Tips voor de ultieme speelhoek in de woonkamer

beeld vtwonen Beeld

In een gezin met kinderen ontkom je niet aan een speelhoek in huis. Heb je hier geen aparte ruimte voor, dan ben je al snel aangewezen op de woonkamer. Maar hoe maak je zo’n plek gezellig, praktisch én passend bij de rest van je interieur? Wij hebben 4 tips. (in samenwerking met Histor)

1. Maak ruimte

Een speelhoek hoeft niet meteen de hele woonkamer in beslag te nemen, Een klein hoekje met een eigen plek om te zitten is vaak al voldoende. Denk ook aan een (opvouwbaar) matras, een zitzak of tipi. Dat staat leuk en is zo weer uit het zicht. Heb je wat meer ruimte? Dan is een tafelblad op kinderhoogte (een dressoir of tv-meubel kan soms ook) ideaal om aan te kleuren, knutselen of lezen. Opbergbakken schuif je er gemakkelijk onder, net als de kinderstoeltjes trouwens. En met matraskussens maak je van zo’n meubel in een handomdraai een leuke kinderbank.

beeld vtwonen Beeld


2. Kies voor reinigbare muurverf

In een kinderhoek wordt gespeeld, geleefd en dus ook geknoeid. Het hoort erbij, maar stiften, krijtjes of vette vingers kunnen lelijke vlekken op de wanden achterlaten. Schilder de muren van de speelhoek met de matte reinigbare Histor Clean muurverf en je poetst iedere vlek zo van de wand, ook de hardnekkige varianten. Bijkomend voordeel is dat het pas schoongemaakte oppervlak mooi mat blijft en dus niet gaat glimmen, een unieke eigenschap. De verf is oplosmiddelvrij en kan dus met een gerust hart worden gebruikt op een plek waar kinderen spelen. Het enige wat je nu nog rest is een kleur uitzoeken, de reinigbare verf is namelijk mengbaar in iedere tint en daardoor goed af te stemmen op de kids en de rest van het interieur. En of het nu jadegroen of stoer blauw wordt, de fluweelzachte look en vuilwerende werking blijft hetzelfde.

3. Betrek de speelhoek bij de rest van je interieur

Een speelhoek moet speelsheid en energie uitstralen, maar liever niet teveel aandacht trekken in de woonkamer. Kleur vermijden is niet nodig, maar kiezen voor lichte pastellen of vergrijsde tinten zorgt voor meer rust. Bekijk welke materialen en kleuren je gebruikt hebt in de woonkamer en laat dit terugkomen in de kinderhoek, zo blijft het een geheel. Een leuk idee is de plek te markeren met een gekleurd vlak op de wand, speelse houten letters of een vloerkleed. Om het helemaal af te maken kun je de speelhoek inrichten met de mini varianten van je eigen favoriete meubels en accessoires. Veel meubelontwerpen zijn er ook in het klein, bovendien hebben (gewone) bijzettafels of krukjes vaak de ideale hoogte voor kleintjes om aan te zitten.

beeld vtwonen Beeld


4. Berg slim op

Voldoende opbergruimte heb je nooit met (kleine) kinderen. Plus, het kan ook stijlvol. Denk buiten de gebaande paden en gebruik oude koffers om speelgoed in te doen. Conservenblikjes (geverfd) zijn ideaal voor potloden en stiften en draadmanden zijn behalve stoer ook leuk om boekjes en papierwaar in op te bergen. In wasmanden of grote papieren zakken kun je ook veel kwijt, bovendien nemen ze weinig ruimte in en kunnen kinderen er gemakkelijk zelf bij. Handig: met een opbergbankje of een klepbureau combineer je opbergen en spelen in één.

Bron: in samenwerking met Histor

Lees verder onder de advertentie