WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schrootjes 2.0: de comeback van houten planken op de muur

Van schrootjes krijg je instant dat gezellige jaren ’70-gevoel. En laat de seventies nu met een ware comeback bezig zijn! Verticale planken tegen de muur mogen weer. Al zijn ze wel net even anders van formaat en kleur.

vtwonen 2020 DIY special 01 | schrootjes muur met reuze vaas
Eikenhouten eetkamerstoel Wishbone CH24 (mister-design.nl). Vaas Jade Grey (loods5.nl).

Seventies schrootjes

De bakstenen muur staat ineens weer op het verlanglijstje van menig interieurliefhebber. En zo is ook de schrootjesmuur terug van weggeweest. Beide muren nemen in steeds meer huizen de plek in van een strak gestuukte wand in. Waarom? Het is warm, stoer en authentiek. Bovendien gaat de akoestiek er enorm op vooruit.

Scandinavisch gevoel

Houten wanden in huis doen denken aan prachtige Scandinavische huizen en stoere schuren. Het tijdloze en natuurlijke brengt je meteen in de zen-stand. Krijg je dat skihut-gevoel nog niet helemaal weg als je aan schrootjes denkt? Bekijk dan deze prachtige voorbeelden: door de planken een lik verf te geven – in mat-wit of juist met een zwarte finish – maak je je huis ingetogen en persoonlijk.

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

vtwonen 09 2019 | styling thuiswerkplek | werkplek
Bureau gemaakt van kisten, fauteuil met stalen frame, vakkenkast (com-anders.nl). Retro stoel, houten opbergbox, wanddecoratie in houten lijst sculptuur No Face (hkliving.nl). Taupe glazen vaas (loods5.nl). Staande lamp (design5.nl). Vintage lampje (demachinekamer.nl). Toolbox van Vitra (vtwonen.nl). Overig privébezit.

LEES OOK
Zo rock je een bakstenen muur in huis

Zelf een schrootjeswand maken

Jeuken je handen om met schrootjes aan de gang te gaan? Kijk eerst goed naar wat de ruimte nodig heeft. Wil je de hoogte benadrukken? Kies dan voor smallere planken. Ook kleine ruimtes hebben smalle panelen nodig. Wil je juist die extra brede muur naar voren laten komen? Kies dan voor bredere schrootjes.

Zelf een wand maken

Een betaalbare schrootjeswand maak je van vurenhout. De latten kun je vaak in de bouwmarkt op maat laten zagen, dus reken goed uit wat je nodig hebt. Je begint met een regelwerk van horizontale latten op de muur, dit vormt de basis. De schrootjes worden hier later tegenaan gezet. Zorg dat dit regelwerk goed en stevig op de muur wordt bevestigd met de juiste pluggen en schroeven. Als de basis staat, kun je de planken verticaal tegen het regelwerk bevestigen. Twijfel je nog of je de schrootjes au naturel laat of wilt verven? Gun jezelf even de tijd om eraan te wennen. Schilderen kan altijd nog.

Moois van hout…

nog meer: styling