WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zonnepanelen voor ons jaren ’30 huis

Bij meer dan een half miljoen Nederlandse huizen liggen er al zonnepanelen op het dak. Logisch, want zonnepanelen verdien je binnen 7 jaar terug. Lees hier hoe wij zoveel mogelijk zonnepanelen gaan plaatsen om onze eigen energie op te wekken. (in samenwerking met Energie besparen doe je nu)

Hoeveel zonnepanelen hebben we nodig?

De gaskraan van ons huis kan dicht, want wij gaan van het gas af. Maar daardoor gebruiken we relatief veel elektriciteit. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt ruim 4.000 kWh per jaar en daarnaast ook nog gas. Wij verbruiken straks alleen 7.000 kWh stroom. Dat betekent dat we 30 standaard zonnepanelen van 275 Wattpiek nodig hebben als we onze eigen stroom willen opwekken.

Waar laten we die zonnepanelen?

Op het dak natuurlijk. Een dak op het zuiden is ideaal en geeft de hoogste opbrengst. Gratis online tools zoals de Zonatlas en de Dakscan berekenen simpel hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Ons huis heeft een charmant jaren ’30 pannendak, maar wel met allerlei rare hoekjes. Helaas kunnen we daar slechts 9 panelen kwijt van 1,5 x 1 meter. Dat is nog niet eens de helft. Gelukkig gaan we ook een uitbouw maken, waar we er nog eens 10 kwijt kunnen. Ha, dat zijn er al 19.

Zijn zonnepanelen niet lelijk?

Ik vind van niet. En ik kan niet wachten tot ik elke dag naar mijn panelen mag kijken. Maar er zijn wel wat trucs zodat ze beter bij je huis passen:

  • Kies voor één soort en plaats die allemaal staand óf liggend. Er bestaan ook volledig zwarte panelen, dat ziet er nog rustiger uit.
  • Op ons platte dak leggen wij de panelen op een schans, ze vormen dan één groot vlak in plaats van allemaal losse panelen.
  • Overleg met je buren of zij ook panelen willen plaatsen. Een paar huizen naast elkaar met dezelfde soort ziet er mooi uit. En je bespaart geld door het samen te regelen.
  • En mijn favoriete tip: Wist je dat er ook panelen zijn die eruit zien als dakpannen? Wij overwegen de terracotta-kleurige zonnepanelen van Exasun. Zo blijft het ritme en de kleur van je dak hetzelfde.

Maar hoe krijgen we nu genoeg zonne-energie?

Een oplossing is panelen met een hoger rendement. Er zijn inmiddels zelfs panelen met een vermogen van 350 Wattpiek, dan zijn 23 panelen genoeg. Hoera, dat past bijna! Deze panelen zijn wel duurder, maar ze leveren ook meer energie op. Ons plan de campagne: in ieder geval op het platte dak een schans met 10 zonnepanelen van 350 Wattpiek. En als we dan weer gespaard hebben, komen er extra panelen op ons pannendak. Hopelijk in zo’n mooie terracotta kleur.

Energie besparen doe je nu vertelt je meer over de kosten en besparingen van zonnepanelen.

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | huis: poppenhuis Ferm Living, zonnepaneel Exasun Den Haag, houten poppenmeubels Petit Amélie, houten bomen Grimm’s, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint. | moodboard: zonnepaneel Exasun Den Haag, gele doek Liewood, lichtblauw plaid By Mölle, houten huisjes Grimm’s, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint.

nog meer: Samenwerking