Belgisch design in 5 klassiekers

Deze ontwerpen herken je meteen, maar wist je dat ze door een Belg ontworpen werden? Stijlvol Wonen selecteerde haar vijf favorieten van de laatste jaren. Stuk voor stuk belichamen ze de typische pure, ingetogen Belgische flair waar wij zo van houden.

5 klassiekers Belgisch Design1. Iconische tafel

Ontwerp: Big Table voor Bonaldo
Designer: Alain Gilles
Verhaal: een sterke persoonlijkheid, steeds in beweging. Alsof elke tafelpoot telkens probeert voor de andere te komen, alsof hij vooruitgaat. Zo bedacht Alain Gilles deze intussen iconische tafel. Een leuk bijkomend effect van deze poten is dat ze de tafel een gezelliger en menselijker trekje geeft. De driedimensionale vormgeving is dan ook door het oog en de hand uitgewerkt, in plaats van door een computerprogramma.

2. Keramiek

Ontwerp: Pure voor Serax
Designer: Pascale Naessens
Verhaal: voor kok Pascale Naessens is mooi keramiek cruciaal aan tafel. Ze noemt het pure romantiek, pure interactie. Met haar eerste servieslijn zoekt ze naar authenticiteit en warmte door middel van organische lijnen en natuurlijke materialen. De collectie bestaat uit borden, schalen en kommen, afgewerkt met een glanzende glazuurlaag en aardse tinten.

3.  Eenheid

Ontwerp: Pottery voor When Objects Work
Designer: Vincent Van Duysen
Verhaal: hoewel elk stuk op zich staat, is de Pottery-collectie ontworpen als een eenheid. Elk item bestaat uit twee elementen: een container en een houten afdekplaat. De variatie zit hem in de verschillende hoogtes en diameters. Deze verschillen bepalen of het stuk eerder als kom, schaal of pot fungeert. De collectie is sereen en sober. Ze is abstract, maar tegelijkertijd ook heel tactiel. Het materiaalgebruik is cruciaal: de lichte onregelmatigheden in het keramiek, de verweerde nerf van het hout…

4. Glas

Ontwerp: de collectie Basics
Designer: Anna Torfs
Verhaal: Anna Torfs trok als jonge designer naar Tsjechië om te werken met ambachtelijke glasblazers. In 2002 introduceerde ze haar eigen ontwerpen. Ze vertrekt van een hedendaagse vorm, gecombineerd met traditionele technieken. De Basics-collectie bestaat uit een reeks basisvormen zoals een bol, cilinder en druppel, telkens anders uitgewerkt door verschillende sneden, kleuren of technieken. Sinds de introductie van de collectie is ze een vaste waarde bij liefhebbers van hedendaags design.

5. Loungen

Ontwerp: LL04 sinds kort uitgegeven door DePadova
Designer: Maarten Van Severen
Verhaal: Van Severen kwam uit een traditie van ambachtslui en kunstenaars, dat zie je in al zijn werk. Hij streefde naar optimale perfectie in vorm, detail en uitvoering. Alle overbodigheden werden weggelaten, maar toch komen zijn ontwerpen vertrouwd en herkenbaar over. Ook deze stoel. De Leather Lounge Chair is verfijnd, puur en eerlijk. Het profiel oogt grafisch, dat wordt benadrukt door een minimale dikte in materialen. Het gebruikte leer krijgt echter na verloop van tijd steeds meer de vorm van het lichaam en zijn gebruiker.

Bron: Stijlvol Wonen september/oktober 2016 | Tekst en samenstelling Leen Verstraelen

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties