Vlekken wegkijken: beeldschermen schoonmaken doe je zo

beeld vtwonen Beeld vtwonen Weer Verliefd op je Huis S12 afl. 1 | Fotografie Barbara Kieboom | Styling Frans Uyterlinde
Beeld vtwonen Weer Verliefd op je Huis S12 afl. 1 | Fotografie Barbara Kieboom | Styling Frans Uyterlinde

Tegenwoordig zijn beeldschermen niet meer weg te denken uit ons leven. Van smartphones tot tablets en televisies: beeldschermen zijn niet alleen onderdeel van ons leven geworden, ook van het interieur. Dat betekent dat er ook een schoonmaakklus is bij gekomen: beeldschermen schoonmaken. Hoe doe je dat op de goede manier zonder een beeldscherm te schaden? Zo ga je te werk! 

Lees verder onder de advertentie

Microvezeldoek

Voor het schoonmaken van beeldschermen kun je het best twee schone microvezeldoeken gebruiken. Het liefst een die je vochtig maakt voor het schoonmaken en een droge doek voor het afnemen. Gebruik geen gebruikte doeken, oude t-shirts of bijvoorbeeld keukenpapier. Hier kun je vlekken of krassen mee maken op het scherm en dan ben je nog verder van huis.

Microvezeldoeken zijn zacht genoeg om het beeldscherm mee af te nemen en zijn ideaal om stof mee op te vangen.

LEES OOK
De populairste schoonmaaktips van het afgelopen jaar

Lees verder onder de advertentie

Kalkvrij water

Net als bij het lappen van ramen kan kalk in het water lelijke strepen achterlaten bij het schoonmaken van een beeldscherm. Gebruik daarom liever gedestilleerd water of breng water eerst even aan de kook voordat je ermee gaat schoonmaken. Zo wordt het meeste kalk uit het water verwijderd en hoef je je geen zorgen te maken over strepen.

Schoonmaakmiddel

Voor het schoonmaken van beeldschermen zijn er vaak speciale middeltjes op de markt te vinden. Zoals deze schermreinigingsset van Grundig. Deze komen vaak met een speciale doek, drogen streepvrij op en zijn anti-statisch. Wil je geen speciaal schoonmaakmiddel aanschaffen? Ga dan nooit zomaar in de weer met een willekeurige spray. Gebruik liever witte azijn in combinatie met water.

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Lees verder onder de advertentie

Absolute no go’s

  • Maak een pas gebruikt scherm nooit schoon. Deze kunnen nog warmte uitstralen en hierdoor kunnen er lelijke strepen ontstaan na het schoonmaken. Zet het scherm uit en laat deze goed afkoelen voordat je begint aan de schoonmaak.
  • Breng nooit schoonmaakmiddel direct aan op het scherm. Liever eerst op de schoonmaakdoek. Zo beschadig je het scherm niet met het schoonmaakmiddel, gebruik je nooit te veel en wordt de boel niet kletsnat.
  • Zet daarnaast nooit te veel druk op het scherm tijdens het schoonmaken. Op die manier kunnen er plekken in het scherm ontstaan die het kijkplezier zeker niet vergroten. Raak het beeldscherm nooit direct aan met handen of vingers, maar pak het scherm liever vast aan de randen.

Zo ga je te werk: beeldschermen schoonmaken

Nu je weet wat je vooral niet moet doen, kun je goed voorbereid aan de slag met het schoonmaken van de beeldschermen.

Neem eerst het beeldscherm af met een droge en schone doek om alle stof te verwijderen. Neem vervolgens een andere doek en maak deze vochtig met kalkvrij water. Breng vervolgens wat speciaal schoonmaakmiddel of azijn aan op de doek en neem het scherm hiermee af.

Lees verder onder de advertentie

Wrijf deze in één richting over het scherm om alle vuiligheden weg te boenen. Door in één richting schoon te maken, voorkom je lelijke strepen. Zet niet al te veel druk. Wrijf net zo lang tot het beeldscherm weer blinkt. Je kunt het scherm eventueel nog extra droog vegen met een droge en schone microvezeldoek.

Schoonmaakhulpjes…

Bron: Beeld: vtwonen Weer Verliefd op je Huis S12 afl. 1 | Fotografie Barbara Kieboom | Styling Frans Uyterlinde

Lees verder onder de advertentie