WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Je huis isoleren? Zo financier je het

Met goede isolatie houd je de warmte binnen, verlaag je je energiekosten en draag je een flink steentje bij aan het milieu. Maar hoe betaal je het en hoe kun je eventueel op de kosten besparen? 

In samenwerking met Rijksoverheid

Duurzame stap

Isoleren is de eerste en belangrijkste stap naar een energiezuinige, duurzame woning. Bang voor veel gedoe of rommel tijdens de werkzaamheden voor de isolatie? Dat hoeft zeker niet. Veel plekken in huis zijn ook zonder grote verbouwing prima te isoleren. Daarom alle mogelijkheden op een rij. 

Vloerisolatie 

De makkelijkste manier is om de onderkant van de vloer te isoleren. Dit kan als de kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog is. Is de kruipruimte te laag? Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren of bij een verbouwing isolatiemateriaal boven of onder de vloer plaatsen. Een goed geïsoleerde vloer kan zo al snel een paar graden warmer voelen. 

Dakisolatie 

Veel warmte gaat via het dak verloren, ook als dit matig geïsoleerd is. Met goede dakisolatie woon je een stuk comfortabeler. Het is namelijk warmer in de winter en koeler in de zomer. En zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. 

Gevelisolatie

Ook gevelisolatie helpt om comfortabeler te wonen én te besparen op je energiekosten. Door het isoleren van bijvoorbeeld de spouwmuur van je woning voelt het binnen een stuk minder koud aan. En nee, dat levert niet veel rommel op. Het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS-parels of glaswolvlokken) wordt aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze klus is vaak binnen een dag gepiept én je hebt het stof dus niet binnen. 

Isolatieglas

Nog enkel of dubbel glas in huis? Vervang het door HR++ glas. De warmte blijft binnen, je voelt geen tocht en kou meer bij de ramen en je hebt minder last van geluidsoverlast van buiten. Mocht je ook de kozijnen vervangen, dan kun je kiezen voor triple glas. Dit isoleert nog beter.

 

Kosten voor isolatie

De totaalprijs van het isoleren van je huis heeft met verschillende factoren te maken. Hoeveel vierkante meter moet er geplaatst worden, of doe je het zelf of huur je een vakman in? Deze punten kunnen helpen bij het samenstellen van het financiële plaatje: 

1. Doe je het zelf of de vakman?

Om kosten te besparen, kun je zelf de isolatie doen. Zo is vloer- of dakisolatie een prima klus die je zelf kunt klaren als je een beetje handig bent. Wil je in aanmerking komen voor subsidie? Huur dan altijd een erkend vakman in. 

2. Verbouwing of renovatie

Een verbouwing of renovatie is hét moment om (beter) te isoleren. Als je toch al bezig bent, kunnen de (extra) kosten meevallen. Plaats je bijvoorbeeld een dakkapel, dan kun je ook meteen dakisolatie en zonnepanelen meenemen in het verbouwplan. 

Tip: lees ook het verhaal van Floor Hendriks, zij combineerde een verbouwing en liet haar huis ook direct verduurzamen. 

3. Vraag subsidie aan

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor de verduurzaming van je woning? Met deze subsidie krijg je ongeveer 30 procent van de kosten van isolatiemaatregelen terug. Je komt hiervoor in aanmerking als je tenminste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren of één isolatiemaatregel combineert met een duurzame warmte-installatie, bijvoorbeeld een warmtepomp. Op verbeterjehuis.nl kun je een nauwkeurige berekening laten maken van de kosten en de besparingen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter.

Goed om te weten: je kunt vanaf 2 april 2022 ook subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Ook dit is een vast bedrag per vierkante meter. Het bedrag is wel lager: gemiddeld krijg je 15 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat de isolatiemaatregel op of na 2 april is aangebracht. De aanvraag kun je vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO.

4. Check meer financieringsmogelijkheden 

Bovenop de subsidie vanuit de overheid hebben gemeenten vaak ook subsidies en leningen beschikbaar. Check hiervoor de Energiesubsidiewijzer. En misschien kun je voor het verduurzamen extra lenen via je hypotheekverstrekker? Vraag altijd even naar de mogelijkheden. Ook kun je tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor verduurzaming via de Energiebespaarlening.

5. Collectief verduurzamen

Door gezamenlijk met je buren te verduurzamen, kun je vaak profiteren van betere prijzen of korting. Dus sla de handen ineen voor een duurzame wijk.  

Goed-beter-best

Meer lezen over het verduurzamen van je huis? En benieuwd met welke verbeteringen je nog aan de slag kunt gaan? Ontdek de mogelijkheden op verbeterjehuis.nl. Ook kun je hier een nauwkeurige berekening laten maken van de kosten, wat het je oplevert én het subsidiebedrag dat je krijgt. 

nog meer: Samenwerking