nodig? Om de fontein goed te kunnen gebruiken heb je ongeveer 50 centimeter nodig. Een hoekfontein is in een kleine wc-ruimte de handigste optie. Zo houd je de meeste ruimte over om gemakkelijk tussen de wc-pot en de wastafel in te staan.’ Een andere optie voor een wastafel in een klein toilet is een smalle, rechthoekige variant. Maak ‘m af met een mooie kraan die bij de rest van de ruimte past. Er bestaan allerlei soorten fonteinen, zelfs met een kast eronder. Zo creëer je meteen weer een slimme plek om spullen in op te bergen. Wil je een hele nieuwe indeling maken voor het kleine toilet? Met deze inspiratie en tips voor het toilet verbouwen is dat een eitje.


Klein toilet inspiratie? Geregeld. Sta je nog aan het start en moet het inrichten van het toilet nog beginnen? Met deze tips geef je het toilet een make-over met een klein budget.

Lees verder onder de advertentie

Decoreren maar…

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 6 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra . Beeld 2: Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra. Beeld 3: