WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo dek je de mooiste paastafel

Voor blogger Seline is Pasen het ideale moment voor een mooi gedekte tafel, dan mag alles er net wat feestelijker uitzien. De moeite is klein, het effect heel groot. Want met deze snelle decoratie tips maak je net als zij in een mum van tijd een plaatje van de tafel én haal je meteen het voorjaar in huis. (in samenwerking met HEMA).

Kleuren

Wat ik zelf altijd doe is van tevoren een kleurenpalet bepalen, dit zorgt voor eenheid en een rustig geheel. Omdat Pasen gelijk staat aan het voorjaar leek het me leuk te werken met een zachte groen, de tint van nieuwe blaadjes aan de boom. Mix dit met grijsgroen en je krijgt dat levendige ton sur ton effect. Normaal kies ik in huis niet snel voor geel, maar met Pasen is deze kleur natuurlijk onmisbaar. Een okertint kan ik gelukkig wel waarderen en mooi meegenomen: het combineert prachtig met groen. Zwart en wit zijn mijn accentkleuren, het zorgt bij zachte tinten voor een frisse en stoere look.

Op tafel

Een tafellaken is de basis die niet mag ontbreken. Kies net als ik voor een wat royalere variant. Het mag best een beetje op de grond hangen, dat staat extra feestelijk. Bouw de tafel stap-voor-stap op. Begin met de borden en het bestek en probeer te werken in laagjes. Een kom op een bord staat bijvoorbeeld leuker dan twee platte bordjes op elkaar. Een lepel kun je schuin op de kom leggen of maak er samen met je servet een pakketje van en verras met een vrolijke voorjaarsbloem. Laat de normale glazen in de kast en ga voor luxe wijnglazen, deze met bolletjes reliëf zijn van zware kwaliteit en kunnen in elkaar gestapeld worden, dus veel extra ruimte nemen ze niet in. Ik gaf de kids ook een ‘grote-mensen-glas’, met een papieren rietje erin voor een extra feestelijke limonade.

Paastakken anders

Geen Pasen zonder paastakken als je het mij vraagt. Toch kun je met deze traditie best een beetje spelen. Dat deed ik ook, door een bos paastakken te mixen met verse bloemen. Niet veel, twee of drie stelen zijn vaak al genoeg voor een vrolijk effect. Ik combineerde de takken met wat roze gipskruid en een sierlijke groene bloem. De vaas van groen keramiek heeft de perfecte hoogte en een smalle opening, waardoor de takken mooi rechtop blijven staan. Wat betreft versiering ging ik voor houten eitjes en papieren decoratie. Ga voor minimalistisch als je niet van een bonte look houdt. Zo koos ik alleen de gele en mintgroene eitjes uit, kleuren die passen bij de rest van de tafel, waardoor het rustiger oogt.

Voor het hele gezin

Of je nu jong of oud bent, iedereen kan een feestje wel waarderen. Om de tafel net wat speelser te maken strooide ik wat papieren confetti (passend bij het kleurenpalet) over tafel, kregen de kids hun eigen vrolijke paas servet, wat schattige donut-koekjes en allebei hun eigen paashaas kussentje. Leuk voor aan tafel, maar na Pasen ook gezellig op de kinderkamers. De eieren gaf ik alvast een vrolijk printje met krijtstift, maar dit kan natuurlijk ook met verf, stempels of stickers.

Niet alleen met Pasen

De paastakken en decoratie-eitjes zullen na Pasen waarschijnlijk voor een jaar naar zolder verdwijnen, maar de vazen, het servies, de kandelaren, de eierdopjes en wijnglazen komen altijd van pas. Tijdens een verjaardag, een gezellig zondags ontbijt of als aanvulling op je bestaande woondecoratie.

Het aardewerk van de mooie ontbijtborden en kommen is behandeld met reactief glazuur. Hierdoor krijgt het extra glans en zorgt het steeds weer voor een andere grijsgroene tint. Geen bord is dus helemaal hetzelfde. Een speciale behandeling is niet nodig, het servies kan namelijk gewoon in de vaatwasser.

Ook aan de slag met jouw paastafel?

Bij HEMA vier je de lente en Pasen met een heerlijk paasassortiment vol paastakdecoratie, verstopeieren, zoetigheid en tijdloze woonaccessoires. Shop net als ik ook jouw complete paastafel bij elkaar in de winkel of op hema.nl/pasen.

Bron: in samenwerking met HEMA

nog meer: Samenwerking