WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In 4 stappen de juiste raambekleding

Raambekleding kiezen is niet de makkelijkste klus. Wat je voor de ramen hangt, is enorm sfeerbepalend en dus wil je de juiste keuze maken. Wij helpen je graag een eindje op weg met dit stappenplan. Zo heb je in no time de perfecte raambekleding in huis. (In samenwerking met Jasno)Jasno shutters wit

Stap 1. Kies de soort

Shutters, houten jaloezieën, vouwgordijnen, of toch maar gewone gordijnen? Welke soort je het beste kunt kiezen, hangt af van jouw wensen. Shutters zijn behalve erg mooi, ook heel praktisch. Je kunt ze (in tegenstelling tot houten jaloezieën) voor zo’n beetje elk soort raam plaatsen en ze zijn makkelijk schoon te houden. Het grote voordeel van houten jaloezieën (of: blinds) ten opzichte van shutters is dat ze niet in een vast frame zitten. Daardoor kun je ze met een touwtje omhoog trekken en uit het zicht plaatsen.

Hoewel shutters en houten jaloezieën makkelijk schoon te maken zijn, worden de horizontale latjes wel snel stoffig. Heb je absoluut geen zin om daar tijd aan te besteden, dan kun je beter voor vouwgordijnen kiezen. Of ga voor gewone gordijnen, als je last hebt van tocht of als je lage plafonds hebt en de lengte zoveel mogelijk wilt benadrukken.

Stap 2. Kies de kleuren en materialen

Kleuren en materialen hebben een grote invloed op de sfeer in huis. Neem daarom jouw eigen woonstijl als uitgangspunt. Heb je bijvoorbeeld een basic woonstijl, ga dan voor witte shutters of vouwgordijnen in grijs of naturel. Bij een landelijke stijl passen houten jaloezieën in een warme tint of vouwgordijnen van geweven papier met een grovere linnen structuur. En een stoere industriële stijl vraagt om zwarte shutters of houten jaloezieën in betongrijs of roestbruin.

Stap 3. Meet de maten goed op

Voordat je gaat meten, bepaal je of je de raambekleding ‘in de dag’ (in het kozijn) of ‘op de dag’ (voor het kozijn, dus aan de muur) wilt hebben. Als je dat weet kun je de breedte en de lengte opmeten. Woon je in een wat ouder huis? Meet de maten dan op verschillende punten op. Houd er bij rolgordijnen rekening mee dat de totale breedte breder is dan de breedte van de stof. En bij gewone gordijnen moet de stof kunnen plooien.

Stap 4. Bevestig de raambekleding

Heb je alles goed opgemeten, dan is het ophangen van de raambekleding niet erg ingewikkeld meer. Maar als je zelf niet zo handig bent, is het verstandig om een vakman in te schakelen. Die kan de boel namelijk ook meteen netjes afwerken, zodat je niet tegen scheve, uitstekende schroefjes aan zit te kijken.

Bron: in samenwerking met Jasno

nog meer: Samenwerking