vtwonen

Onthaasten in de Triangle d’Or

De zogenaamde Triangle d’Or of Gouden Driehoek van de Luberon strekt zich uit tussen de authentieke Provençaalse dorpjes Gordes, Bonnieux en Ménerbes. In de charmante straten met adembenemende vergezichten geldt een ander ritme dan bij ons. Hier staat puur genieten centraal.

 triangle d'or - Sempre

Stoere meubelen

We beginnen onze ontdekkingstocht doorheen de Luberon vanuit onze logeerplek Villa Vagabonde in Gordes. Vanaf daar kunnen we meteen bergop rijden richting het centrum – vergeet onderweg zeker niet een foto te nemen van het zicht op het dorp op de rots – maar wij trekken naar een ander deel van Gordes om een bezoekje te brengen aan de Belgische Elisabeth Van Loock. Zij woont al meer dan tien jaar in de regio en stelt een deel van haar huis en terras ter beschikking als showroom van het meubel- en decoratiemerk Sempre. De stoere meubelen en de houten en andere decoraties komen op deze plek prachtig tot hun recht. Samen met haar zus verhuurt ze op hetzelfde domein ook nog het vakantiehuis Les 2 Soeurs.

triangle d'or - la poste

triangle d'or - bonnieux

Kronkelende markt

Na een eenvoudige maar lekkere lunch in Café de La Poste in Goult – een echt begrip in de regio – zetten we onze tocht verder richting Bonnieux, wereldwijd bekend sinds de film A Good Year van regisseur Ridley Scott. Ook hier ervaar je weer die typische Provençaalse gezelligheid en charme. We kunnen ons geen andere regio ter wereld inbeelden waar je op zo’n korte afstand zo’n hoge concentratie aan pittoreske dorpjes vindt. Op het moment dat wij er zijn, is net de wekelijkse markt aan de gang, die zich kronkelend vanaf de voet van het dorp een weg naar boven slingert. In de kraampjes vind je onder meer lavendelzakjes, kleding, fruit, olijfolie … Kortom: alles wat je op een markt mag verwachten, maar dan overgoten met een Provençaals sausje. En kijk je even de andere kant op, dan heb je een knap uitzicht op de Mont Ventoux.

triangle d'or - la vie est belle

triangle d'or sascha

Verrassend Ménerbes

Qua charme moet Ménerbes zeker niet voor de eerder vermelde plaatsen onderdoen. Bovendien ontdekken we hier ook enkele verrassende shopadressen, zoals La Vie Est Belle, een boetiek in de voormalige paardenstallen van een ‘relais de poste’, waar eigenaar Bernard Guillon in een authentiek zeventiende-eeuws kader een bonte mix heeft gemaakt van antieke stukken, moderne objecten en ‘chic bazar’. Een honderdtal meter verder stappen we binnen bij Sacha Décoration, een wat prijzigere boetiek die binnen veel groter is dan hij vanaf de etalage lijkt en waarin interieurontwerpster Sacha Houant modemerken als Eres, Tods en Valentino combineert met meubel- en decoratiemerken als Flamant, Meridiani en Kettal.

triangle d'or - la maison de la truffe et du vin du luberon

Afgezonderd terras

Eenmaal terug buiten gaan de meeste toeristen linksaf richting het dorpscentrum, maar wij doen tegendraads en slaan rechtsaf. Op de top van de berg willen we immers even halt houden voor een lunch in La Maison de la Truffe et du Vin du Luberon, waar nagenoeg alle gerechten van de kaart huisgekweekte truffel bevatten. Bovendien biedt het tuinterras aan de achterzijde, ver weg van de toeristische drukte, een adembenemend uitzicht.

triangle d'or - coustellet-Oppède

Olijfolie tussen cipressen

Na de truffels en de wijn is het tijd voor iets anders typisch Provençaals: olijfolie. Daarvoor houden we halt bij Moulin Saint-Augustin in Coustellet-Oppède. De oprit met cipressen en de vintage truck brengen bezoekers al meteen in de stemming. Naast olijfolie worden ook tapenades ter plaatse vers gemaakt en in het bijbehorende winkeltje verkocht, samen met zeep, honing, vijgenconfituur en andere kwaliteitsproducten uit de streek.

traignle d'or - domaine des peyre

Wijn ontmoet kunst

Om onze tocht op een aangename manier af te sluiten, trekken we via steeds vlakker wordende wegen richting Robion. Daar ontvangt Harold Petit ons hartelijk op het Domaine des Peyre. Van de 32 hectare die het wijndomein groot is, is 22 hectare volgeplant met wijnranken, eiken, olijfbomen en kerselaars. Daarnaast laat Harold ons ook enkele gîtes zien, maar de leukste verrassing vinden we misschien nog wel de combinatie met moderne kunst, zowel buiten op het domein als in de kunstgalerie. Te midden van dit alles ontkurkt Harold trots één van zijn flessen, zodat we tevreden kunnen klinken op een fantastisch verblijf in de Luberon.

Bron: Stijlvol Wonen juli/augustus 2016 | Fotografie Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties