WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De waterkoker ontkalken: dit zijn de beste methodes

Er gaat alleen maar water in een waterkoker, dus je kunt je afvragen: hoe vies kan zo’n ding worden? Helaas is het antwoord daarop: best wel vies. Aan de binnenkant kan namelijk een laag kalk ontstaan, waardoor het apparaat z’n werk niet optimaal kan doen. Tijd om de waterkoker te ontkalken dus.

blauwe koelkast
Koelkast Smeg. Geraniumplant zelf gestekt. Kitsch schelp op koelkast souvenir uit Griekenland. Magneet-souvenirs meegenomen van verschillende reizen. Fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel, Dille & Kamille, Pallarès Solsona. Snijplanken Hay, Ikea, Serax. Soeplepel Brabantia. Rvs keukengerei Dille & Kamille. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Handdoeken Sissy-Boy. Tapijt The Souks. Pizza-schilderij Oskar. Ronde plafondlamp lampenwinkel.nl.

Hoe vaak water ontkalken?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je waterkoker kan na verloop van tijd aardig vies worden. Als je het apparaat regelmatig gebruikt, ontstaat er een kalklaag die ervoor zorgt dat de warmte minder goed geleidt, waardoor het langer duurt voordat het water kookt. Daarnaast komen die stukjes kalk in je thee terecht. Geen lekker idee, toch? Het is daarom belangrijk om je waterkoker regelmatig schoon te maken. Hoe vaak is ‘regelmatig’? Als je de waterkoker dagelijks gebruikt, dan kun je hem het best eens in de drie maanden schoonmaken.

Hoe kun je de waterkoker het best ontkalken?

Er zijn verschillende manieren om de waterkoker te ontkalken. Zo verkopen ze in de supermarkt flessen met ontkalker die je kunt gebruiken. Let hierbij wel op dat je een middel kiest dat veilig is om te gebruiken in een waterkoker. Lees de instructies op het etiket en maak de waterkoker schoon. Het nadeel van een kant-en-klare ontkalker is dat het een chemisch schoonmaakmiddel is. Eigenlijk kun je het best voor een natuurlijk middel gaan, zoals schoonmaakazijn of citroensap.

Ontkalken met azijn

Als je de waterkoker schoonmaakt met schoonmaakazijn, is het belangrijk dat je naast schoonmaakazijn ook wat water in de koker doet. Zet de waterkoker aan en laat de substantie koken. Laat de waterkoker een kwartier afkoelen en giet hem daarna leeg. Als het goed is, is de kalklaag verdwenen. Zet hierna de waterkoker nog zo’n drie keer aan met alleen water zodat er geen azijn achterblijft.

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Waterkoker ontkalken met citroensap

Mocht je geen schoonmaakazijn in huis hebben, kun je ook citroensap gebruiken. Pers het sap van twee citroenen uit en verwijder de pitjes. Schenk het sap in de waterkoker en vul de rest met water. Zet de waterkoker aan en laat hem na het koken een kwartier staan voordat je alles eruit giet. Spoel goed na en kook drie keer opnieuw op met water om alle citroensmaak te verwijderen.

Met baking soda ontkalken

Je kunt ook baking soda gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Strooi dan 200-250 gram baking soda in de waterkoker. Vul ‘m verder met water. Zet de waterkoker niet aan, maar laat ‘m zo een aantal uren staan. Spoel hierna alles eruit en vul ‘m opnieuw met alleen water. Laat het water daarna koken om de baking soda eruit te krijgen.

Waterkoker ontkalken met vaatwastablet

Heb je dit allemaal niet in huis? Dan kun je een vaatwastablet pakken. Let op: mik niet het hele tablet in de waterkoker, maar breek een hoekje af. Leg dat erin, vul de waterkoker maximaal met water en zet de waterkoker aan. Laat de waterkoker daarna nog een keer koken met alleen water, zodat de thee straks niet naar vaatwastablet smaakt.

Waterkoker ontkalken met cola: doen of niet?

Misschien heb je weleens gelezen dat je cola kunt gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Dit raden we je af. Het klopt dat je kalkaanslag te lijf kunt gaan met een zure vloeistof en cola is zuur, maar cola bevat ook veel suiker. De suikers blijven aan de binnenkant van de waterkoker plakken als je cola aan de kook brengt. Niet goed voor je waterkoker en ook niet bevorderlijk voor je toekomstige kopjes thee.

LEES OOK
De keuken altijd netjes? Tips van dé organizer van de sterren

En kun je de waterkoker ontkalken met rijst?

Dan is er nog zo’n vaak genoemde truc die we afraden: de waterkoker ontkalken met rijst. Hierbij zou je het apparaat moeten vullen met lauwwarm water en een handje rijst. Door de waterkoker te schudden, na het even te laten weken, zou kalk loskomen. Ware het niet dat waterkokers vaak niet helemaal afsluitbaar zijn, waardoor het een behoorlijke kliederboel kan worden. Daarnaast wordt rijst plakkerig in combinatie met warm water waardoor het aan de binnenkant blijft plakken. Zo kan het in het verwarmingselement of het zeefje gaan plakken. Ga dus liever voor azijn, citroen of baking soda.

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl

Schoonmaakhulpjes voor de keuken…

nog meer: schoonmaken