WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo deel je de keuken efficiënt in

We zijn graag in de keuken. Niet alleen om er uitgebreid te koken of een lekker hapje te maken; we leven er. Daarom wil je slimme keuzes maken zodat de keuken niet alleen de fijnste, maar ook de meest efficiënt ingerichte ruimte van het huis wordt. (in samenwerking met Samsung)Samsung efficiënte keuken

1. Creëer een top basis

Een efficiënte indeling van de ruimte zorgt ervoor dat je zo lean en clean mogelijk kunt koken. Om dat te bereiken is het belangrijk de afstanden tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast – oftewel de ‘werkdriehoek’ – zo klein mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser naast de spoelbak en de koelkast binnen ‘reikafstand’ van de kookplaat. In een keuken in een U-vorm of met een kookeiland is dit ideale plaatje het gemakkelijkst te creëren.

2. Ga uit je comfortzone

Nog een goede tip om het comfort in de keuken te verhogen is het loslaten van oude gewoontes. We zijn bijvoorbeeld zo gewend aan de vaatwasser die net boven de plint is geplaatst, dat je er niet meer over nadenkt bij een volgende keuken. Toch werkt het veel fijner als de vaatwasser op kniehoogte wordt geplaatst. En heb je een raam in de keuken? Dan is de kans groot dat je er de spoelbak voor plaatst, terwijl je veel meer tijd doorbrengt achter het werkblad. Groentes snijden, boterhammen smeren, taart versieren… Misschien ook maar eens anders doen?

Voor sommigen ook uit de comfortzone: smart apparatuur. Kies bijvoorbeeld voor een smart oven. Doordat je vanuit werk of onderweg de oven al aan kunt zetten, bespaart het je tijd.

3. Zorg voor voldoende kastruimte

Wel of geen bovenkastjes in de keuken? Een keuken oogt ruimtelijker als je de muur vrij laat. Door geen bovenkastjes te plaatsen lever je wel een aanzienlijke hoeveelheid opbergruimte in. Je ondervangt dat door veel kastruimte in het kookeiland aan te brengen. Heb je daar geen plek voor, denk dan aan een lange wandplank boven het werkblad, waarop mooi servies, verse kruiden en keukengerei geplaatst kunnen worden. Of plaats een zwevende open vakkenkast. Doordat deze kast luchtig is, blijf je het ruimtelijke gevoel houden.

4. Koelen 2.0

Een prachtige aanvulling op de keuken, die ook nog eens verspilling voorkomt, is de Foodshowcase. Deze tweedeurskoelkast heeft een deel voor verse groenten, fruit en andere kort houdbare producten en een deel voor de wat langer houdbare producten. Door deze indeling zie je in een oogopslag wat je nog aan verse producten in de koelkast hebt liggen en koop je nooit teveel eten. Bovendien gaat de grootste deur in twee delen open. Dat zorgt ervoor dat de voedingsmiddelen goed gekoeld blijven terwijl jij een pak sap uit de deur wilt halen. Dat scheelt energie.

Bron: in samenwerking met Samsung

nog meer: Smart Home