WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Brandschoon bed: het hoofdbord schoonmaken doe je zo

Een hoofdbord tilt de slaapkamer naar een hoger plan. Het zorgt voor de hotelchic-look in de slaapkamer en maakt van het bed een echte eyecatcher. Helaas blijft een hoofdbord niet voor altijd spic en span. Maar een fris bed is wel erg fijn… Lees hier hoe je dat hoofdbord het best kunt schoonmaken.

vtwonen 07-2020 | styling blauw slaapkamer met blauw bed
Wandbord per twee € 235,95, lamp ster € 1784,75, 18de-eeuwse houten vloer, per m² € 168,19 (pietjonker.nl). Sidetable € 829,- (hkliving.nl). Bed met hoofdbord en nachtkastjes, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Wit nachtlampje € 69,99, jurk € 49,99, beha € 14,99,-, gestreepte plaid € 17,99, lichtblauwe plaid € 69,99, witte linnen dekbedovertrekset € 99,-, laarzen € 39,99, gestreept kussen hoort bij dekbedovertrek € 59,99 (hm.com). Stof waarmee het hoofdbord is gestoffeerd: Roxburgh Denim for Upholstery van Designers Guild, per meter € 162,-, donkerblauw kussen met bloemenprintstof van Ralph Lauren, per meter € 149,-, blauw kussen Delfina Cloud Cushion van William Yeoward € 130,- (wva.nl). Mok € 49,95 (ottomania.nl). Boek € 25,-, kussen met witte stippen € 29,50 (polspotten.nl). Lichtblauwe staande lamp I.Cono van Vibia € 781,- (homestede.nl). Poef van Ferm living € 679,-, spiegel Francis small van Petite Friture € 399,- (vtwonen.nl). Doosjes prijs op aanvraag (sostrenegrene.com). Marmeren masker € 485,-, kralenketting € 75,-, stenen potje € 45,- (badenbaden.nl). Crème kussen € 49,-, lichtblauw kussen € 49,- (couleurlocale.eu). Onderstel etagère € 26,95 (loods5.nl). Overig privébezit.

Onzichtbare pluis

Meestal zie je geen lagen stof op een hoofdbord liggen. Zeker als het er een is in bijvoorbeeld een grijze katoen of wol. Toch is een hoofdbord dé verzamelplek voor stof, pluisjes en haren in de slaapkamer. Een hoofdbord van een hard materiaal kun je simpelweg afnemen met een microvezeldoek. Bij een stoffen hoofdbord biedt een kledingborstel de uitkomst. Deze pakt net wat meer stof op van textiel dan een simpele stoffer. 

Als je last hebt van hardnekkige pillen en pluisjes, kan een meubelontpiller de oplossing bieden. Met deze van Dille&Kamille heb je het ontpillen zo gepiept. Om te voorkomen dat stof zich te erg ophoopt, neem je het hoofdbord mee in de stofzuigroutine.

LEES OOK
Hoofdbord voor je bed: je maakt ‘m simpel en snel

Hardnekkige vlekken

Het kan zijn dat het hoofdbord een aantal hardnekkige vlekken heeft opgelopen: tijd voor een grondige schoonmaak dus. Vaak zijn het vetten en oliën die een lelijke plek vormen op het hoofdbord, bijvoorbeeld door crèmes op het gezicht of oliën in het haar. Als je hier last van hebt, kun je de vlekken proberen te reinigen met meubel- of tapijtreiniger. Dit middel is vaak wat heftiger dan huis-tuin-en-keuken-middeltjes, en dat is vaak nodig als het om vetvlekken gaat.

Ben je bang dat de tapijtreiniger lelijk uitbijt in de stof? Probeer het dan altijd eerst even uit op de achterkant. 

Muffe luchtjes

Heeft het hoofdbord een muffe geur? Spray ‘m dan in met een deel water en een deel azijn. Azijn zorgt ervoor dat nare geurtjes geneutraliseerd worden én het heeft een antibacteriële werking. Twee vliegen in een klap dus.

LEES OOK
Een matras schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Heerlijk geurend

Slapen in een schoon bed is heerlijk, met name door de geur van wasmiddel en wasverzachter. Maak je bed nu nog frisser door je hoofdbord ook lekker te laten ruiken. Los een beetje wasverzachter of geurparels op met kokend water in een spuitflacon. Laat het mengsel eerst afkoelen voor gebruik. En altijd even schudden! Spray een beetje over het hoofdbord heen en voilà: alsof-ie net uit de wasmachine komt.

Moois voor in de slaapkamer…

nog meer: schoonmaken