vtwonen

Wijnweetjes

Elke dag kun je in onze keuken op de vt wonen&designbeurs een selectie lekkere Elzas-wijnen komen proeven bij sommelier Edwin Raben. Hij is een vat vol kennis, dus we stelden hem alvast deze 5 wijnvragen.

wijnweetjes - muscat

Waar bewaar ik mijn wijn optimaal?

“In een donkere en koele ruimte die een constante temperatuur heeft. Een kelderkast, meterkast, of een oude koelkast die uit staat.”

Ik wil zelf een wijncollectie aanleggen, hoe begin ik?

“Bij de wijnen die jij het liefst drinkt. Denk aan variatie in huizen en wijnstijlen, dus ook mousserend, wit, rood, rosé, zoet en versterkt. Wissel ook af in jaargangen. Koop elk jaar wat, en niet alles meteen want dan geraakt alles ongeveer op hetzelfde moment ‘op dronk’. Bedenk dat rood gemakkelijker bewaart dan wit. En een gouden tip: een oude wijn is niet altijd geld waard, dat geldt alleen voor de beste wijnen.”

Welke boeken raad jij aan om wijn en eten te combineren?

“Het nieuwe proefboek van Peter Klosse: geen lijstje met advies, maar een echt studieboek. De juiste wijn bij het juiste gerecht van Linda Johnson-Bell. En mijn website edwines.com: mail me het recept en je krijgt gratis advies!”

Rood bij vlees, wit bij vis?

“Bij deze stelling geldt dat elke witte wijn en elke vis hetzelfde is. Neem paling, een vette vis, die zou je moeten combineren met een wijn met weinig zuren. Maar hoe is de paling bereid: gerookt, gebakken, gestoofd? Bij gerookte paling hoort wijn met veel smaak, anders proef je enkel de rooksmaak. Kennis van koken is dus belangrijk. Het gaat erom dat het mondgevoel (strak en filmend), smaakgehalte (sterkte van de smaak) en smaaktype (fris of rijp) van je wijn en gerecht goed overeenkomen.”

Welke 3 alsacewijnen moet ik dit najaar absoluut ontdekken?

“Zeker een rode wijn van de pinot noir druif. Probeer ook eens de Crémant d’Alsace, een mousserende wijn. Of een Muscat d’Alsace als aperitief: droog, aromatisch … Hij bereidt je mond voor op een mooie maaltijd.”

Bron: Stijlvol Wonen speciale beurseditie | Wijnadvies Edwin Raben | Foto Creations Etoile – Conseil Vins Alsace

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties