WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met een verzwaringsdeken slaap je beter

Heb je moeite in slaap te komen of word je bij het minste of geringste wakker? Een verzwaringsdeken kan je helpen eerder in slaap te vallen en dieper te slapen. De lichte druk van het deken doet haast denken aan een dikke knuffel van je eigen bed.

gestreept dekbedovertrek
Hoofdbord prijs op aanvraag (com-anders.nl). Bruine metalen hanglamp met kap prijs op aanvraag, rode plaid gemaakt van stof, prijs op aanvraag, gordijnen gemaakt van stof Padua en stof Ralph Lauren Maritime Linen per meter vanaf € 134,- (wva.nl). Houten kruk € 129,-, blauwe houten kruk € 89,-, vloerkleed € 995,-, wollen vloerkussen van Studio Ro Smit € 549,- (brechtjeolsthoorn.nl). Gestreept linnen dekbedovertrek met bijpassende kussenslopen vanaf € 250,50, effen dekbedovertrek in kleur Flax met bijpassende kussenslopen vanaf € 215,50, deken van wol- en linnenmix € 225,50, toilettas € 38,- (libecohomestores.eu). Blauwe canvas kussens € 49,-, naturel canvas kussen € 39,95, naturel hanglamp € 79,95 (loods5.nl). Witte hanglamp € 79,95 (dezinkenviool.nl). Rotan poef € 99,95, rode kaarsenstandaard € 24,- (klevering.nl). Opgerolde linnen mat € 189,- (vachtvanvilt.nl). Oude mand gemaakt van houten banden, set van 2 € 150,- (pietjonker.nl). Overig privébezit.

Wat is een verzwaringsdeken precies?

Een verzwaringsdeken is een, je raadt het al, deken die zwaarder is dan je gewend bent. Normaal gesproken weegt een deken zo’n 1,5 kilo. Verzwaringsdekens wegen tussen de 5 en 10 kilo. De druk die je tijdens het slapen onder een zwaardere deken ervaart, kan de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Waarom voelt een verzwaringsdeken prettig?

De druk van verzwaringsdekens wordt door veel mensen als aangenaam ervaren. Misschien omdat het erop lijkt alsof je omhelsd wordt. De zachte druk helpt in ieder geval je zenuwstelsel tot rust te brengen, wat maakt dat je makkelijker ontspant en dus ook sneller in slaap valt. Bovendien slaap je dieper. Ook kan een verzwaarde deken sommige mensen helpen om symptomen van angst, zoals een snelle ademhaling en versnelde hartslag, te verminderen.

Het slapen onder een zwaartedeken is een thuismaatregel bij bepaalde aandoeningen en biedt ondersteuning bij de behandeling van vervelende klachten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Chronische pijn
 • Slapeloosheid
 • ADHD
 • Autisme
 • Stress
 • Sensorische integratiestoornissen
 • Angststoornissen
 • Depressie
 • Restless Legs Syndroom
 • Posttraumatische stressstoornis

LEES OOK
Je slaapt beter in een donkere kamer. 5 manieren om het slaapkamerraam te verduisteren

Voor wie is zo’n zwaardere deken bedoeld?

Verzwaarde dekens werden oorspronkelijk aanbevolen door ergotherapeuten voor kinderen met sensorische verwerkingsstoornissen (SPD). Later werden verzwaarde dekens ook gebruikt voor kinderen met ADHD en autismespectrum stoornissen, omdat het helpt hun zenuwstelsel te kalmeren. Die uitwerking op het zenuwstelsel is iets waar iedereen in principe van kan profiteren dus inmiddels zijn verzwaarde dekens populair bij velen. De druk van buitenaf doet stresshormonen afnemen en knuffelhormonen (zoals oxytocine) toenemen, met als gevolg dat je lichaam in een kalme modus komt.

LEES OOK
Altijd al willen weten of je beter voor warme of voor koude kleuren in de slaapkamer kiest?

Wie kan beter níét zo’n deken gebruiken?

Let wel op, want verzwaarde dekens zijn niet voor iedereen geschikt. Zo worden ze niet aanbevolen voor kinderen onder de leeftijd van 6 jaar. Over de vraag of je kunt slapen onder een zwaartedeken als je zwanger bent, lopen de meningen nog altijd behoorlijk uiteen. Er is op het moment in ieder geval nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te zeggen of verzwaringsdekens veilig zijn voor zwangere vrouwen.

Hoe zwaar is een verzwaringsdeken?

Het aanbevolen gewicht voor een verzwaringsdeken is om en nabij 10% van het lichaamsgewicht. Dus weeg je 60 kilo, dan slaap je bij voorkeur onder een deken die ongeveer 6 kilo weegt. Er zijn verzwaarde dekens te krijgen in veel verschillende gewichten, dus het zal geen probleem zijn de ideale deken te vinden voor je postuur.

Kun je ze wassen?

Is je verzwaringsdeken rijp voor een rondje van het huis, oftewel, de wasmachine? Je kunt de meeste verzwaarde dekens probleemloos wassen in de wasmachine op een lage temperatuur. Laat ‘m niet centrifugeren, want dat gaat ten kosten van de verdeling van de vulling. Als heel grondig reinigen niet noodzakelijk is, kan een handwasje uitkomst bieden. Gebruik een mild wasmiddel en laat bleekmiddel achterwegen.

Wetenschappelijk bewezen?

De werking van een verzwaringsdeken zit ‘m in de zogenoemde ‘diepe druk stimulatie’. De druk die wordt uitgeoefend op het lichaam kan verschillende voordelen hebben, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar werkt het echt? Uit verschillende onderzoeken komen positieve eigenschappen van verzwaarde dekens naar voren. Neem bijvoorbeeld de studie van Zweedse onderzoekers uit 2020, waaruit bleek dat verzwaarde dekens de slaap verbeteren bij mensen met depressies, bipolaire stoornissen, angststoornissen en ADHD.

Een verzwaringsdeken noem je ook wel…

Ben je opzoek naar een zwaarder dekbed, dan kom je misschien ook deze andere benamingen tegen:

 • Zwaartedeken
 • Zwaar dekbed
 • Gravity blanket
 • Weighted blanket
 • Anti-stress deken
 • Zwaartekracht deken

Waar vind je goede verzwaringsdekens?

Nieuwsgierig geworden naar het slapen onder een verzwaringsdeken? Als je graag zelf wilt ervaren hoe het is om onder lichte druk te slapen, let dan bij de aanschaf van een verzwaarde deken goed op het soort materiaal en dan met name of dat lang meegaat, ademend of hypoallergeen is. Kijk ook naar de mate van gewichtsverdeling en naar de duurzaamheid van het product. Enkele merken die kwalitatief hoogwaardige verzwaarde dekens hebben ontwikkeld zijn Calmzy, Emma, Gravity en deze bamboe deken van Litollo. Sweet dreams!

Heerlijk slapen…

nog meer: Slaapkamer