vtwonen

4 keukentrends

De keuken is het hart van het huis. Hier speelt zich het leven af: bijpraten, koken, eten en lachen. Ontdek hier de nieuwste keukentrends. 

trend 1: weinig wit

Trend 1: weinig wit

Iets wat we bij heel veel keukenmerken horen: wit blijft de meest verkochte kleur, maar er is een kentering. De volledig witte keuken wordt steeds zeldzamer. Steeds vaker gaat de keuze uit naar wit in combinatie met een warme kleur of hout. Boffi heeft hiervan met de keuken Aprile van Piero Lissoni een mooi voorbeeld in huis. De keuken is een statement om de waarde van natuurlijke materialen te benadrukken: hout, roestvrijstaal, steen… Het Italiaanse merk zet hard in op onderzoek en nieuwe materialen. “Materialen evolueren meer en meer naar puur en ruw, afkomstig van oude cottages uit de bergen. Nieuwe technologieën verhogen de kwaliteit van de producten en reduceren tegelijk de impact op ons milieu”, vertelt Beci Marceca van Boffi. Voor Boffi is de keuken vooral een plaats waar het leven plaatsvindt. Beci: “Het is een plek waar je ingrediënten transformeert in een heerlijk gerecht, maar waar je ook samenkomt met vrienden en familie om de gerechten klaar te maken én ze op te eten.

trend 2: plezier

Trend 2: koken is plezier

Siematic lanceerde vorig jaar de nieuwe lijn Urban en de collectie groeit nog. Verwacht je aan een keuken voor mensen die graag koken. “Koken kent een heropleving. Denk aan de vele kookboeken en –programma’s, de aandacht voor gezond leven en eten. Daar hoort ook koken met verse kruiden bij,” vertelt Griet Van Roye van Siematic. “Veel tuin hebben stadwoningen doorgaans niet. Daarom voorzag Siematic een systeem om kruiden mooi in de keuken te integreren.” In de stevige bak kan je in waterdichte inzetten van roestvrijstaal kruiden kweken, maar je kan er ook bijvoorbeeld je olijfolies in kwijt. De bak staat los en kan je tegen de muur of tegen het kookeiland zetten. Griet: “Nog opvallend is dat we in deze keuken niet alles wegstoppen. Er zijn open schappen voorzien en zelfs open lades zodat je kan zien wat er in zit. Zo heb je kruiden en servies bij de hand en vooral: zo kan je je keuken een persoonlijke touch geven. Het personaliseren is in opmars. Mensen vinden het belangrijk dat ze zelf hun keuken verder kunnen inrichten.” Het kleurgebruik voor de Urban-collectie is geïnspireerd door de natuur: hout en aardetinten worden toon op toon toegepast.

Trend 3: compact

Trend 3: compacte luxe

De compacte keuken is vooral aan de orde in grotere steden. “Heel wat koppels wiens kinderen het huis uit zijn besluiten hun gezinswoning om te ruilen voor een appartement in de stad”, verklaart Tom Lambers van Bulthaup. “Ookal wonen ze wat kleiner, ze willen ze nog altijd een mooie, goed uitgeruste keuken. We voelen dat er meer nood is aan kleinere keukens. Mensen associëren Bulthaup met grote keukens, maar we doen maatwerk en je wordt begeleid door creatieve interieurarchitecten.” Het gevolg van deze trend? De tafel staat net als vroeger terug in de keuken. En de keuken ziet er steeds minder uit als een keuken: ovens worden weggestopt waardoor de keuken er uitziet als een meubel met een kraan. De materiaalkeuze is in zo’n compacte situatie nog belangrijker: je creëert er sfeer mee in de rest van de leefruimte. Het merk zet ook in op de reeks ‘Solitairen’: losse kleine blokken van 70 op 70 cm, die je zelf vrij in de ruimte kan zetten. Tom Lambers: “Daarmee spelen we in op het flexibele verhaal: mensen verhuizen meer, de gezinssamenstelling verandert … De keukensetting moet meegroeien en aanpasbaar zijn. Naar gelang de omstandigheden hebben mensen andere noden en met de ‘Solitairen’ haken we daarop in.”

trend 4: patchworkkeuken

Trend 4: de patchworkkeuken

“Warme kleuren en materialen zijn in opmars,” stelt Carolien Moerland van Varenna Antwerpen vast. “Zo is notelaren hout erg in trek bij onze klanten. Walnotenhout heeft een mooie diepbruine kleur. Wat vooral opvalt is dat er niet meer een kleur in de keuken gebruikt wordt, maar meerdere kleuren en materialen met elkaar worden gecombineerd. Soms zelfs drie tot vier verschillende materialen in een keuken. Bijvoorbeeld lak in twee kleuren met twee houtsoorten en toch vormt alles een geheel. Twee houtsoorten mixen klinkt gewaagd, maar het kan heel mooi zijn. Vaak combineren we hout met een roestvrijstalen werkblad voor een industriële toets. Die mix van harde, koude en warme, zachte materialen houden elkaar in evenwicht. Die uitersten combineren maakt het interessant.” Hoe zorg je ervoor dat het geheel niet te donker en te zwaar oogt? “De onderkasten in een lichtere kleur kiezen dan de bovenkasten is een oplossing”, weet Carolien.

Droom je ook van een nieuwe keuken? Haal dan inspiratie uit het boek Stijlvolle Keukens 2.

Bron: Stijlvol Wonen editie mei/juni 2016 | Tekst Anneleen Peeters

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties