WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit is hoe (vaak) je een matras het best kunt schoonmaken

Op je matras breng je best wel wat tijd door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel tijd een flinke schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? En hoe vaak kun je een matras precies het best schoonmaken?

witte wasmachine
wasmiddel poeder in fles – 750ml – 6,95 (Dille & Kamille), Vershoudknijpers Eco Friendly – zwart – 1,95 (Mijn stijl)

Expert over matras schoonmaken

Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je een matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt. ‘Het lichaamsvocht wordt in de molton opgevangen en wanneer je iedere dag je dekens openlegt en het raam een uurtje open laat staan, is er niets aan de hand.’ Voor de hevige zweters heeft de huishoudexpert nog een tip. ‘Bij winkels als Ikea kun je ook moltons kopen met een plastic onderlaag. Die ademen wat minder, maar zo trekt het zweet niet in je matras. Ook ideaal met kinderen die af en toe in bed plassen.’ En het molton wassen? Dat doe je eens in de maand op 60 graden. Op die temperatuur is alle huisstofmijt weer verdreven.

Soda strooien

Gelukkig is er ook hoop wanneer je voor het lezen van dit artikel nog nooit van een molton gehoord hebt. Met een flinke zak soda verwijder je namelijk een hoop viezigheid uit het matras. Zamarra: ‘Strooi de soda over het matras en laat het een paar uurtjes liggen. Het zout neemt het vocht in het matras op en werkt desinfecterend. Daarna zuig je het gemakkelijk op met de stofzuiger.’ Handig: ditzelfde trucje werkt ook bij schoenen die naar zweet ruiken.

(Koffie)vlekken verwijderen

Geen vocht en huisstofmijt meer: check. Maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Dus wat te doen als je een kop koffie of glaasje jus over het matras laat vallen? ‘Dep eerst voorzichtig met een paar vochtige handdoeken. Is de vlek dan nog niet weg? Maak dan een sopje met een wolwasmiddel en dep daarmee nogmaals op de vlek.’ Als de vlek al is opgedroogd, is het raadzaam om even langs de drogist te gaan voor een flesje reiniger voor bekleding en tapijt.

Stofzuigen

De makkelijkste manier om stof aan te pakken is om een opzetstuk op de stofzuiger te zetten en daarmee over de bovenkant en de zijkanten van het matras te zuigen. Gebruik een smalle zuigmond om langs de randen te gaan. Heb je een kledingstomer? Ga daarmee dan eerst over het matras. Dit helpt om huisstofmijt te doden.

Vieze geurtjes verwijderen

Om nare luchtjes te verwijderen kun je het matras inspuiten met een desinfecterende spray. Het is veilig te gebruiken en doodt de bacteriën die de geurtjes veroorzaken.


Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws. Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl. 

nog meer: schoonmaken