Handig: zo kies je nooit meer de verkeerde muurkleur

In samenwerking met Flexa

beeld vtwonen Beeld

Met een lik verf geef je een ruimte een snelle make-over, maar niets zo lastig als kleur bekennen, dus waar begin je? Stylist Frans biedt uitkomst en legt in aflevering 9 van ‘Weer verliefd op je huis’ met handige tips en trucs uit hoe je meer kleurvertrouwen krijgt. (in samenwerking met Flexa)

Lees verder onder de advertentie

Voordat je begint

Kijk voordat je gaat schilderen goed naar de ruimte. Welke sfeer wil je er neerzetten, hoe is de bouwstijl, zijn de plafonds hoog en welke vloer ligt er? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op je kleurkeuze. In het huis waar Frans aan de slag gaat vallen de authentieke details meteen op. Frans: “Ik heb ervoor gekozen de klassieke elementen, zoals de ensuite deuren en het rijkelijk gedecoreerde plafond, friswit te schilderen. Hierdoor springen ze nog meer in het oog en kun je op de wanden eromheen juist met kleur werken”.

Zoveel keuze

Blauw is een kleur waar je makkelijk mee uit de voeten kunt, deze tint kalmeert, voelt vertrouwd aan en is tegelijkertijd vernieuwend. Maar die veelzijdigheid is meteen ook het lastigste, want ga je voor koningsblauw, jeansblauw of toch voor bleek lichtblauw? Om de juiste tint te kiezen gaat Frans aan de slag met de Flexa Kleurtester. “Met deze tester en mini-roller in één ga ik drie verschillende kleurvlakken op de muur zetten. Het mooie hiervan is dat je rustig kunt wennen aan een kleur en meteen ziet of het wel matcht in de ruimte”.

Lees verder onder de advertentie

Impact maken

Uit de drie kleurvlakken kiest Frans Denim Drift. Deze zachte vergrijsde blauw voelt warm en vertrouwd aan en past bij iedere woonstijl. “Met kleur kun je impact maken en dat hoeft niet altijd met een felle of opvallende kleur. Door alle wanden in dezelfde tint te schilderen houd je het contrast laag en ontstaat een samenhangend en knus geheel, ideaal voor in het zitgedeelte”. Vergrijsde tinten leiden het minst af, staan bekend om hun rustgevende werking en zorgen in combinatie met klassieke elementen voor een vleugje luxe.

beeld vtwonen Beeld

Dagje aankijken

Ook belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een kleur: de ondergrond en lichtinval. Een structuurwand zorgt voor een ander effect dan wanneer je muren glad zijn. Kleur is ook onderhevig aan dag- en kunstlicht, hierdoor kan een kleur in het ochtendlicht flink verschillen van de tint die je ziet als schemer ‘s avonds invalt. Het is raadzaam de test kleurvlakken een tijdje op de wand te laten staan, zodat je goed kunt zien hoe de kleur gedurende de dag veranderd. Ben je hierna nog steeds overtuigd van je keuze? Schuur de randen van de kleurvlakken dan licht op, voordat je de complete wand in je favoriete tint overschildert voor het mooiste eindresultaat.

Lees verder onder de advertentie

Ben jij klaar voor kleur?

Ga net als Frans aan de slag met de Flexa Kleurtester. Met deze mini-roller en tester in één probeer je gemakkelijk een kleur uit op jouw muur en dat geeft vertrouwen. Je hebt de keuze uit meer dan 500 verschillende kleurtesters.


Bron: Flexa