WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boenen en borstelen: een leren bank of meubel schoonmaken

Leren meubels zijn over het algemeen niet heel goedkoop, eerder een investering. Dan wil je natuurlijk ook dat de kwaliteit van het leer zo optimaal mogelijk blijft, en natuurlijk schoon. Leer schoonmaken is vaak net wat anders dan het schoonmaken van textiel. Handig dus om je eerst even in te lezen. Zó maak je een leren bank of meubel schoon.

vloer ideeën
Vloertegel Raw in kleur Sand, 60×120 cm, per m² € 69,-. | M.m.v. justhaasnoot.nl (staande lamp, bank Julep van Tacchini, salontafel Guéridon Bas van van Vitra, witte bijzettafel Lato van &Tradition, fauteuil van hout met leer van House of Finn), zarahome.com (witte metalen kandelaars, stenen vaas), suhka.nl (textielkunstwerk, kom en mok). Overig privébezit.

Soorten leer

Voordat je aan de schoonmaak begint, is het belangrijk om vast te stellen met welk soort leer je te maken hebt. Leer is een natuurlijk materiaal dat in allerlei soorten afwerkingen komt. De meestvoorkomende soorten zijn glad leer, ruw leer en suède. Deze soorten leer moet je allemaal op een aparte manier behandelen. 

LEES OOK
10x de mooiste leren fauteuils voor een tijdloos interieur

Glad leren bank of meubel schoonmaken

Als je een glad leren bank of meubel moet schoonmaken, heb je best een beetje mazzel. Dit is namelijk de eenvoudigste soort leer om te reinigen. Met een microvezeldoekje kom je al een heel eind. Kleine vlekken en kruimels kun je hier vaak gewoon mee wegkrijgen door het doekje enkel nat te maken. Gebruik wel gekookt water. Zo maak je dan kans klein dat kalk uit water vlekken veroorzaakt op het leer. 

Hardnekkige vlekken op een leren bank of meubel verwijderen, gaat het best met ossengalzeep of groene zeep. Door de milde werking voorkom je dat het middel uitbijt in het materiaal. Gebruik niet te veel van de zeep in combinatie met gekookt water. Je kunt er ook een sopje van maken als je de hele bank wil aanpakken. 

LEES OOK
Go wild! Ga voor leer en dierenprints op de trap

Ruw leer schoonmaken

Ruw leer moet op een andere manier worden schoongemaakt dan glad leer. Ruw leer kan namelijk niet zo goed tegen water. Gebruik daarom geen natte doek. Dan is er namelijk een kans dat er grotere vlekken ontstaan die er niet meer uit gaan.

Bij ruw leer is het dus in eerste instantie handig om het bankstel of meubel regelmatig stof te zuigen en uit te kijken met eten en drinken op de bank. Zo kunnen eventuele kruimels en andere resten niet de kans krijgen om vlekken te maken. 

Ingedroogde vlekken kun je proberen op te poetsen met een interieurborstel of leerborsteltje. Bij hardnekkige vlekken kun je het best aan de slag met een speciaal reinigingsmiddel voor leer. Eventueel zou je het ook met stoom of een stoomreiniger kunnen proberen. Bij deze techniek Is voorzichtigheid en precisie wel een vereiste. 

LEES OOK
Zo pas je de industriële look thuis toe – budgetproof!

Suède schoonmaken

Ook voor suède geldt: vermijdt het gebruik van water. Om suède optimaal schoon te maken, gebruik je een suèdeborstel. Die hebben ook een stalen kant. Hiermee kunnen vlekken en plekken op suède gereinigd worden. Zorg dat het suède droog is en wrijf met het staalborsteltje over de vlek. 

De meeste vlekken verdwijnen met behulp van een suèdeborstel, maar als je te maken hebt met hardnekkige vlekken dan kun hiervoor een gum gebruiken. Deze gum wordt vaak gebruikt voor schoenen, maar is ook goed in te zetten voor het schoonmaken van een leren bank of meubel. Gum de vlek letterlijk van de bank! 

Bij slijtageplekken gebruik je weer een leerborstel of interieurborstel. Hiermee borstel je het suède weer mooi glad. 

nog meer: schoonmaken