Trendkleur bruin: zo mooi zijn koffiekleuren op je muur

beeld vtwonen Beeld

Veelzijdig, warm en onderling perfect te combineren: bruin is het nieuwe zwart en dé it-kleur van dit moment. Een mooie manier om koffiekleuren aan je interieur toe te voegen is met muurverf. Maar hoe kies je en waar let je op? Een lesje bruin in al z’n varianten.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met Flexa

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Warm onthaal

Veel mensen denken bij bruin nog steeds aan een oubollige en tikkeltje saaie kleur. Zonde, want een palet van bruinen zorgt juist voor een stoer, aards en geborgen effect. Een mooie bruintint is minder hard dan zwart, maar flink wat warmer. Frans speelt in aflevering 5 van ‘weer verliefd op je huis’ met die warmte door contrasten en kleurvlakken aan te brengen. Dat laat de kleuren extra spreken. Door de tinten daarnaast subtiel terug te laten komen in de meubels en accessoires ontstaat er eenheid en blijft het geheel rustig. Kleuren als Spacious Grey, Urban Taupe, Sea Foam en kleur van het jaar 2021 Brave Ground van Flexa Creations zijn bruintinten waar je als beginner prima mee kunt starten. Durf je wel wat sprekender, ga dan voor het donkere Chocolate Milk.

50 tinten bruin

Het concept bruin kent flink wat variatie: behalve koffie-, café latte-, chocolade-, karamel-, hazelnoot- en toffeebruin vallen de ecru’s en brons schakeringen hier ook onder. Wat al deze verschillende tinten met elkaar gemeen hebben, is dat ze prachtig mixen en het beste in elkaar naar boven halen. Frans kiest in Nieuwveen voor een ton-sur-ton kleurenpalet van greiges, taupe en bruin waardoor je, behalve warmte, ook diepte kunt creëren. Door voor tinten uit één kleurgroep te kiezen ontstaat een schaduw-effect, en voor warme kleuren geldt: hoe lager het contrast, hoe rustiger het aanvoelt. Wil je een lichte kleur gebruiken naast je bruinpalet? Kies dan voor een warme zand- of taupe tint om de verschillende vlakken meer naar elkaar toe te trekken. En heeft je huis hoge wanden? Dan kun je ze optisch iets verlagen door een kleurvlak op de muur (een stukje) door te laten lopen op het plafond. Met deze truc simuleer je meteen ook een knusse nis.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Daglicht

Behalve de hoogte van een ruimte, speelt daglicht ook een grote rol op hoe een kleur overkomt. Belangrijk is om van te voren goed te kijken waar het (zon)licht binnen komt. Een kamer op het zuiden voelt van nature al veel warmer aan dan een ruimte op het noorden en heeft dus effect op de kleur. Daarom is het slim je kleurkeuze met een testvlak gedurende de dag en avond te checken. Is ‘ie in de ochtenduren net zo mooi als wanneer de schemer invalt? Een groot voordeel van de Flexa Creations verf is dat de verf HD kleur technologie bevat, waardoor de tint van je keuze z’n diepe kleur behoudt, ook bij zonlicht. Dus of je nu gaat voor een latte, Ameriano of Espresso, al jouw koffiekleuren blijven even rijk en vol.

Zin gekregen in bruin?

Flexa Creations maakt het je makkelijk door het assortiment van 54 kleuren overzichtelijk samen te brengen in 3 thema paletten. Zo zie je in één oogopslag welke combinaties je kunt maken met jouw favorieten. Mix, match en laat je inspireren op flexa.nl.

Bron: In samenwerking met Flexa

Lees verder onder de advertentie