Plafond schilderen? Dit is waarom dat écht een goed idee is

beeld vtwonen Beeld

Waar de muren en de vloer vaak veel aandacht krijgen, willen we het plafond nog weleens vergeten. Zonde, want het plafond is heel sfeerbepalend voor de ruimte. Daarom: tips om die ‘vijfde muur’ tot iets bijzonders om te toveren.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met Flexa

Laag plafond, lichte kleuren

De tijd dat plafonds spierwit hoorden te zijn is voorbij. Juist het verven van het plafond kan zorgen voor een mooie balans qua kleur tussen het plafond en de muren. Al zijn er wel een paar aandachtspunten. Allereerst: het plafond lijkt altijd grijzer dan de muren omdat er geen rechtstreeks licht op schijnt. Maak zelf een grote ‘kleurstaal’ met de Flexa Kleurtester. Doe dat meteen op het plafond, dat geeft het beste beeld van hoe de kleur straks op grote schaal uitpakt. Verder geldt: hoe lichter de ruimte is, hoe meer je kunt experimenteren. Heeft de ruimte niet zulke hoge muren? Kies dan voor lichte kleuren zoals pastelroze, zachtgeel, grijs of een aardetint. Het plafond schilderen spannend? Kies voor een tint die uit hetzelfde kleurenpalet komt als de kleur van de muren. Zo gaat het plafond mooi op in het geheel.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Hoge ruimte knusser maken

Hoe sfeervol een gekleurd plafond kan uitpakken, bewijst stylist Marianne Luning in aflevering 12 van ‘Weer verliefd op je huis’. Het gezin had moeite om hun Rotterdamse herenhuis knus te maken door de enorm hoge plafonds. Marianne maakte juist gebruik van die hoogte. Om de mooie ornamenten en rozetten meer te laten opvallen, koos ze voor de rustige kleur Epic Mud uit het Flexa Kleurentrends 2021 Trust-palet in de eetkamer. Het plafond in de voorkamer kreeg een andere kleur: Cornflower Field, een warme geeltint. Beide kleuren zorgen voor een geborgen gevoel waarbij het plafond iets lager en dus knusser lijkt.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13 aflevering 12 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13 aflevering 12 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Contrast tussen donker en licht

Als de muren vrij donker zijn, zoals in de slaapkamer van het stel uit Rotterdam, is het slim om het plafond juist een lichte kleurtint te geven. Koningsblauw, zoals Flexa 100% Golven, combineert bijvoorbeeld prachtig met een zachte tint uit dezelfde kleurfamilie. Ook in een ruimte met lage muren werkt dat goed, want op die manier lijkt de kamer hoger dan in werkelijkheid. Een licht getint plafond heeft een rustgevend en positief effect op de gemoedstoestand. Gecombineerd met lichte tinten op de muren versterk je dit effect. Perfect voor in de slaapkamer!

Alles in één kleur

Wat we ook steeds vaker zien: een plafond dat mee is geschilderd in de kleur van de muur. Toegegeven, daar is wat lef voor nodig. Maar de durfal wordt beloond, want ook dit kan de ruimte iets extra’s geven. Vermijd donkere kleuren, hiermee creëer je namelijk het ‘box-effect’. Dit houdt in dat het lijkt of je in een doos zit omdat het dieptezicht verdwijnt. In kleinere ruimtes zoals op het toilet kan dit wel, maar bij grotere ruimtes is het niet aan te raden, omdat dit onnatuurlijk aanvoelt. Wat wel werkt? Kleuren als Celadon Mint (zeegroen), Oudroze of een warme natureltint zoals Urban Taupe. Stel hier je eigen kleurenpalet samen.

Kleur laten terugkomen

Plafonds klaar? Nu nog zorgen dat alles een mooi geheel wordt. Marianne liet in Rotterdam de kleuren van de plafonds subtiel terugkomen in de meubels en accessoires, zoals de warm grijze eetkamerstoelen en de goudgele organisch gevormde bank. Een prachtig plaatje – staren naar het plafond was nog nooit zo leuk!

Durf jij het aan?

Het plafond (mee)schilderen kan niet misgaan met het Flexa Kleurentrends 2021 Trust-palet. De zachtbruine, grijze en neutrale tinten zijn perfect op elkaar afgestemd en zorgen voor een gevoel van eenheid. Ontdek alles over kleur op Flexa.nl.

Bron: In samenwerking met Flexa

Lees verder onder de advertentie