WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Open kast inrichten? Zo doe je dat

Een kast dient in de eerste plaats om in op te bergen, maar met een (deels) open kast wil je ook dat het er een beetje knap uitziet. Lastig? Niet als je rekening houdt met deze tips. (in samenwerking met Bodilson)

zwarte opbergkast stellingkast
Matzwarte open kast met houten wand op de achtergrond en diverse woonaccessoires

1. Berg op wat je niet wilt zien

Wie een kast goed wil indelen moet starten bij de basis. Sorteer je spullen en zet alleen datgene in de kast wat je mooi vindt of daadwerkelijk op die plek nodig hebt. Doe losse dingen bij elkaar in een mooie mand (liefst met deksel) en zet deze op de onderste plank. Je kunt natuurlijk ook voor een halfopen kast gaan, dan is het onderste deel praktisch en gebruik je het bovenste gedeelte voor de mooi.

2. Geef ‘m een functie

Opbergen is de belangrijkste functie van een kast, maar door de verscheidenheid aan soorten is dat allang niet meer het enige. Zo zijn de stoere vakkenkasten van Bodilson ideale roomdividers. Of je nu voor XL of petit gaat, door de slanke lijnen ogen ze nooit te massief. Je deelt er een grote open ruimte mee op en kunt tegelijkertijd je favoriete items showen. Geen plek voor een kast middenin de ruimte? Een laag dressoir heeft het ideale maatje voor onder een kozijn, maar is door de geringe diepte ook leuk als extraatje achter de bank. Zorg er hierbij voor dat de kast net niet boven de rugleuning uitkomt en gebruik ‘m voor boeken, tijdschriften of een mooie lamp.

grijze open kast
Grijze open kast met diverse woonaccessoires op en in de kast

3. Maak groepjes

Of het nu om een vitrinekast, dressoir, tv-kast of vakkenkast gaat, door te groeperen blijft de basis rustig. Zet niet alles naast elkaar, maar probeer spullen te sorteren. Denk aan een stapeltje tijdschriften, een rijtje boeken, een verzameling vaasjes of een groepje kandelaars. Zet niet alle planken vol, de kunst is lucht te creëren en soms ook een plank (of gedeelte hiervan) open te laten.

4. Sorteer op kleur

Probeer het aantal kleuren waarmee je de kast indeelt te beperken. Een goede vuistregel is om gebruik te maken van één of twee accentkleuren. Kijk hierbij ook goed naar de omgeving. Heb je veel groentinten in huis? Laat dit dan ook terugkomen in de kast. De ton sur ton regel werkt ook goed: hierbij gebruik je meerdere tinten van dezelfde kleur.

zwarte open kast
zwarte open kast met zwarte vloerlamp, bruine vazen, diverse boeken en planten ter decoratie en een wanddecoratie vis op de muur
zwarte open wandkast
open kast met diverse woonaccessoires ter decoratie

Varieer in hoogte

Door met accessoires af te wisselen in hoogte zorg je voor een speels effect, daarbij is het meteen ook een manier om volume te creëren. Een vaas op een verzameling tijdschriften, een hoge lamp op de hoek of een stapel plaids of kussens op de onderste plank bijvoorbeeld.


Bron: Bodilson


nog meer: Samenwerking