WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een keuken die werkt

Wat krijg je als je mooi design combineert met de beste innovaties? Juist, een erg slimme keuken! Dat betekent niet alleen dat je met je smartphone de oven aanzet of in de supermarkt kan checken wat er in je koelkast staat. Door een goede indeling en apparaten met de juiste extra’s wordt jouw keuken zo efficiënt dat je meer tijd over hebt voor andere leuke dingen. (in samenwerking met Samsung)Een keuken die werkt

Sterke basis

De basis van de keuken is de indeling. In een optimaal ingedeelde keuken zijn de afstanden tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast – oftewel de ‘werkdriehoek’ – minimaal. Zo verlies je geen tijd tijdens het koken en is de kans op ongelukjes minimaal. Een keuken in een U-vorm of met een kookeiland voldoet aan deze eisen, maar je hebt dan wel een grote ruimte nodig. In kleinere huizen zie je vaak keukens in de I- of L-vorm. Niet ideaal, maar ook geen drama: met de spoelbak strategisch in het midden kun je nog steeds zo ‘lean and mean’ mogelijk koken.

Gemak dient de mens

Als je de voor jou ideale indeling hebt gevonden, is het zaak de beste apparatuur uit te kiezen. Inbouw, want dat scheelt ruimte. De nieuwste apparatuur is zo ontworpen dat ze hun ‘werk’ niet alleen goed doen, maar ook zo dat jij er zo min mogelijk tijd aan kwijt bent.

Dubbel-functie

Een ‘tijdsbespaarder’ is de smart-oven van Samsung. Doordat je de oven op afstand kunt bedienen (gewoon met je smartphone of tablet), kun je hem bijvoorbeeld al laten voorverwarmen op het moment dat je naar huis gaat. Thuis hoef je er dan alleen nog de ovenschotel in te schuiven. Nog zo’n fijne innovatie is de Dual Cook Oven die je kunt gebruiken als enkele, maar ook als dubbele oven. Zo kun je twee verschillende ovengerechten tegelijkertijd op verschillende temperaturen bereiden. En is het eten op? Ook dan heb je geen omkijken meer naar de oven: hij is zelfreinigend.

Koelen zonder gedoe

De tijd dat je elke paar maanden de vriezer moest ontdooien en schoonmaken is voorbij. Dankzij de No Frost functie krijgt damp geen kans meer om zich om te zetten in ijs. Ideaal! En ook voor de momenten waarop jij liever twee koelkasten gebruikt, dan een vriezer (bijvoorbeeld tijdens verjaardagen) is een oplossing gekomen. De Cool Select Plus van Samsung is een vriezer waarvan je de temperatuur zo kunt regelen dat je hem de functie van een koelkast kunt geven.

Ga je voor groots, kijk dan eens naar een Amerikaans model, zoals de Foodshowcase. Zo’n tweedeurskoelkast heeft een deel voor verse groenten, fruit en andere kort-houdbare producten en een deel voor de wat langer houdbare producten. Het voordeel is niet alleen dat je hem gemakkelijk kunt indelen, maar ook dat het grote deel van de koelkast een extra glazen deur heeft, waardoor je eerst kunt bekijken waar het product ligt dat je wilt pakken, voordat je de koelkast zelf opent. Dat scheelt energie.

Met virtuele vlam

In zo’n slimme keuken, hoort natuurlijk ook een slimme kookplaat. Kies voor inductie, dat verwarmt het eten sneller dan een gaskookplaat, en is veiliger, omdat het alleen de pan verwarmt. De kookplaat zelf is snel weer afgekoeld. De Induction Cooktop van Samsung is voorzien van virtual flame technology: led-verlichting die gloeit als een echte vlam, waardoor het gemakkelijker is om de temperatuur te bepalen.

Bron: in samenwerking met Samsung

nog meer: Smart Home