WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zó combineer je donkere kleuren in je interieur

De muren in huis zijn toe aan een frisse lik verf en deze keer weet je het zeker: je gaat voor donker. Spannend? Welnee, met deze 4 redenen trekken wij je over de streep.

In samenwerking met Flexa

1. Het staat gezellig

Of je nu een grote ruimte een behaaglijke uitstraling wilt geven of een kleine kamer extra knus wilt maken, gebruik een donkere kleur en je hebt meteen effect. Deze look werkt vooral goed in ruimtes waar je ‘s avonds samenkomt, zoals het zitgedeelte of de televisiehoek. Het is een fabeltje dat je in een kleine ruimte geen donkere tinten kunt gebruiken zonder dat het beklemmend aanvoelt. Een goede truc: houd het plafond licht (of wit), zo stijgt ‘ie als het ware boven zichzelf uit en lijken de wanden hoger. Vind je een hele wand wat teveel van het goede? Verf ‘m voor driekwart in een donkere kleur en schilder het bovenste gedeelte in dezelfde lichte kleur als het plafond. 

2. Het zorgt voor diepte

In het theater weten ze het al langer: door twee kleuren achter elkaar te zetten creëer je diepte. Een truc die Marianne ook toepaste in aflevering 8 van ‘Weer verliefd op je huis’. In de woonkamer combineerde ze de donkergroene tint Greyed Green uit de Flexa Kleurentrends 2020 met een lichte achtergrond. Omdat onze ogen als vanzelf van donker naar licht gaan, is je blik hierbij altijd naar buiten gericht en lijkt de kamer groter. De onderkant van de boog kreeg de warme kleur Cheeky Chestnut; een speelse blikvanger die terugkomt in de kleur van de bank en een aantal accessoires. Samen met het ronde kleed en de rijke materialen straalt deze hoek rust en harmonie uit. 

3. Het zorgt voor een statement

In de regel zorgt een palet van donkere kleuren voor een onderscheidend, luxe en mysterieus effect. De kleuren uit het Flexa Kleurentrends 2020-palet zijn vol, rijk en sprekend en onderling ook nog eens perfect met elkaar te combineren. Ga je liever niet meteen all the way? Doe als Marianne en begin met een kleurvlak. De cirkel in de kleur Autumn Gold lijkt op het eerste gezicht opvallend, maar door de combinatie met de donkere tint Fading Horizon blijft het contrast laag en straalt het rust uit. Om te ontdekken of een donkere tint bij jou en je interieur past kun je gebruik maken van de Flexa Kleurtester. Met deze tester en mini-roller in één kun je de muurverf thuis uitproberen en rustig wennen aan een kleur. Laat je testkleurvlak een tijdje op de wand staan, zodat je goed kunt zien hoe de kleur gedurende de dag verandert: een kleur ziet er bij ochtendlicht anders uit dan bij avondlicht.

4. Het gaat perfect samen met lichte tinten

Marianne bewijst in Bussum dat lichte en donkere tinten in één ruimte heel goed samengaan. Door kleurcontrasten te gebruiken heeft ze verschillende hoeken gecreëerd en de lange ruimte op een natuurlijke manier ingedeeld. In het eetgedeelte zorgt het lichte Cosmic Glory voor een actieve en frisse sfeer. De lichte tint loopt door in het gedeelte ernaast, waar Marianne weer even een uitstapje naar donker maakt: de tint Fading Horizon werkt hier als een nis, helemaal omdat de kleuren eromheen licht zijn en het dressoir een vergelijkbare donkere tint heeft. Wist je dat zo’n donkere wand ook rustiger is voor de ogen tijdens het televisie kijken?

Durf jij het aan?

Flexa verf kun je makkelijk kiezen met thematische kleurpaletten die je helpen om de trendkleuren van 2020 met elkaar te combineren. Zo vind je makkelijk een kleurencombinatie die bij jouw woonstijl past. Ontdek alle thema’s en de collectie kleuren op flexa.nl.

nog meer: Samenwerking