WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slim en stijlvol wonen volgens Carlein Kieboom

vtwonen-hoofdredacteur en interieurontwerper Carlein Kieboom weet als geen ander hoe je een huis stijlvol en comfortabel kunt inrichten. En hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw huis jouw leven gemakkelijker maakt. We vroegen haar waarom smart wonen nou eigenlijk zo fijn is? (in samenwerking met Samsung)Verbouwen of verhuizen in Utrecht

Wat is voor jou een slim huis?

“Een smart home wordt ook wel het huis van de toekomst genoemd. In zo’n huis staan waardes als comfort, veiligheid, gemak en energiezuinigheid voorop. Je moet dan denken aan apparaten die met elkaar kunnen communiceren via wifi en bluetooth. Bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten zoals een oven, verlichting, verwarming of airco die je via een app kunt aanzetten voordat je thuis bent.”

Waarom is smart wonen zo fijn?

“Dat heeft te maken met gemak, het verhoogt het wooncomfort. Stel dat je een week op vakantie bent geweest en je op de terugweg de verwarming thuis alvast kunt aanzetten. Of je hebt uit je werk snel iets te eten gehaald en je zet via de app de oven alvast op voorverwarmen. Nu geeft dat nog een futuristisch gevoel, maar er zullen steeds meer apparaten zijn die zo werken.”

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

“Ik heb onlangs de keuken van de toekomst gezien. Het werkblad was een grote tablet. Als je daar bloemkool op legt, kun je iets aantikken, waardoor het aanrechtblad aangeeft: er ligt hier 600 gram bloemkool. Vervolgens vraag je om menusuggesties en krijg je op je werkblad te zien wat je er allemaal mee kunt maken. Druk je op ‘How to?’ dan verschijnt een stappenplan in beeld.

Zo zijn er straks ook ijskasten die zien dat de melk op is en dat automatisch doorgeven aan de supermarkt, die het vervolgens bij je thuis bezorgt. Het zijn allemaal apparaten die zo met elkaar worden verbonden dat het leven bijna vanzelf gaat.”

Carlein Kieboom

Kun je je huis stylish inrichten en toch smart wonen?

“Zeker! Sommige apparaten maken het zelfs makkelijker. De televisie The Frame vind ik echt een heel mooi smart voorbeeld. De redactie van vtwonen krijgt ontzettend veel vragen over een oplossing voor de tv. Vooral als hij uitstaat is het een groot, zwart, ongezellig scherm. Dan geeft de redactie tips om bijvoorbeeld een donkere lambrisering te maken, zodat de tv een beetje wegvalt, of om de televisie in te bouwen in een kast. Maar nu met The Frame hoeft dat niet meer. Dat scherm verandert in een kunstwerk als je geen tv kijkt. Het apparaat heeft eindeloos veel visuals, waardoor je kunt blijven variëren.”

Welke smart innovatie vind je nog meer fijn?

“Voor het programma Verhuizen of Verbouwen mocht ik een AddWash plaatsen. Dat is een wasmachine die je via een app op afstand kunt aanzetten. Als je dan een half uur later thuis komt en je ziet dat je vergeten bent een shirt in de machine te stoppen, kan dat via een klepje alsnog. Dat zijn handige dingen die het leven nog makkelijker en smarter maken.”

En hoe smart woon jij zelf?

“Ik woon zelf nog niet zo heel smart. Wat ik wel heel fijn vind is de mogelijkheid om muziek via de wifi in elke ruimte van het huis te kunnen regelen. Wij hebben door het hele huis boxen staan waarnaar we muziek kunnen streamen. En als ik nu zou verbouwen, zou ik vooral kijken hoe we energiezuiniger kunnen leven. Ook daar kun je smart oplossingen goed voor gebruiken.”

Bron: in samenwerking met Samsung

nog meer: Smart Home