WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verbouwplannen? Check de laatste tips en trends

Of je nu grote plannen hebt of gaat voor een kleine renovatie: bij een verbouwing krijg je de kans weer even met andere ogen naar je huis te kijken. Niet alleen op het gebied van trends, maar zeker ook als het gaat over duurzaamheid. Denk aan isolatie op zolder, een douche die de warmte van het water hergebruikt en koken zonder gas. Check aan de hand van deze 3 verbouwingen de slimste tips and tricks. (in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal)

De zolder

Is de zolder bij jou ook niets meer dan een opslagplek of washok? Zonde, want met een verbouwing en een nieuwe, slimme indeling kun je profiteren van een extra kamer en wordt je woning (in de meeste gevallen) ook meer waard. En ben je toch bezig, bekijk dan meteen even hoe het gesteld is met de isolatie. De meeste warmte verdwijnt via het dak, goed isoleren scheelt dus niet alleen kou, maar ook stookkosten. Ga je voor (nieuwe) ramen of een dakkapel, kies dan altijd voor triple glas in isolerende kozijnen en vergeet ook de ventilatievoorzieningen niet. Optisch meer ruimte creëren onder het schuine dak? Ga voor een licht kleurenpalet.

De badkamer

Bij een badkamerverbouwing begin je meestal bij de indeling. Door deze te houden zoals deze was bespaar je een hoop geld, omdat het leidingwerk niet hoeft te worden verlegd. Comfort is een ander belangrijk punt, net als energiebesparing. Ga je voor een inloopdouche, kies dan voor een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut geeft, hiermee bespaar je energie, maar lever je niet in op je relaxmoment. Helemaal mooi is een douche WarmteTerugWinning (douche-wtw),  hierbij wordt het warme water dat door het putje gaat nog gebruikt om koud leidingwater op te warmen. Je warmteketel of boiler hoeft zo minder hard te werken.

Heb je de ruimte dan is een vrijstaand bad een mooie aanvulling. Laat de onderkant en de wanden van het bad extra isoleren, zodat het water langer warm blijft en je minder vaak hoeft bij te vullen. Een andere slimme én voordelige oplossing: leg een badkamerkleed neer. Niet alleen lekker warm aan de voeten, maar ook leuk om naar te kijken.

De keuken

Vanwege klimaatverandering is aardgasvrij wonen straks de nieuwe standaard. Denk daarom bij de aanschaf van een nieuwe keuken na over de keuze van het soort fornuis. Een inductiekookplaat is de zuinigste elektrische kookplaat en past in zowel een strakke of landelijke keukenstijl. Heb je een nieuwe koelkast nodig, dan krijg je de kans om voor de meest energiezuinige variant te kiezen. Eentje met het A+++ label verbruikt maar de helft van de energie van een vergelijkbare variant met het A+ label. Door bovenkasten weg te laten oogt een keuken veel ruimer. Gebruik planken als alternatief en deel ze in door te stapelen en te kiezen voor een samenhangend kleurenpalet. Vergeet de verlichting niet en maak onderscheid tussen algemene verlichting en werkverlichting zodat niet altijd alles aan hoeft te staan. Let er ook op dat de armaturen geschikt zijn voor energiezuinige ledverlichting.

Staan jouw verbouwplannen er niet tussen?

Elke verbouwing (hoe klein ook) is een kans om aardgasvrij te wonen. Kijk voor alle tips and tricks op www.verbouwwijzer.nl van Milieu Centraal.

Bron: in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal

nog meer: Samenwerking