WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een jaren ’30 woning van het gas af

‘We hebben een huis gekocht. Een jaren ’30 woning met glas-in-lood en een granito vloer, we gaan het helemaal renoveren.’ Tot hier is iedereen onverdeeld enthousiast. Totdat ik toevoeg: ‘Oja, en we willen ook van het gas af.’ Mensen schrikken of denken dat we gek zijn. Een jaren ’30 huis van het gas af, dat kan toch niet? (in samenwerking met Energie besparen doe je nu)

Waarom?

Duurzaamheid is ons belangrijkste argument om van het gas af te gaan. We kiezen liever voor energie die minder belastend is voor het milieu. Groene stroom is bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen en windmolens. Het grootste voordeel: wind en zon raken niet op.

Klaar voor de toekomst

De overheid wil af van het gebruik van aardgas: in 2030 stoppen met Gronings gas en in 2050 helemaal niets meer. Het alternatief is aansluiting op het warmtenet via je gemeente of je huis verwarmen met elektriciteit. Wij kiezen daarom nu voor een  huis dat all electric is. Ook verwachten we kosten te besparen: de gasprijs stijgt de komende jaren flink. Wanneer we van het gas af gaan, gebruiken we wel meer elektriciteit. Een deel daarvan wekken we zelf op met zonnepanelen. En voor de rest zitten we natuurlijk bij een groene energieleverancier.

Voor iedereen

Wij gaan nu van het gas af omdat we toch flink gaan verbouwen, maar je kunt jouw huis ook alvast voorbereiden, bijvoorbeeld door goed te isoleren. Dat verdien je binnen een paar jaar terug en je verbruikt meteen een stuk minder energie. Zo wordt jouw huis snel duurzamer en comfortabeler.

Meer dan de gaskraan

Alleen de gaskraan dichtdraaien is niet genoeg, we pakken ons huis warm in met vloerisolatie, voorzetwanden, dakisolatie en isolerend glas. Zo lekt er zo min mogelijk warmte en dat scheelt straks weer elektriciteit. In ons nieuwe huis komt geen cv-ketel, maar een warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Wij gaan voor een lucht-warmtepomp, die past het beste bij ons huis. Als je plannen maakt, check dan of jouw gemeente plannen heeft om de wijk waarin je woont aan te sluiten op een warmtenet. Dan heb je geen warmtepomp nodig.

De warmtepomp verwarmt een voorraadvat met warm water, om lekker te douchen zoals we gewend zijn. De warmtepomp verwarmt water tot maximaal 55 graden, dit heet lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger en milieuvriendelijker dan met een gewone cv. Nu hebben we radiatoren, straks vloerverwarming.

Elektrisch koken

En tot slot gaan we ook elektrisch koken op inductie. Deels lijkt het op gas: de kookplaat is snel warm en koelt snel af. Maar het is veiliger, want er is geen vlam om je aan te branden en de lucht in je keuken blijft schoner.

Een lekker warm huis, douchen en koken: dat kan dus ook gewoon als we van het gas af zijn. Sterker nog: comfortabeler, veiliger en energiezuiniger dan eerst. Wij kunnen niet wachten.

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | poppenhuis Ferm Living, houten poppenmeubels Petit Amélie, Métisse wandisolatie katoen, iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen, warmtepomp buiten en houten bomen Grimm’s, auto Floris Hovers voor Ikonic Toys, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint. | poppenhuis Ferm Living, houten poppenmeubels Petit Amélie, fiets Modelbouw Krikke, warmtepomp en houten bomen Grimm’s, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint.

nog meer: Samenwerking